Cheap 3g HSPA Router - OpenWrt, SMS, USSD, проверка на мегабайти

Аватар
teou
Site Admin
Мнения: 2970
Регистриран на: 23 Ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Обратна връзка:

Cheap 3g HSPA Router - OpenWrt, SMS, USSD, проверка на мегабайти

Мнение от teou »


Уважаеми читатели,

Тази тема е започната през далечната 2011-та година, за рутер TP-LINK TL-MR3220 v1, който вече не е наличен на пазара и в първите постове е приложен фърмуер, който не може да бъде използван на друг модел рутер. От своя страна пък първите версии на моя пакет Balans пък изискват точно този фърмуер. С други думи, към днешна дата, юни 2014-та година, информацията от първите постове е безнадеждно остаряла и безполезна. Оставям я тук само с информационна цел, ако сега купувате рутер моля преминете директно към следният пост, от който надолу се дискутира обновен пакет Balans, съвместим с нов фърмуер, който пък е съвместим с редица нови модели рутери (справка - сайта на фърмуера).

Disclaimer/Licensing: Темата може да бъде свободно копирана в други сайтове и печатни издания. Задължително е да се посочи авторът (аз), и линк към оригинала. Под никаква форма не могат да бъдат искани пари за достъп до този материал, където и да бъде пре-публикуван в последствие. За създаването на част от темата са използвани материали от тук. Авторът не претендира за каквито и да е права над основният фърмуер, а той е приложен тук просто с цел mirroring. Допълнителният ipk (при неговото създаване са използвани някои скриптове и материали от eko.one.pl) пакет може да бъде разширяван и използван за некомерсиални цели, но само ако след това новият пакет бъде споделен с общността.
Инсталацията на алтернативен фърмуер нарушава гаранцията на устройството и е изцяло на ваша отговорност!

Прикаченият фърмуер е за хардуерна версия 1 на рутера! Не съм я тествал на версия 2 и е възможно да си брикнете рутера, ако я качите на версия 2!!


НОВО: конзолна версия на Balans вече и за DD-WRT!Част I. Въведение и цели на упражнението, предимства и недостатъци.

Целта на настоящата тема е да запознае обикновеният потребител, който не е на "ти" с Линукс, с възможностите за инсталация на фърмуерът с отворен код OpenWrt на TL-MR3220 и то по един достъпен начин - т.е. чрез графична среда, с минимален брой стъпки и без използване на команден ред! Също така да представи и начин за разширяване на възможностите на рутера и проверка на оставащи мегабайти на предплатени карти без да се налага поставянето на usb модема в компютър. Зареждането на този етап не е възможно. Ако вие не се интересувате от проверка на мегабайтите и смс-ите без да вадите модема от рутера, то може да не продължавате да четете - за обикновеният потребител това е единствената полза от смяната на фърмура.

Необходимо е още едно уточнение: Тук е използван TL-MR3220, който към момента е най-евтиният 3г рутер на свободна продажба - в голяма верига за компютри е 46 лева. Това е доста по-малко от предложенията на мобилните оператори, които без дългосрочен договор започват от 100 лв. Рутерът има брат-близнак - MR3420, като единствената разлика е в пълната поддръжка на N стандартът. Решението, описано тук, е напълно приложимо и за него - фърмуерът за този модел не е приложен, но може да бъде изтеглен от форума, посочен в disclaimer-а.


Предимства на TL-MR3220 с OpenWrt:
 • Линукс базиран фърмуер
 • Видимо намаляване на температурата на рутера без натоварване, по моя преценка с 5-10 градуса. Това е съществено удължаване на живота на устройството.
 • безкрайни възможности за разширение, вкл. описаната тук добавка за проверка на мегабайти
Недостатъци на TL-MR3220 с OpenWrt:
 • Особености при първоначалната настройка, подробно описани тук
 • загуба на qos (shaping) възможностите out-of-the-box. Възможно е да се направят iptables скриптове, например с wrt54 script generator, но това не е предмет на тази статия. Ако използвате рутера само в режим 3г рутер (а иначе защо четете статията?), тази функция не ви е необходима - мобилните оператори осигуряват силно променлива скорост и на практика не е възможна коректната настройка. Ако все пак ви е нужен qos, инсталирайте пакетите qos-scripts и luci-app-qos
 • загуба на backup-link възможностите out-of-the-box. Т.е. няма я опцията да се поставят едновременно лан кабел и 3г модем и при отпадане на едното връзката да се предхвърля автоматично на другото. Това лесно се поправя с инсталиране на пакета luci-app-multiwan - благодаря на dir2cas за това допълнение
 • Посоченият фърмуер е уникален с това, че е първият, събрал опенврт инсталация И граичен интерфейс на мизерните 4 мб флаш памет на рутера, при това с оставащо място. Като такъв, НЕ Е стабилна версия. Тествал съм го повече от 10 дни и всички открити бъгове са описани в темата, за мен лично е достатъчно стабилен, но все пак не е без бъгове.
 • Неработещ QSS, ако има значение
 • Няма индикатор за сигнала. Лесно се добавя с пакета от eko.one.pl 3ginfo или с представеният по-долу мой пакет Balans.


Част IІ. Инсталация на OpenWrt + LuCi GUI през стандартният фърмуер.

0) Убедете се, че имате под ръка работещ лан кабел и се свържете с рутера посредством него. Това е важно, защото при първото стартиране на новият фърмуер той е без парола и по подразбиране безжичната мрежа е деактивирана! Свалете в папка на компютъра си всички атачмънти от темата предварително! Убедете се че, рутерът ви е хардуерна версия 1 (първият статус екран на factory firmware). С версия 1.2 би трябвало да върви, въщост приложения билд като версия отговаря за 1.2, но аз лично не съм тествал.

1) Влезте в стандартният фърмуер - адресът е 192.168.1.1, а името и паролата, ако са тези по подразбиране, за на лепенка на рутера (admin / admin). От менюто изберете System Tools -> Factory Defaults и натиснете бутона Restore, след което изчакайте рутера да се рестартира автоматично.

2) Влезте отново в рутера и идете на System Tools -> Firwmare Upgrade -> Chose file... Файлът с новият фърмуер е openwrt-mr3420-v1-squashfs-factory-by-mang.bin - прикачен тук във форума или в kaskus.us.
Натиснете бутона Upgrade.

Внимание! На този етап губите гаранцията на вашето устройство! Също така, ако спре тока по време на процедурата е възможно да не можете да възстановите рутера, или поне това да става много трудно и в сервиз. Отговорността е ваша!

Не правете нищо - изчакайте да се изпълни индикаторът за прогрес и рутерът сам да се рестартира и да ви посрещне екранът за парола на Luci. НЕ рестартирайте сами! Можете да направите 1 рестарт от System -> Reboot едва след като зададете администраторска парола.

По подразбиране новото потребителско име е root, без парола. Натиснете login и отидете на System -> Administration, въведете 2 пъти желаната от вас парола и натиснете Save and Apply. Сега вече можете да рестартирате от System -> Reboot и след това да продължите с останалите настройки.Част IІІ. Настройки на новия фърмуер - лан, безжична мрежа, 3g.

1) System -> Administration - вече сменихте паролата, нали? Но освен парола, с цел по-голяма сигурност ви предлагам да смените още някои настройки: SSH access Interface - LAN only. За улеснение прилагам скриншот. Ако вие самите никога не смятате да ползвате SSH, т.е. команден ред, най-добре махнете и отметката на "Allow the root user to login with password".
b1.jpg

2) Network -> WiFi. В тази секция се настройва и активира безжичната мрежа. Забележете, че в най-дясната част на екрана има 4 малки иконки-бутони - при посочване с мишката излиза описание. Ако вече има някаква мрежа - натиснете бутона на долният ред вляво - "Edit this network". Ако няма никаква активна мрежа и респективно само два бутона - натиснете "Provide new network". Ще се отвори интерфейсът за настройка на безжична мрежа. Трябва да въведете необходимите за една връзка неща - име, канал, криптиране и парола. Прилагам скриншоти със заличени лични данни:
b2.jpg
b3.jpg

Обръщам внимание на 2 неща: чавката "Enable device" не трябва да се забравя и "Transmit power" НЕ трябва да надвишава 20 dBm!!!. Повече, освен, че е незаконно, не е тествано дали изобщо радиото на рутера ще разбере командата и ще издържи - т.е. може да изпържите рутера*.

*Тестове впоследствие показаха, че точно този модел рутер (3220) не позволява "изнасилване" над стандартна мощност и всъщност дори не поддържа и 20dbm, а максимум 17. Въпреки това оставям горният текст - нека бъде обица на ухото за по-неопитните потребители, защото при други марки и модели рутери нещата ще са различни.

Внимание! Текущата версия на фърмуера има бъг - ако оставите канала на auto, не може да се вдигне интерфейса.
Затова е необходимо задължително да зададете номер на канала. Ориентирайте се с бутончето с лупата "Find and join network" от основния прозорец Network -> WiFi и си изберете канал, на който няма друга мрежа (или е най-слаба), за предпочитане от номер 1 до 11.

Редакция 30.12.2011 г.: Оказва се, че с текущият фърмуер на рутера канали 12,13 и 14 така или иначе не са достъпни. Ако държите да ги ползвате вижте тук за кръпка. Също така мощности на излъчване над 17дб (50 миливата) пък изобщо не са възможни с този хардуер.


3) Network -> Interfaces -> LAN.

Доколкото си спомням тук всичко е предварително настроено и не трябва да пипате нищо. Единствено ако имате жични и безжични компютри и искате да споделяте файлове помежду им, трябва да бриджнете жичната и безжична мрежи. Прави се в таба "Physical settings", "Bridge inerfaces" - чавки на eth0 и wireless.

4) Network -> Interfaces -> WAN.

Тук трябва да въведете натройките на вашият оператор за връзка с интернет - тук приемаме, че става въпрос за 3g достъп с usb модем и предплатена карта от Мтел или Глобул (потребителите на Виваком и на абонаментни програми са свободни да се включат и ще допълним темата, ако има особености).

В таб General Settings се избира (APN, user, pass са специфични за оператора, дал съм ги за Mtel / Globul):
Protocol=UMTS/3g
Service Type=UMTS/GPRS
APN= inet-gprs.mtel.net / globul
PIN= ВАШИЯТ PIN код на дата сим картата, ако е деактивиран, оставете празно
Username= (празно) / globul
Pass= (празно) / (празно)
b4.jpg
Обръщам внимание на последното поле - Modem Device. Тествал съм с модем Huawei k3765 - копира се пътя от примера, usb0. Това важи най-вероятно за всички модели на Huawei/Vodafone K. За някои модеми на ZTE/Vodafone kXXXX-Z, портът ще е usb1 или 2 (Globul Go Web - ZTE mf626 е на ttyUSB2).
Изписвайте пътя точно както е в примера - чертите и главните и малки букви ИМАТ значение. Ако вашият модем не тръгне, дори и след рестарт от контакта на рутера на порт 0, пробвайте 1, после и 2. Ако на този етап не върви - необходимо е да се предприемат стъпки за диагностика и доинсталиране от команден ред, което не е предмет на тази статия. Потърсете информация тук или тук чрез Google Translate. Ако е прекалено сложно - време е да върнете оригиналният фърмуер чрез System -> Flash firmware(приложен).

В таб PPP Settings е важно да зададете допълнителни PPP options: debug noipdefault

Това е вторият важен бъг. Нормално след известно време неползване на връзката, тя се разкача - в случая аз съм избрал 3000 секунди, но родните оператори правят това автоматично от тяхната страна след 1-2 часа. Ето защо е важно да се случи автоматично презакачане, в момента
в който пуснете компютъра или отворите нов браузърен прозорец, т.е. когато отново решите да работите в интернет. Е при стандартните настройки с нашите оператори това не се случва, както е планирано. Горната опция заобикаля този бъг. Има и по-грубо решение, но то не е предмет на статията, а и моят опит показва, че не е нужно.
b5.jpg
b5.jpg (66.55 KiB) Преглеждано 9856 пъти

Аватар
teou
Site Admin
Мнения: 2970
Регистриран на: 23 Ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Обратна връзка:

Re: TP-LINK TL-MR3220 cheap 3g HSPA Router - OpenWrt, SMS, USSD, проверка на мегабайти

Мнение от teou »

Част IV. Допълнителен пакет за OpenWrt firmware за проверка на оставащите мегабайти

1) Въведение

Българските мобилни оператори предлагат 2 начина за зареждане и проверка на оставащите мегабайти на предплатени карти - чрез SMS на специален номер и чрез специален код.
Отново отварям скоба - ако за потребителите с договори има кодове за проверка на "бързите" мегабайти - споделете ги и ще ги добавя в пакета. Потребителите на Виваком също са добре дошли - помагайте за разширяването на темата, споделете кодовете за вашия оператор. В случая обаче съм работил само с предплатени карти на Мтел и Глобул, защото с това разполагам за тест.
Затова си поиграх да се опитам да сглобя и адаптирам няколко скрипта (не претендирам изцяло върху авторството им), позволяващи това да става директно от рутера - нещо, което липсва като функция в заводският фърмуер.

И така, представям ви пакетът Balans ver. 0.6
(Screenshot от 0.5)
balans05.jpg
Ще се радвам ако има желаещи да го доразвият, защото аз едва ли ще имам време (освен добавяне на кодове примерно). Сорс - прикачен към поста. Ръководство за препакетиране - тук.

2) Инсталация

а) За да работи, пакетът има нужда от някои други пакети, предварително инсталирани. Отидете на System -> Software и натиснете Update package lists. Изчакайте да се зареди, списъкът е дълъг - над 1.4 мб. Ако трябва търсете необходимите пакети с CRTL+F.

Намерете от долният дълъг списък и инсталирайте с линка install, ако вече не са инсталирани:
gnokii
bluez-libs
libpcsclite

kmod-usb-serial
kmod-usb-serial-option

Най-вероятно ще ви липсват само първите 3. По желание, може да си инсталирате и picocom - не е предмет на тази тема, но ако се заформи дискусия и се стигне до показване на команди от команден ред, ще приема че го имате. Относно ограниченото свободно място на рутера (800кб при този фърмуер) - има достатъчно място за всички тези пакети - след инсталация ще ви останат около 300к.

б) Върнете се в горната част на страницата и в полето Download and install package: въведете урл до пакета (свалете и качене на някакъв свободен хост файла, дори на собствения си компютър с програмата HFS на Rejetto) , след което натиснете ОК. (Пакета е прикачен към този пост).

С това инсталацията завършва. За всеки случай рестартирайте рутера.

3) Използване

Можете да достъпите Balans 0.6 на адрес http://192.168.1.1:82/
Ако се наложи да промените мрежата на рутера - пак ще работи. Ако се наложи да промените порта, това можете да направите например с WinSCP като редактирате файла /etc/init.d/balans в паметта на рутера. При нужда от помощ - пишете.


Представен е и интерфейс, показващ входящата кутия за СМС-и на сим картата - отвреме на време трийте рекламният спам. Ако няма нищо се вижда само думата Съобщения:
Принципно има възможност и за изпращане на смс, но нарочно съм я деактивирал - в тази версия на пакета има свободен достъп от цялата мрежа зад рутера, а смс-ите струват пари.=================================================

Бележки относно прикачените файлове:
- Всичко е качено в зип, за да го приеме форума. Разархивирайте, където е необходимо - bin, ipk
- понеже ъплоудвах през 3г, а ъплоудът не му е силната страна, качвам и md5 суми на файловете (не на зиповете)

Код за потвърждение: Избери целия код

Karen's Hasher v2.3
http://www.karenware.com


File Name	MD5 Hash
Balans_0.5_all.ipk	0BE7FB6C8F9F73AD80B5AA28030F4B51
Balans_0.5_all.zip	E96ECF6408B2650989676777A45C77EC
balans_05_source.zip	F81253013E5E9D30A900ACC12BE5C45B
openwrt-mr3220-v1-squashfs-factory-by-mang.bin	E0401A86903212C9E004872592FFF21A
TL-MR3220_V1_110418.zip	F42E99EFB1C7C6206AD9279090F3E746

Код за потвърждение: Избери целия код

File Name	MD5 Hash
balans_0.6_all.ipk	13F387E0DF7CBA541BCA3CA96D158007
balans_06_source.zip	4FD652DA7A3D8E5AFFD3148430A1BE8E
Прикачени файлове
TL-MR3220_V1_110418.zip
(3.13 MiB) Свалено 380 пъти
openwrt-mr3220-v1-squashfs-factory-by-mang.zip
(2.92 MiB) Свалено 667 пъти
balans_06_source.zip
(29.64 KiB) Свалено 315 пъти
balans_0.6_all.zip
(9.07 KiB) Свалено 276 пъти

Аватар
teou
Site Admin
Мнения: 2970
Регистриран на: 23 Ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Обратна връзка:

Re: TP-LINK TL-MR3220 cheap 3g HSPA Router - OpenWrt, SMS, USSD, проверка на мегабайти

Мнение от teou »

28.08.2011 г. Balans 0.5

С огромно удоволствие ви представям новата версия на пакета Баланс 0.5 - вече с възможност и за зареждане и обновен интерфейс на български!


=============================================

01.01.2012 г. Balans 0.6
balans.jpg
Промени:
 • Създадена е възможност за избор на порт за комуникация с модема. Това прави Balans съвместим с абсолютно всички модеми, които можете да подкарате с OpenWRT
  Примери:
  • Huawei / Vodafone / Mtel k3765 - интернет порт 0; Balans порт 2
  • ZTE / Vodafone / k3765-z - интернет порт 3; Balans порт 1
  • ZTE / Globul / mf626 - интернет порт 2; Balans порт 1
  • Huawei e173-u2 - интернет порт 0; Balans порт 2 - в Balans с карти на Мтел работи само SMS проверката, но тя дава информация за всичко
 • Оправени са абсолютно всички енкодинги на файловете с кирилица - както системни съобщения, така и основната уеб страница. В момента твърдо е зададен енкодинг utf-8.
 • Пооправени са някои съобщения за грешки.
 • Създадена икона за помощната информация
Неща, оставени за неопределеното бъдеще (to do/fix):
 • Не е работено по задаването и запаметяването на пин кода на сим картата. Ще се наложи да го изключите предварително през уиндоус-приложението или от телефон.
 • В бъдеще имам идея за правене на права за достъп до страницата (т.е. защита с парола). Сравнително елементарно е, но тъй като в момента цялата конфигурация не е оптимизирана за ползване на обществени места, реших, че няма смисъл на този етап.
  Редакция: Ако все пак ви е нужна защита сега, можете да я активирате ръчно: 1. Свалете WinSCP и се логнете в рутера с потребител root и вашата парола, ще даде грешка за сертификати и 1-2 за групи - игнорирайте ги. 2. Свалете прикачения към този пост файл uhttpd.zip, разархивирайте го и подменете дифолтният /usr/share/balans/uhttpd.conf с новосваленият. Друг вариант е просто да го отворите (десен бутон в winscp - edit) и най-отгоре на отделен ред да добавите /:root:$p$root Може да смените $p$root с парола по ваш избор, ако не искате да е същата като на Luci. 3. ударете един рестарт на рутера. 4. Вече ще влизате в Balans с потребител root и парола - вашата парола (точно както и в LuCI).
 • При нужда от смяна на дифолтният порт трябва да се редактират системни файлове - няма графичен интерфейс за това - файла е /etc/init.d/balans. От друга страна хора, пускащи повече от един сървъра, би следвало да могат да се оправят и през scp/ssh/vi - по-горе съм споменал накратко за Winscp.
Прикачени файлове
uhttpd.zip
(155 Байта) Свалено 242 пъти

Аватар
teou
Site Admin
Мнения: 2970
Регистриран на: 23 Ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Обратна връзка:

Re: TP-LINK TL-MR3220 cheap 3g HSPA Router - OpenWrt, SMS, USSD, проверка на мегабайти

Мнение от teou »

Тъй като от известно време не ползвам услугите на Глобул, не съм разбрал, че въпросните са променили USSD менюто си.

Няма да ъпдейтвам пакета само заради това, тъй като в момента изцяло пренаписвам цялата програма и ще има нова, драстично различаваща се версия.

Все пак, докато това стане, можете да приложите следната бърза кръпка на Баланс 0.6 за да оправите Б-кънект функционалността:
1) С WinSCP отворете рутера и идете в /usr/share/balans/scripts. Двата файла, които трябва да промените, са globul_mb.gcom и hex_globul_mb.gcom. Можете да ги редактирате директно от WinSCP - десен щрак и Edit.
2) Отворете първия файл и на ред 7 подменете

Код за потвърждение: Избери целия код

send "AT+CUSD=1,\"*123*6#\",15^m"
с

Код за потвърждение: Избери целия код

send "AT+CUSD=1,\"*123*2#5#\",15^m"
Повторете процедурата и за втория файл.

-------------------

Редакция 2014: Глобул отново са си променили кодовете и горното вече не важи. Нова кръпка за Balans 0.6 за файловете /usr/share/balans/scripts/globul_mb.gcom и /usr/share/balans/scripts/hex_globul_mb.gcom

Заменете

Код за потвърждение: Избери целия код

send "AT+CUSD=1,\"*123*6#\",15^m"
waitfor 10 "Kam"
if % = -1 goto noresponse

get 1 "^m" $s
print "Kam "
print $s
exit 0
с

Код за потвърждение: Избери целия код

send "AT+CUSD=1,\"*123#\",15^m"
waitfor 10 "+CUSD:"
if % = -1 goto noresponse
sleep 1
send "AT+CUSD=1,\"4\",15^m"
waitfor 10 "+CUSD:"
if % = -1 goto noresponse
sleep 1
send "AT+CUSD=1,\"7\",15^m"
waitfor 10 "+CUSD:"
if % = -1 goto noresponse

get 1 "^m" $s
print $s
exit 0
и в другите 2 файла

/usr/share/balans/scripts/globul_credit.gcom и /usr/share/balans/scripts/hex_globul_credit.gcom

заменете

Код за потвърждение: Избери целия код

send "AT+CUSD=1,\"*123*1#\",15^m"
waitfor 10 "Kam"
if % = -1 goto noresponse

get 1 "^m" $s
print "Kam"
print $s
exit 0
с

Код за потвърждение: Избери целия код

send "AT+CUSD=1,\"*123#\",15^m"
waitfor 10 "+CUSD:"
if % = -1 goto noresponse
sleep 1
send "AT+CUSD=1,\"4\",15^m"
waitfor 10 "+CUSD:"
if % = -1 goto noresponse
sleep 1
send "AT+CUSD=1,\"1\",15^m"
waitfor 10 "+CUSD:"
if % = -1 goto noresponse

get 1 "^m" $s
print $s
exit 0

Аватар
teou
Site Admin
Мнения: 2970
Регистриран на: 23 Ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Обратна връзка:

Re: TP-LINK TL-MR3220 cheap 3g HSPA Router - OpenWrt, SMS, USSD, проверка на мегабайти

Мнение от teou »

Пускането на новата версия се забави за съжаление и по всичко личи, че ще се забави още може би поне месец. Какво да се прави, приоритети - нова работа, учене, лятна ваканция, болести и прочие - зарязал съм го тотално, просто програмирането за мен не е нещо, което да се прави в кафе пауза, и ако не мога да му отделя поне половин ден не започвам дадената задача.

Днес обаче ми попадна следният сайт - http://ofmodemsandmen.com/downloads.html
Той предлага сглобени по вкуса на автора му ОпенВРТ къстомизирани фърмуери за доста голям брой ТП-линк рутери. Списъка с функции включва и AT команди и СМС функционалност. Не съм го тествал, не знам и дали можете да му се доверите, но това е първият такъв проект, на който попадам (освен може би 3ginfo, но той пък е с тежки зависимости и донякъде www.madox.net ) и си струва да се спомене.

Същевременно той не обезсмисля моя труд - на линка по-горе е тежко къстомизирана версия на фърмуер, която може да не се хареса на всеки (или просто да не е съвместима с вашия рутер). Докато моят проект е направен с идеята да може да се прикачи към абсолютно всяко ОпенВРТ за всеки рутер, да заема малко място и да няма никакви зависимости. Поне такава е идеята на новата версия. Между другото - в новата версия на моя Баланс ще има и англ. интерфейс и възможност за промяна на предварително зададените команди, което ще го направи наистина универсален софтуер, използваем навсякъде по света.

Аватар
teou
Site Admin
Мнения: 2970
Регистриран на: 23 Ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Обратна връзка:

Re: TP-LINK TL-MR3220 cheap 3g HSPA Router - OpenWrt, SMS, USSD, проверка на мегабайти

Мнение от teou »

Изтествах накратко горепосочения фърмуер Ofmodemsandmen - Huntsman 2013-07-21. Изглежда добре като цяло, макар че го ползвах само ден два засега - тествах на рутер tp-link wr703n. Идва с новата тема на OpenWRT, ако ви дразни или планирате да влизате и от телефон или таблет, можете да инсталирате старата тема - прикачена към този пост (можете и от репозиторито да си я дръпнете).

Фърмуера си има и добрите и лошите страни. Ето впечатленията ми накратко:
 • поддържа keepalive на мобилната връзка от графичния интерфейс, но не съм го тествал
 • използва стандартното рипозитъри и ядро, т.е. на ваше разположение са доста повече допълнителни пакети, отколкото при Мадокс да речем. Имате и над 200 к свободно място, при 4МБ флаш чиповете
 • фокусиран е върху LTE модемите, така че на есен когато стартират и у нас 1-2 LTE оператора, ще го тествам с интерес. Същевременно обратната съвместимост с по-старите устройства е малко по-ограничена. Тествах с 3 модема - ZTE mf626, ZTE Vodafone k3765z, който най-трудно подкарах и затова на него направих скриншоти, и Huawei e173-u2. В крайна сметка подкарах всички, но с ръчкане по всички възможни настройки, добавяне на къстъм настройки и т.н. - вижда се на снимките какво съм направил. Друго нещо, което е важно - ако сте изключили виртуалният компактдиск с драйверите на модема например с комантата ZCDRUN от тази тема, трябва да го пуснете пак преди да ползвате този фърмуер!
 • Нещо, което ми направи неприятно впечатление, е наличието на някакви скриптове за вифито в стартъпа, които при всяко рестартиране правят куп uci commit, т.е. пишат по флаша (дори и да изглючите следенето на трафика и бекъпването му на всеки час, което е първото, което трябва да направите!!). Явно нещо не е съвсем доизпипано и е позакърпено накрая със скриптове, лошата е, че ако рестартирате ежедневно рутера при това положение живота му надали ще е повече от 2-3 години с този фърмуер, след което ще се прецака флаш чипа и ще го хвърлите. Ако не рестартирате често не е проблем.
 • Писането на къстъм команди работи - проверката на мегабайти на Мтел Дата Прима например става с командата AT+CUSD=1,"*101#03#",15 . Проблемът обаче е, че не се отчита енкодингът, т.е. някои модеми ще връщат ПДУ кодиран текст, който ще трябва да копи-пействате например тук за да прочетете. Подобен проблем има и със СМС-ите. Интерфейса работи, но само със сториджа на модема и май не с всеки модем. СМС-ите на сим картата не ги видя. Така че на практика тези два интерфейса са за тестови цели и са далеч от ежедневната употреба. Можете обаче да си инсталирате конзолната версия на моят пакет Баланс от този пост , поне докато направя финалната уеб-базирана версия.
А ето и скриншоти - правени са след промяна на темата с прикачената под поста (инсталация като всеки друг пакет), със закачен Водафон 3765 модем:
Huntsman1.jpg
Huntsman2.jpg
Huntsman2.jpg (66 KiB) Преглеждано 9405 пъти
Huntsman3.jpg
Huntsman3.jpg (91.96 KiB) Преглеждано 9405 пъти
Huntsman4.jpg
Прикачени файлове
luci-theme-openwrt_svn-r9865-1_ar71xx.zip
(7.8 KiB) Свалено 231 пъти

Аватар
teou
Site Admin
Мнения: 2970
Регистриран на: 23 Ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Обратна връзка:

Re: TP-LINK TL-MR3220 cheap 3g HSPA Router - OpenWrt, SMS, USSD, проверка на мегабайти

Мнение от teou »

Хубаво е да се види, че и други хора по света се занимават с темата :) В тази тема е пуснат линк към интерактивен команден скрипт, който пита за USSD кода и си декодира отговора. Теоретично съвместим с всички линукси и модеми и оператори (стига човек да си помни кодовете), на практика не съм го пробвал още.

Аватар
teou
Site Admin
Мнения: 2970
Регистриран на: 23 Ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Обратна връзка:

Re: TP-LINK TL-MR3220 cheap 3g HSPA Router - OpenWrt, SMS, USSD, проверка на мегабайти

Мнение от teou »

Малко ъпдейти по темата.

Първо, в момента на рутер wr703n тествам версия Huntsman от януари 2014 на гореспоменатия фърмуер. Изчистени са доста от проблемите на по-предната версия, за която съм писал по-горе, напр. вече няма излишни стартъп скриптове. Все пак някои неща, които следва да се имат предвид:
 • свободно място след инсталация - към 200К
 • желателно е в настройките за модема да се укаже да изчака 30-40 сек с набирането, иначе след рестарт невинаги пали автоматично, явно се опитва да набира прекалено рано
 • новият интерфейс има нужда от кръпката от съседната тема, за да работи с тъч устройства
 • силно препоръчително е да се изключи опцията да се бекъпва базата на трафик монитора, защото по дифолт това става на всеки час, а това непрекъснато писане ще съкрати живота на флаш чипа на рутера

Аватар
teou
Site Admin
Мнения: 2970
Регистриран на: 23 Ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Обратна връзка:

Re: TP-LINK TL-MR3220 cheap 3g HSPA Router - OpenWrt, SMS, USSD, проверка на мегабайти

Мнение от teou »

юни 2014 - Balans ver 0.65

Changelog:
 • ъпдейтнати са отново командите за проверка на Глобул
 • премахната е зависимостта от gnokii и сега единствената зависимост е comgt, който е доста по-често срещан по дистрибуциите предназначени за използване с модеми. Недостатък е, че модема трябва да поддържа текстов режим, за да могат да бъдат прочетени смс-ите с този метод, но силно се надявам, че всички го поддържат
 • премахнати са дублиращи се файлове, като по този начин въпреки новите неща общия размер на пакета е запазен приблизително като на предната версия - около 40К в разпакетиран вид
 • други дребни фиксове, следствие на горните неща, оправена кодировка на един файл, добавено превключване текст/пду при изпращане на всички видове смс, променен линка да е вече към този форум
 • добавени са настройки за избор на дифолтен сторидж за смс-те (сим карта или памет на устройството)
Новата версия ще бъде рилийзната в следващите дни, защото имам още малко да довършвам, но вече съм на финалната права.
Основната идея беше да се осигури по-широка съвместимост, защото устройството, за което е стартирана темата, вече не се продава в първата си хардуерна версия.
Тази цел е постигната и новата версия е тествана на Huntsman фърмуер - а в списъка на поддържани рутери за този фърмуер са поне 15-20 устройства. Вкл. работи и с някои ЛТЕ модеми.


За съжаление нямам време за повече ъпдейти за момента, иначе в развойния клон съм стигнал до версия 0.9 в която (ще) има нов интерфейс с повече икони (Танго проект + рисувани от мен), английски интерфейс и възможност да се ъпдейтват командите и да се добавят оператори, което би направило проекта интернационален и годен за добавяне в официалното рипозитъри на ОпенВРТ. Но повечето неща там са накодени до средата, а предвид предстоящата ми емиграция в Германия и всичките подготовки и формалности времето е кът. Така че засега - версия 0.65, предназначена за употреба в БГ, оправяща Глобул и даваща широка съвместимост с устройства.

Аватар
teou
Site Admin
Мнения: 2970
Регистриран на: 23 Ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Обратна връзка:

Re: TP-LINK TL-MR3220 cheap 3g HSPA Router - OpenWrt, SMS, USSD, проверка на мегабайти

Мнение от teou »

Прилагам скриншоти от новата версия на местата с променена функционалност. СМС частта сега е леко по-грозна, но все пак достатъчно четлива.
balans_065_1.png
balans_065_2.png

Като заемано място - то е около 41 КБ в разпакетиран вид. Щях да кача пакета тази вечер, но направих една глупост - забравих едно chmod +x в init.d скрипта на един единствен файл, но това е напълно достатъчно да не пали, така че се налага да препакетирам сорс кода, което ще стане утре, че ако тръгна сега както съм уморен кой знае още колко грешки по невнимание ще направя. :)

Използвам случая още веднъж да напомня инсталационната процедура:
 1. сваляте атачмънта от форума, който е зип архив и изваждате от него .ipk файла, който всъщност ви трябва
 2. сваляте си HFS и привлачвате файла в него. Добре е това да го направите след като сте закачени за рутерчето, т.е. горе трябва да пише ип адрес, взет от същия този рутер, а не от другаде
 3. кликате с десен бутон файла и копирате адреса му - прилагам скриншот
  hfs.png
  hfs.png (31.43 KiB) Преглеждано 8436 пъти
 4. логвате се в уеб интерфейса на рутера и в менюто System - Software пействате копирания урл адрес в полето "Download and install package"
 5. евентуално може да се наложи в менюто System - Startup да дадете Enable на Баланс, но по принцип не би трябвало да се налага

Аватар
teou
Site Admin
Мнения: 2970
Регистриран на: 23 Ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Обратна връзка:

Re: TP-LINK TL-MR3220 cheap 3g HSPA Router - OpenWrt, SMS, USSD, проверка на мегабайти

Мнение от teou »

Прикачен към поста е Balans 0.65

Настройки необходими при работа с фърмуер Huntsman 2014-01-25 и пакет Balans 0.65
(освен гореспоменатите 40 секунди в Modem - Connection - Connection Delay и Never в Network - Bandwidth Monitoring - Backup Usage Database)


Mtel
APN: inet-gprs.mtel.net
User: няма
Pass: няма

Globul (Telenor)
APN: globul
User: globul
Pass: няма
* Globul позволява установяване на връзка с каквито и да е, т.е. грешни настройки!

Vivacom
APN: internet.vivacom.bg
User: VIVACOM
Pass: VIVACOM

Maxtelecom (Max)
APN: apn.maxtelecom.bg
User: няма
Pass: няма

--------------------

Тествани модеми:

Huawei e173-u2
Huntsman support: да
Balans 0.65 support: да, с кръпка за увеличаване на времето за изчакване
Balans/info port: 2
SMS Storage: SM
SMS list type: text
USSD send: pdu
USSD receive: pdu
Използван метод за USSD комуникация в Balans: няма, използвайте SMS след прилагане на кръпката

ZTE k3765-z
Huntsman support: да
Balans 0.65 support: да, не работи само проверката на сума и само с карти на Мтел, но това може да се провери с SMS
Balans/info port: 3
SMS Storage: ME
SMS list type: text
USSD send: ansi
USSD receive: ansi
Използван метод за USSD комуникация в Balans: 1 (ansi+ansi)

ZTE mf821d
Huntsman support: да
Balans 0.65 support: да
Balans/info port: 2
SMS Storage: ME
SMS list type: text
USSD send: ansi
USSD receive: ansi
Използван метод за USSD комуникация в Balans: 1 (ansi+ansi)

ZTE mf626
Huntsman support: да, след задаване на порт за данни 1 в настройките на модема в Huntsman (виж прикачената картинка)
Balans 0.65 support: да, не работи само проверката на сума и само с карти на Мтел, но това може да се провери с SMS
Balans/info port: 1
SMS Storage: ME
SMS list type: text
USSD send: ansi
USSD receive: ucs2
Използван метод за USSD комуникация в Balans: 2 (ansi+ucs2)

Balans 0.65 known bug: първия път след рестарт или след като дълго не е ползван Balans, се налага проверката на сигнала да се кликне повторно след кратка пауза (първия път връща празен резултат).
Balans 0.65 known limits: няма поддръжка за USSD PDU send/receive, SMS PDU receive


------------------------------------------

Фикс за модем Huawei e173-u2 който по някаква причина реагира много бавно на някои команди за прочитане на СМС-ите и скриптовете таймаутват.
Страничен ефект от от този фикс е че може да виждате и малко излишни неща след смс-ите си. Също така при използването на този модем за четене на СМС изчаквайте малко и ако е необходимо кликнете отново след като изчакате половин минута.
И така - кръпката:
 1. Отворете с WinSCP файла /usr/share/balans/scripts/sms.gcom за редакция
 2. на ред 8 променете

  Код за потвърждение: Избери целия код

  waitfor 0.5 "OK"
  на

  Код за потвърждение: Избери целия код

  waitfor 1 "OK"
 3. на ред 11 променете

  Код за потвърждение: Избери целия код

  waitfor 0.5 "OK"
  на

  Код за потвърждение: Избери целия код

  waitfor 5 "OK"
 4. на ред 14 променете

  Код за потвърждение: Избери целия код

  waitfor 0.5 "OK"
  на

  Код за потвърждение: Избери целия код

  waitfor 4 "OK"
 5. на ред 17 променете

  Код за потвърждение: Избери целия код

  get 1 "__" $s
  на

  Код за потвърждение: Избери целия код

  get 4 "__" $s
Прикачени файлове
zte-mf626-Huntsman.png
zte-mf626-Huntsman.png (32.75 KiB) Преглеждано 8429 пъти
balans_0.65_all.zip
(9.25 KiB) Свалено 239 пъти

Аватар
teou
Site Admin
Мнения: 2970
Регистриран на: 23 Ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Обратна връзка:

Re: Cheap 3g HSPA Router - OpenWrt, SMS, USSD, проверка на мегабайти

Мнение от teou »

Някои ъпдейти на тема Теленор и меню за презареждане и пакета Баланс, да не го повтарям два пъти, съм написал в другата тема в този пост.

Аватар
teou
Site Admin
Мнения: 2970
Регистриран на: 23 Ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Обратна връзка:

Re: Cheap 3g HSPA Router - OpenWrt, SMS, USSD, проверка на мегабайти

Мнение от teou »

Покрай днешния ми тест на Теленор установих и нещо друго. Мтел са направили промяна в пакетите за презареждане, махнали са безумния пакет 1ГБ за 2 дни и на негово място пак за 10 лв. са сложили 2ГБ за 14 дни, което е доста по-смислено. Да се надяваме, че не е някаква временна промоция.

И така, съответно в Баланс се налага една промяна, за да можем да си зареждаме новия изгоден пакет. Честно казано мързи ме да пускам нова версия на пакета само заради това - все забравям какво точно се правеше при препакетиране на инсталационен файл (не става баш само с 1 команда или клик) и трябва да ровичкам и да го правя по два пъти, а в момента не ми се занимава и ще си спестя тоя половин-един час да си припомням. Затова предлагам бърз и мръсен фикс, който всеки сам да си направи. За целта ви е необходима програмата WinSCP, за която е ставало дума и в предните постове. Логването става с потребител root и вашата парола и вече можете да ровичкате по файловата система на вашия ОпенВРТ рутер.
 1. Изтеглете \usr\share\balans\cgi-bin\1gb.sh от рутера на хард диска на компютъра (селектирайте и натиснете клавиш F5).
 2. Прейменувайте току-що копирания файл с F2 на 2gb.sh и го копирайте обратно на рутера с F5. Сигурно вече забелязвате, че правата на новия файл не са като на останалите файлове в папката и съответно трябва да ги оправим. Изберете новокаченият файл, десен щрак - Properties (или просто F9). Правата трябва да са rwxr-xr-x или изразено с цифри - 755 - направете ги и затворете прозореца.
 3. на този етап си имаме един хубав клонинг на оригиналния файл под друго има (защо не затрихме стария ще попитате, ами защото Мтел са иди--и и утре може да решат, че е прекалено хубава промоция и да го спрат и тогава няма пак да си играем да променяме файлове, нали? По-добре да ги има и двата варианта). Та време е да направим необходимите промени.
  Отворете 2gb.sh за редакция (избирате файла и F4). Редът, който ни интересува, в Баланс 0.6 е 13, а в новият развоен клон Баланс 0.65 е номер 14 (текущия ред на който е курсора го пише в статус бара). Съответно подменяме старото

  Код за потвърждение: Избери целия код

  echo -e -n "07915389080003F11100048171690000FF0431D05108\032" > $USBDEVPRT
  с новото

  Код за потвърждение: Избери целия код

  echo -e -n "07915389080003F11100048171690000FF0432D05108\032" > $USBDEVPRT
  Внимавайте като триете и подменяте редове да не хванете и знака за край на ред и да качите долният ред горе. Вероятно няма да е фатално, но все пак. При запаметяването на промените първия път ще ви бъде поискана админ паролата и ще видите една безсмислена грешка, споко.
 4. По същия начин отворете за редакция файла \usr\share\balans\cgi-bin\index.html и подменете ред 49 (секцията зареждане мегабайти - Мтел). Старото за триене е

  Код за потвърждение: Избери целия код

  <li>Mtel&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; <a href="cgi-bin/512mb.sh" target="results" alt="20 лв. - 60 дни валидност" title="20 лв. - 60 дни валидност">512 MB</a>&nbsp; <a href="cgi-bin/1500mb.sh" target="results" alt="30 лв. - 60 дни валидност" title="30 лв. - 60 дни валидност">1500 MB</a>&nbsp; <a href="cgi-bin/1gb.sh" target="results" alt="10 лв. - 2 дни валидност" title="10 лв. - 2 дни валидност">1 GB</a>&nbsp; <a href="cgi-bin/5gb.sh" target="results" alt="50 лв. - 30 дни валидност" title="50 лв. - 30 дни валидност">5 GB</a>&nbsp; </li>
  а новото с което ще замените е

  Код за потвърждение: Избери целия код

  <li>Mtel&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; <a href="cgi-bin/512mb.sh" target="results" alt="20 лв. - 60 дни валидност" title="20 лв. - 60 дни валидност">512 MB</a>&nbsp; <a href="cgi-bin/1500mb.sh" target="results" alt="30 лв. - 60 дни валидност" title="30 лв. - 60 дни валидност">1500 MB</a>&nbsp; <span style="text-decoration:line-through"><a href="cgi-bin/1gb.sh" target="results" alt="10 лв. - 2 дни валидност" title="10 лв. - 2 дни валидност">1 GB</a></span>&nbsp; <a href="cgi-bin/2gb.sh" target="results" alt="10 лв. - 14 дни валидност" title="10 лв. - 14 дни валидност">2 GB</a>&nbsp; <a href="cgi-bin/5gb.sh" target="results" alt="50 лв. - 30 дни валидност" title="50 лв. - 30 дни валидност">5 GB</a>&nbsp; </li>
 5. Запаметете и тези промени с иконката дискета, този път даже няма да ви пита за паролата, и това е - можете да затваряте програмата с F10. Даже не е нужен рестарт на рутера, но трябва да рефрешнете основната страница на Баланс в браузера ви, ако вече е била отворена.

Аватар
teou
Site Admin
Мнения: 2970
Регистриран на: 23 Ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Обратна връзка:

Re: Cheap 3g HSPA Router - OpenWrt, SMS, USSD, проверка на мегабайти

Мнение от teou »

Още една добра новина - Мтел са намалили наполовина и цената на пакета 5 ГБ. То беше логично де, при положение, че се зареждат 2гб за 14 дни за 10 лв (4гб за месец за 20 лв.), беше пределно ясно, че никой вече няма да зарежда 5 за 50 лв. Така че цената вече е коригирана на 25 лв. Махнати са и малките безсмислени пакети. Всъщност ето линк към новите цени направо - http://www.mtel.bg/prima-predplaten-mobilen-internet

Това което мен ме засяга, е че не е променяна командата в смс-а, т.е. скриптовете в Баланс си работят. Грешен е само туул-тип-а с подсказката - който по-горе съм показал къде е (\usr\share\balans\cgi-bin\index.html) и който иска да си го оправи.

Аватар
teou
Site Admin
Мнения: 2970
Регистриран на: 23 Ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Обратна връзка:

Re: Cheap 3g HSPA Router - OpenWrt, SMS, USSD, проверка на мегабайти

Мнение от teou »

Колеги, след толкова години се появи и друг ентусиаст да гледа и да подобрява кода на проекта. Лятото го обсъдихме с колегата dir2cas от hardwarebg форума, а в последствие с помощта на друг колега от Нетера (не го познавам и не му знам името, но благодарности) се реши един генерален проблем: някои модеми връщаха информация в друга кодировка, която аз не знаех как да конвертирам.

Качвам тук новата версия на пакета, давам и линк към Гугъл драйва на колегата. Ако някой иска сорс да си го разархивира със 7 зип примерно - тар архив е ипк-то.

Нерешен проблем остава това, че Теленор нали си смениха начина на функциониране на предплатените карти, та сега зареждането там става през уеб страница, която пък не работи зад рутер. Това разбира се не зависи от нас... ако някога имам време, ще тествам разни комбинации смс-и, да не би да са се сетили да ги запазят за целите на съвместимостта случайно.

Другото което има да се оправи са някакви козметични работи от сорта да се преименува Глобул на Теленор и да се махнат някои вече стари пакети оттам и от Мтел в менюто. Но това са дреболии.

Та ето линка към новата версия, която трябва да работи с по-нови модеми. Същото и на атачмънт (разархивирайте зип-а първо).
https://drive.google.com/open?id=0B4MFu ... VpBWW1Mb0U
Прикачени файлове
balans_0.67_all.zip
(10.09 KiB) Свалено 177 пъти

Публикувай отговор