Страница 1 от 1

Рутер за стабилен аудиострийминг

Публикувано на: 24 Сеп 2019 12:10
от Hunter12
Здравейте, мили и много знаещи момчета и младежи в този форум!

Радвам се и се възхищавам на вашите знания, които виждам докато чета различни теми в него. В огромната си част те са недостижима премъдрост за мен, на моите 70 + години. Все пак се радвам, че - макар и със сетни усилия - успявам да се удържам (със зъби и нокти) към тези теми, но за да продължа ми трябва и вашата помощ...

Бидейки цял живот аудио маниак изградих напоследък една малка комбинация от домашни smart уреди (OLED телевизор, ресивър, Blu Ray player и комплект Dolby Atmos колони) с ударение на звука, т.е. крайната цел е оптималният аудио резултат, визуалният е достатъчно добър.
За да мога да ползвам успешно Internet stream за посочената цел ми е нужна стабилна и високоскоростна връзка между наличният рутер (към момента допотопен китайски продукт с неясни характеристики) и описаните уреди.

Дотук прочетох много и направих немалко глупости по пътя към споменатата цел. Някои от тях са покупка на WiFi екстендър, който ми дава 2 Mbts в близост до споменатите уреди (при над 80 Mbts download при рутера); обсъждане на използването на power line extenders за целта (оказало се невъзможно поради различни токови кръгове в помещението с рутера и това с уредите); мисли за преработка на цялата ел. инсталация в апартамента с горната цел и т.н.

Ако между вас се намира поне един аудио маниак, запознат и с днешната електроника - би ли ме посъветвал с думи прости (като за прости хора) какво е оптималното решение? Например да ми каже " Смени си рутера с ......(модел, характеристики, производител), свържи го с машините с един LAN кабел (неприятно, но не и невъзможно) с triple switch (ако такъв е необходим) и т.н.".
За уточняващи въпроси (надали съм казал всичко нужно) съм на ваше разположение.

Предварително благодаря за всеки отговор!

Re: Прости решения за прости хора

Публикувано на: 24 Сеп 2019 22:54
от intel
Като цяло най-важните неща, за да имаш добро покритие и връзка са доста.
Рутера трябва да е разположен оптимално в центъра на апартамента. Стените на апартамента имат значение.
Голяма значени има и какви са устройствата, които се закачат към рутера - какъв стандарт на връзка поддържат 802.11 a/b/g/n/ac и т.н.
Като цяло дори рутера да е сапунерка, ако има възможност да му се инсталира OpenWRT, това може да подобри значително способностите му.
Важно е да се вземе напредвид и натоварването - колко устройства ще се свържат едновременно към рутера, на какво разстояние са от него.
Колко други рутери има пуснати около твоя апартамент, защото съм виждал места с 20/30 мрежи накуп и положението там е плачевно (чисто технически заради възможностите на сегашния WiFi стандарт, който има ограничение на каналите както за 2.4GHz, така и за 5GHz).

Та това са няколко от по-важните неща ако наистина искаш да постигнеш качествен сигнал за WiFi.
Като цяло е хубаво да се насочиш към рутери, които поддържат OpenWRT (по-просто казано, това е софтуер/операционна система за рутери, която се поддържа от ентусиасти и работи доста стабилно (за разлика от фабричните операционните системи на рутерите)).
Относно модел - трябва да споменеш някакъв бюджет, защото както има рутери за 50-80лв, така има и за 300-500лв :)

PS: Хубаво е заглавието на темата ти да бъде текст, който да обобщава какъв въпрос/проблем имаш, за да може повече хора да я погледнат и да е по-информативно (така и самото търсене във форума ще бъде по-точно и полезно).

Re: Рутер за стабилен аудиострийминг

Публикувано на: 07 Ное 2019 20:02
от teou
Също така гледай рутера да не е съвсем близо до аудиотехниката, да не би да се получи някаква интерференция, ако е лошо екранирана схемата. Вероятността е малко, но си струва една проба с леко разместване, преди да купиш друг рутер.

Re: Рутер за стабилен аудиострийминг

Публикувано на: 14 Ное 2019 14:01
от error_404
Също да се включа към съветниците ::)
Съдейки по описаното, а и кой ли няма, то имаш smart телефон няма значение Android или iOS и си изтегли приложението WiFiMan на Ubiquiti за по лесно онагледяване на състоянието на ефира ти мрежите и прочие!
https://play.google.com/store/apps/deta ... y&hl=en_US
https://apps.apple.com/us/app/ubiquiti- ... 1385561119
Приложението ще ти покаже както 2.4 така и 5 GHz обхват и съответното зашумяване на ефира, като това ще ти даде предимство да си настроиш фино твоят 2.4 GHz обхват (за предпочитане канали 1, 6 и 11) и съответно в 5 GHz (36-66, 100-144, 149-165) диапазон въз основа на показанията ще избереш незашумен канал!
Рутера, който и да избереш трябва т.е. предвид, че всяко времезакъснение е ценно при стрийминг и прочие да поддържа всички WiFi стандарти за да може както по старото, така и по новото оборудване да се чустват комфортно!
за 2.4 GHz 802.11b/g/n и за 5GHz 802.11a/n/ac с възможност за Multi MIMO или поне 2x2 MIMO или по-добро!