Cheap 3g HSPA Router - OpenWrt, SMS, USSD, проверка на мегабайти
- teou
- Site Admin
- Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
- Обратна връзка:
Re: Cheap 3g HSPA Router - OpenWrt, SMS, USSD, проверка на мегабайти
п.с. Забравих, че на предплатената Теленорска карта а интернет, ако не се регистрирате с лична карта, не вървят гласовите обаждания и смс-и. Т.е. ще трябва да се мисли начин да се симулират кликове на уеб страницата им, която е на вътрешен адрес на виртуален хост и съответно като мине през рутер вече не се отваря. Т.е. ще трябва да се търси нещо като curl / proxy за Openwrt... но много мъничко. Нещо като wget.
Дарения за Nethelpforums.net чрез Epay.bg или Paypal и кредитни карти | Всички мои теми са с лиценз CC BY-NC-SA
Вила Малина - вашата почивка в с. Синеморец
Профил на колата ми в Spritmonitor:

- teou
- Site Admin
- Обратна връзка:
Не мога да го подкарам Теленора да зарежда пакети с новите им простотии, и това си е. Писна ми и им написах мейл на тия, макар че не храня големи надежди. Не ми са занимава да пробвам всичко възможно като портове, апн-и, юзер агенти, снифене на трафик и т.н., нямам време просто. Ако не ми отговорят смислено ги зарязвам и пакета Баланс в крайна сметка ще остане да работи само с Мтел, докато и те не си прецакат някоя система.
Иначе ето какво им писах, че съм направил досега, в синтезиран вид:
Иначе ето какво им писах, че съм направил досега, в синтезиран вид:
Дарения за Nethelpforums.net чрез Epay.bg или Paypal и кредитни карти | Всички мои теми са с лиценз CC BY-NC-SA

- teou
- Site Admin
- Обратна връзка:
Има пробив. От идиотите (ТелеПор) получих втори мейл, противоречащ на първия получен в който ми обясняваха че нямало проблеми, и този път казват - не бачка на нищо друго освен мобилни устройства с дифолтен браузер. Както казах - стандартните идиотии, които може да се очакват от един голям телеком като Ментел, Телепор, Свиваком и подобна сволач. Все пак нали протече ребрандиране, та трябваше да се тества и адекватността на новия съпорт на Гришо, можеше пък да се е променил към по-добро.
Както и да е, след втория противоречащ на първия мейл, вече се чувствах амбициран да им докажа, че са идиоти, и се бях наканил да снифя трафик. Не се наложи обаче. Добавянето на ред в хост файла на рутера позволи отварянето на страничката от конзола с wget "http://goweb.lp.telenor.bg/?page=activate&sb=368" - или поне се стига до страницата с информация, че няма пари в сметката, така че според мен ще работи.
Вече на компютър зад рутера продължава да не работи и явно трябва да се правят още магарии. Така или иначе след като горният метод от конзолата на рутера води до желания ефект, мисля, че съвсем скоро ще направя версия 0.68 на Баланс, която макар и не много красива, ще работи.
Както и да е, след втория противоречащ на първия мейл, вече се чувствах амбициран да им докажа, че са идиоти, и се бях наканил да снифя трафик. Не се наложи обаче. Добавянето на ред в хост файла на рутера позволи отварянето на страничката от конзола с wget "http://goweb.lp.telenor.bg/?page=activate&sb=368" - или поне се стига до страницата с информация, че няма пари в сметката, така че според мен ще работи.
Вече на компютър зад рутера продължава да не работи и явно трябва да се правят още магарии. Така или иначе след като горният метод от конзолата на рутера води до желания ефект, мисля, че съвсем скоро ще направя версия 0.68 на Баланс, която макар и не много красива, ще работи.

- teou
- Site Admin
- Обратна връзка:
Версия 0.70
Трябва да я опиша подробно, но основното е освен новия метод за комуникация от 067 махането на стари файлове и пакети и интегрирането на новата страница за проверка на Теленор. Засега толкова - скриншот и файла, като имам време ще пиша повече, но тъй като имам други ангажименти има вероятност изобщо да забравя...
Трябва да я опиша подробно, но основното е освен новия метод за комуникация от 067 махането на стари файлове и пакети и интегрирането на новата страница за проверка на Теленор. Засега толкова - скриншот и файла, като имам време ще пиша повече, но тъй като имам други ангажименти има вероятност изобщо да забравя...
- Прикачени файлове
-
balans_0.70_all.ipk.zip
- (10.46 KiB) Свалено 301 пъти

- teou
- Site Admin
- Обратна връзка:
Между впрочем като се върна другата седмица от немско ще има версия 0.71. Установих, че новия по-широк дизайн е малко кофти н амобилни устройства и ще върна ширината както си беше. Освен това ако се махне съвместимостта с експлорер 7 ще се спестят около 6к място, което е важно, защото пакета придобива вече застрашителни размери - 47-8К е в момента. Досега целия хелп беше дублиран, защото програмката съм я почнал 2010-та и тогава може би още и да е имало някъде ИЕ7, но да се поддържа нещо такова към днешна дата няма смисъл.

- teou
- Site Admin
- Обратна връзка:
Промени по последните няколко версии, иначе тия дни се надявам да събера 0.71 и малко да я тествам все пак, преди да я кача, заедно и с инструкции за пакетиране, ако някой реши да пипа сорса. Номерацията малко се пообърка напоследък, но както и да е. Ако ви липсват номера - вътрешно тестови версии са били 
Changelog:
0.67

Changelog:
0.67
- Както знаете, различните модеми поддържат различни кодировки и за съжаление, в Баланс не се поддържат всички въможни такива. В тази версия, благодарение на Калин и още един негов колега, е добавено разкодиране на gsm7 азбуката, използвана например от Huawei e3131
- прецизирани някои помощни стрингове
- малки промени по лейаута, фреймофе, абаут стринг и т.н.
- направени и добавени гсм7 скриптове и за другите оператори, за съжаление без възможност да се тества
- изтрити са голяма част от старите пакети на Мтел, които вече не са изгодни, както и нещо от ерата на Глобул, което спести малко място. Други скриптове са оставени за съвместимост, или защото все още работят и при Теленор
- направена е страничка за подкарване на новия уеб-портал на Теленор за проверка, видимо на скриншота по-горе, както и са добавени линкове към нея. Не можах да подкарам обаче recharge.telenor.bg, така че засега зареждането с ваучер ще е по схемата на Глобул, ако още работи (зареждам само през Ипей и не съм тествал скоро)
- Абсолютно същото като предната версия, но е премахната цялата дублирана помощна информация, оставена там преди години за съвместимост с Интернет експлорер 7. От първата версия на Баланс обаче минаха доста години, и ако в 2016-та още някой някъде ползва ИЕ7, му предлагам да се застреля
Аз във всеки случай подобни неща няма да поддържам. Резултата от това махане на дублирани стрингове е (ще е, като го ъплоудна) спестяване на още 6КБ и свиване на пакета до 40.5 КБ, което пак си е доста, но-пак е по-добре от преди.

- teou
- Site Admin
- Обратна връзка:
Balans 0.71 - качвам го вече защото като гледам няма да имам време да го тествам много много. По принцип старите неща не са пипани и трябва да си работят, новите скриптове за гсм7 ги е тествал Калин (то аз и не мога, че няам такъв модем), а страничката на Теленор я тествах току-що с теленорска карта без активен пакет и модем Хуавей 173, така че всичко трябва да е ок, но все пак да се презастраховам.
Заемано място на рутера - 28-36 К при мен. На компютъра - 40 К.
Заемано място на рутера - 28-36 К при мен. На компютъра - 40 К.
- Прикачени файлове
-
balans_0.71_all.ipk.zip
- (10.27 KiB) Свалено 323 пъти

- teou
- Site Admin
- Обратна връзка:
Забравих инструкциите за пакетиране, ако някой реши да пипа по сорса и да прави форкове. И тук ще съм лаконичен, че нямам много време в момента за този проект. Направо ще цитирам това, което писах на Калин:
Ако досега не си пакетирал отделен пакет, аз ползвах инструкциите оттук - https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=107
По-специално важното е да се смени типа архив на тар в конфига.
Ето и линк към пакетиращия инструмент - http://mirror2.openwrt.org/sources/ipkg ... 1.7.tar.gz (за Линукс)- Download the latest version of the iPKG tools
- untar the archive, cd into the just untarred directory, and type 'make install' (make sure you're root);
- open /usr/local/bin/ipkg-build, find the line where it says "outer=ar" (line 159 in version 1.7), and change "ar" into "tar";
Важно е да се внимава предварително скриптовете да се направят изпълними, всичките да са с UNIX file/line endings (ти под Уиндоус не работиш че да го имаш този проблем, но да кажа), както и за работещите под Линукс - всички файлове не забравяй да са със собственик root:rootipkg-build -o root -g root /tmp/foo /tmp