Dual boot partitioning nightmare warning....

Всякакви въпроси свързани с програми, операционни системи и т.н.
Публикувай отговор
Аватар
teou
Site Admin
Мнения: 2970
Регистриран на: 23 Ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Обратна връзка:

Dual boot partitioning nightmare warning....

Мнение от teou »

Тази тема не знам как точно да я озаглавя... можеше също да е и "как се прецаках сам и за секунди останах без една ОС, дял с документи и с непалеща друга ОС" или "не мога да повярвам как е възможно Майкрософт да са такива дебили" :twisted:

Ще ви разкажа накратко какъв шок и ужас преживях онзи ден, просто за да сте предупредени да не правите същите грешки, а и да сте наясно с евентуалните решения.

Накратко, онзи ден запалих Уиндоуса (напоследък ползвам Линукс), за да го ъпдейтна. Така и така бях го запалил, реших да свия един от некриптираните дялове с документи и на празното място да направя още един партишън, криптиран с truecrypt, пак за документи. Както е известно, желателно е преоразмеряване на Уиндоус дял да се прави само през Windows disk management.

Речено-сторено - преоразмерих за секунди, даже нямаше нужда и да дефрагментирам. И после кой ме би през ръцете да създам новия дял на празното място оттам, вместо през Линукс, не знам.... Няма, няма такава порнография като Уиндоуса просто. В секундата в която натиснах ОК и новия неформатиран дял се създаде, видях че нещо с диска е ХИЧ не наред. А именно - Линукса ми отиде в небитието...

Какво всъщност стана? Чисто и просто, Уиндоус страда от разни измислени ограничения от 90-те години, едно от които е това, че видите ли ОС може да пали само от първичен дял и че видите ли броя на първичните дялове на физическия диск не трябва да надвишава 4. Линукса естествено това нещо грам не го бръсне - той може да си запали и от края на диска, и от логически дял, и от 18-тия праймъри дял ако ще. И така при инсталацията на Убунту-то създавайки новите три дяла (линукс системен, линукс документи и суап) те са се създали като първични, на което аз не съм обърнал грам внимание, иначе можеше да го коригирам още тогава. И всичко работи, до момента до който не извършвам действието създаване на дял чрез вградения в Уиндоус диск мениджър. В момента, в който той трябва да ъпдейтне партишън таблицата, решава, че това дето вижда 7 праймъри дяла не може да бъде (като шопа и жирафа - те такова животно нема!), на всичкото отгоре те са и някакъв неизвестен нему тип, и следователно Уиндоус най-благородно решава АВТОМАТИЧНО и БЕЗ ПОТВЪРЖДЕНИЕ (не ми е известен друг такъв мениджър, работил съм с P Magic, Gparted и други - всички питат по 100 пъти показват списък и графика преди и след, преди да извършат нещо) да "оправи" "грешката" като ИЗТРИЕ тия три "дефектни дяла". :evil: :twisted: :hammer: :wtf: :banging: На този етап както се досещате, undo няма (какво undo като то дори нямаше are you sure? преди да сътвори бозата), аз съм без линукс, без 1 дял с документи, и с непалещ Уиндоус (няма как да пали, защото на MBR седи grub, който си търси втората част на партишън, който не съществува, преди да пренасочи към Уиндоус партишъна).

За щастие запазих самообладание и не метнах щайгата през процореца :) и преди да загася компютъра, се уверих, че имам всички възможни инструменти за решаване на проблема:
- интернет
- диска на уиндоус
- диска на убунту
- rescatux
- supergrub disk.

Светлият лъч надежда в цялата ситуация беше, че поне върху изтритите дялове не беше писано, т.е. всичко си беше там и само трябваше да измисля начин да коригирам партишън таблицата. Понеже така и така бях стартирал Уиндоус, първо пробвах с инструменти под него - намерих някаква безплатна програма, тя стърга по диска половин час, видя партишъните и каза - да ама тия не са нито fat нито ntfs. Спрях я, рестартирах с живото Убунту цд и затърсих друго решение. Оказа се, че има прекрасно такова - http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk
Програмата постърга 20-тина минути и откри всичко. Или поне така ми изглеждаше тогава. Показа ми как ще изглежда новата партишън таблица, сигурни ли сте сигурни сме, рестартирах и бях щастлив, че линукса и документите ми вече са на лице.

На този етап установих следващият проблем - системата все още не искаше да пали сама, без стартиращо цд. Това беше логично, защото номерацията на дяловете не отразяваше тяхното място на диска, а реда на създаване и реално "старите" възстановени дялове се водеха току-що създадени и съответно номерацията им се беше променила. А grub на МВР си търсеше втората част на точно определен номер дял, т.е. на грешен такъв. За преинсталацията му ми помогна това ръководство - http://howtoubuntu.org/how-to-repair-re ... tu-live-cd , макар че аз опростих нещата. С помощта на supergrub disk си стартирах не от живо цд, а от моята си инсталация, и по този начин минах само с
sudo grub-install /dev/sdа
sudo grub-install --recheck /dev/sda
sudo update-grub
Системата вече си палеше нормално, но тук дойде ново 20 - установих, че ми е изчезнал партишъна с криптирани неща... Това нещо го беше сътворил Testdisk. Не го виня - поддържа близо 20-30 вида дялове, но все пак не може да поддържа всичко. Вероятно е можело да го оправя на финалната стъпка преди писането на новата партишън таблица, но не съм го забелязал. Все едно, стореното сторено. Трябваше да го възстановя по някакъв начин, и то без да прецакам хедърите в началото. Намерих програмата TestCrypt - http://www.ghacks.net/2014/09/25/use-te ... artitions/ но доколкото прочетох не бях напълно сигурен, че прави това, което искам аз и реших да опитам друг подход. Просто отворих Gparted и в това "празно място" създадох нов, неформатиран партишън. По някаква причина Gparted пожела да остави 1 МБ в началото, не му позволих и може би беше грешка. Така или иначе сега видимо всичко работи и досега не съм открил счупени файлове. Единствения страничен ефект, който остана е, че само под Линукс, само за този дял TrueCrypt вече не иска да го монтира ако в опциите не се сложи чавка на "Do not use kernel crypto services".

Публикувай отговор