Година и нещо Nethelpforums.net

Публикувай отговор
Аватар
teou
Site Admin
Мнения: 2971
Регистриран на: 23 Ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Обратна връзка:

Година и нещо Nethelpforums.net

Мнение от teou »

Скъпи потребители,

мина година и няколко месеца от пуска на форума и бих искал да споделя някои мои размисли и страсти по този въпрос тип равносметка, като ще се радвам да чуя и вашите :).

В края на 2012-та година, когато стана ясно, че форума на Спектър, който ми беше и работа, и удоволствие, е към края на житейския си път, бях изправен пред дилемата къде да пренеса основното си онлайн съществуване. Естествено посещавам много сайтове и коментирам в няколко форума, но все пак трябва да има едно основно място, което да е с приоритет. Повечето хора избират за тази цел Фейсбук, известен още като Лицекнига или Сурат-тефтер. Аз го мразя. И тогава го мразех, и сега също, въпреки че ми се налага да го посещавам, за да съм в контакт с разни хора. Просто идеята да се воайорства тип дайте да си покажем и кътните зъби на целия свят, придружено с тонове реклами и изсипване на лични данни, не ми допада. Фейсбука стана зараза, добре описана във вица
Един шофьор блъснал пешеходец.
- Аааа, ооох къде ми е телефона...
- Добре ли сте? Да ви закарам в болница? На кого да се обадя?
- Не бееее, аз съм добре, ама да постна статус на стената.
Така че за мен Фейса отпадна като опция.

Малка част от хората, особено тези които имат някаква обществена значимост, голям кръг контакти или просто имат какво да кажат, си правят блог. Колеги и познати и мен ме съветваха да го направя, но някак си не се чувствах значим като за блог. Освен всичко, блога е някак едно егоцентрично място - с големи букви пише един, а другите - с коментари ситен шрифт на Н-та страница, ако ги одобрят евентуално. Вярно, могат да се дадат права за писане на няколко автора на публикации, но на мен ми се щеше хората да са някак по на равна нога. А при много потребители блога няма тази гъвкавост. Не на последно място - не бях сигурен, че винаги ще имам време и желание да пиша в този блог, а блогове с последна публикация от преди 6 месеца са безсмислени. Всъщност аз имам един такъв - изоставен, с 3 поста от 2009-та година.

Така че реших да създам форум. Основната идея беше, че аз така или иначе ще си го ползвам като блог и ще си пиша каквото ме вълнува когато имам време, но когато нямам какво да кажа, ще има достатъчно други хора, които да имат и да пишат каквото тях ги вълнува. И най-съществения аргумент - виждах, че в Спектър форума има някаква общност от читави хора, която не исках да си разпилее, защото тези хора могат да си бъдат полезни един на друг. В последствие това залегна като основен лайт мотив на този форум, изразено чрез домейн, лого, слоган и цялостна философия.

Сега, гледайки ретроспективно, не съжалявам за нищо. Не знам дали взех правилното решение форум вместо блог, но със сигурност не съм взел и грешно решение, защото макар и малка, общност ръководена в духа на гореописаната философия има. Т.е. на качествено ниво целта беше изпълнена, на количествено за съжаление, не. Ако трябва да задълбая повече в отделните аспекти на това къде съм се справил и къде съм се издънил, анализа би изглеждал може би така:

1) Чисто технически, смятам, че нещата са ОК. Определено не е най-шарената и интерактивна платформа, но е достатъчно добре поддържана и си има всички базови функционалности, даже някои такива, които липсват и при комерсиални продукти за по 100К евро. За без пари е повече от добре.
Това което е зависело от мен, смятам, че съм го направил - максимални ъпдейти, настройки над средното ниво на сигурност, и някои къстъм доработки, съобразени с целите и публиката на форума, подсилване на логването и контрола върху действия, защита срещу външни и вътрешни атаки. Гледайки например Вбюлетин форума от днес където хората се оплакват от спам заради брутфорс атаки, а персонала се гъне и не може да промени 2 реда код да спре тоя спам (при положение, че това е основен бизнес за фирмата!), не мисля, че някой може да се оплаче от липса на техническа поддръжка. Или пък гледайки Литиума на Мтел за който се дават 10 000 долара месечно, където функцията "маркирай форума като прочетен" просто я няма.

Естествено, всичко това е съобразено с реалностите и ресурсите - парични и човешко-времеви - с които разполагам. Както казваше дълбоко уважаваният ми учител Ники Николов (дано още да е жив и здрав и добре човека, че не съм го виждал от 5 години): "Поета колкото и да хвърчи в облаците чрез полета на фантазията си, ластика на гащите му го дърпа обратно на земята". Всички ние живеем в някакви рамки и няма как да се избавим от тях - форума също. Така например днес четох за Heartbleed SSL бъга. Не сме засегнати, но ако бяхме, нищо нямаше да мога да направя, защото сме на споделен хостинг и руут достъп до сървъра нямам, за да ъпдейтвам разни неща. А споделеният хостинг е избран не само като най-евтин. Избран е, защото е съобразен и със слабата все още посещаемост, т.е. той е достатъчен и не пълним отделените ресурси и на 5%. И най-важното - той е вид аутсорсинг. Собствен сървър щеше да означава и някой да администрира този сървър, а на мен това щеше да ми дойде в повече. Сега поне за това не се грижа.
С две думи обективно техническата ни поддръжка може да не е най-добра, но е най-добра субективно с оглед на разполагаемите ресурси.

2) От гледна точка на посещаемостта - тя е малка, но не е мизерна и не мисля, че щеше да е по-голяма ако бяхме блог списван от няколко човека. За посещаван блог както казах е нужна голяма мрежа от контакти, а аз такава нямам.

3) Съдържание - като качество смятам, че се справяме отлично и нивото е доста добро. Има куп полезни теми. Тук заслугата е изцяло групова, на топ-пишещите във форума. Да си го кажем направо - благодарение на най-дейните участници можем в някои отношения да конкурираме сайтове като Уроци.нет и подобни. Има и теми-уроци, които са уникални за БГ пространството. А дори и в по-общо дискусионните теми дискусиите в повечето случай се водят на едно интелигентно ниво. Тези неща разбира се зависят от участниците, с което още веднъж се връщам за значението на общността, която всеки поддържа с доброволен труд.

4) Основната идея - за компетентна помощ и споделяне на знания - смятам, че се получи. И тук както и в предните три точки от жизнено значение е кои са участниците и колко са те. Кои са определя качеството, колко са - количеството. Тук отново се връщам на рамката на проекта: още от началото беше ясно и аз го казах неколкократно, че това е проект тип "Уикипедиа". Заплати няма, пари за реклама няма. Има доброволен труд в свободното време на работещи хора - понякога 5 минути, понякога половин час, понякога николко. А за популяризацията се разчита основно на word of mouth и на чичко Гугъл и търсенето по ключови думи, индексирани от темите-уроци. Това за съжаление не предполага бърз растеж още по дизайн.

5) Количество участници, и съответно популяризация и посещаемост. Тук за съжаление, се издъних. Причини и предпоставки много - както казах, пари за рекламен бюджет, с които да залеем нета с банери, няма. Няма и за платени писачи. А това са начините да се стартира такъв проект бързо, ако нямаш много контакти. Например Мтел направиха игра и раздадоха 3 таблета с единствената цел да си докарат регистрации във форума, и това им помогна, макар и временно. Не им помогна трайно, защото от една страна така се привличат и посетители "с ниско качество" идващи само заради играта, а от друга - трябва да задържиш интереса на потребителя, след като си го изнудил да се регистрира. Аз затова е съм противник на настройката в много форуми атачмънти и код да са видими за регистрирани потребители. Регистрирал съм се на много места само за един атачмънт и повече никога не съм се логнал там - ами глупаво е, и не се задържат посетители така.
Все пак пуснах заради експеримента и комерсиална игра с реферали, знаете, но явно нямаше интерес.

Относно другия подход - с голямата контактна мрежа, то тук недооцених нещата. На няколко дами от старата "БГ мама" така им се получиха нещата и пуснаха бързо алтернативен форум, при нас обаче не стана. Нямам толкова познати, имам предвид познати, които биха се заинтересували от такъв тип ИТ форум. Вярно, в края на съществуването на Спектър форума пратих няколко десетки съобщения на някои потребители, които чувствах по-близки. Но не пратих масов спам до всички 3000 участници, че форума се мести еди къде си (което нямаше и да е вярно, защото това е съвсем друг форум). Сигурно доста хора в моята ситуация биха го направили, но аз не го намирам за редно и морално и не го направих. Може и да е било грешка, не беше съзнателно допусната с ясното съзнание, че ще изгубя доста потенциални участници тук. Но не исках да правя компромис с разбиранията си.
Между впрочем и от тези няколко десетки човека, на които си позволих да пратя линк, се задържаха едва десетина. Моя вина, че не съм им задържал интереса по някакъв начин.

-------

С това искам да кажа, че съжалявам и си нося вината, че нещата не се развиха точно както се надявах и форума не стана по-популярен, а си остана в камерен състав и че много хора се отказаха да влизат тук. За толкова ми стигнаха силите.. и желанието да вложа време - просто това не ми е основното занимание в живота. Не обвинявам никого, напротив - изключително съм благодарен на хората, които отделяха по малко свободно време за да пишат. А някои отделиха не малко, ами доста време. Без тях нямаше да се получи и това, което е. А аз съм горд с него. Някои биха казали, че форума е провал, че е на умирачка и прочие. Вярно, на умирачка е - няма нови хора и от старите потребители влизат малко. Но не е провал! Идеята и духа на управление, съдържанието - смятам че са точно такива, каквито и аз и хората, участвали в изграждането на това място си ги представяхме. За мен този форум е ценен и в този си вид. Даже напоследък ми се случва да търся стари теми, които аз или някой друг е писал, за да си припомня как се правеше нещо :) Така че полза има, дори и да си остане н аниво архив.

С горното НЕ обявявам край на форума, да не си помисли някой нещо такова, че както го написах прозвуча малко минорно предният абзац. Просто мина доста време, с част от вас сме коментирали тези неща поотделно, та реших че е време да напиша какво мисля пред всички, и да обобщя както обективните и независещи от мен фактори, така и да си поема собствената вина и отговорност за нещата, които са си зависели от мен. Аз правя каквото мога, пък да става, каквото ще :)

Много, много ще се радвам, ако и тези десетина човека, които влизате редовно, продължите да го правите. А истински щастлив ще бъда, и ако споменавате и линквате към форума, така че да има и нови участници. НО дори това да не стане и форума да си остане в този малък енциклопедичен вид, искам да уверя тези които са инвестирали значителни усилия и време в него, че те не са били напразни! Категорично ще продължа да го поддържам още дълго време и няма да го затрия! Ще си бъде онлайн, ъпдейтнат и аз лично при всяка възможност ще продължа да си пиша. Аз не съм Мтел, за да пускам и спирам разни общности и услуги когато ми кефне и само за да направя ПР събитие. Тук ще има предвидимост и надежност - в противен случай би било предателство към хората, положили усилия да пишат (през целия пост се въздържам да пиша кои са те, но те си знаят ;) ).


Пишейки това се сещам, че от няколко месеца ми се върти в главата, че досега не сме имали форумна среща на живо, на по бира. В началото чаках да се съберем повече ригистрирани хора за да има нови лица и да е по-интересно, но тъй като явно това няма да стане, няма какво да я отлагаме толкова, че още малко като я отложим, аз вече няма да съм в БГ :) Пишете ако случайно някой има интерес. На мен ще ми е интересно - част от вас не съм ги виждал на живо, с други пък отдавна не съм се виждал, с трети се виждам редовно, но по отделно :) И сезонът вече е подходящ за такива неща. Ако има 2-3 желаещи, аз ще пиша/се обадя и на още 2-3, които не влизат редовно и може да се заформи група. За София става въпрос, за добро или лошо тука съм в момента.

fred
Глобален модератор
Мнения: 1431
Регистриран на: 27 Дек 2012 21:56

Re: Година и нещо Nethelpforums.net

Мнение от fred »

Първо, ЧЕСТИТО! Второ, не се кахъри много, по принцип насоката на форума е супер елитна, мрежите не са за всяка уста лъжица така че е нормално да няма чак толкова много посетители и регистрирани. А и хората които подбра за начало са си специалисти от висока класа /без мен :)/, съответно и жаргона който използват е професионален което допълнително затруднява някои. Трето, за бирата, ВИНАГИ ГОТОВ! :) :) Четвърто... него когато прочета внимателно постинга ти че в момента пълня един диск 3 TB, ръчно за съжаление, не стана с клониране :(
Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се.
Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.

Аватар
pakostnika
Старши потребител
Мнения: 182
Регистриран на: 27 Дек 2012 22:35

Re: Година и нещо Nethelpforums.net

Мнение от pakostnika »

Пишейки това се сещам, че от няколко месеца ми се върти в главата, че досега не сме имали форумна среща на живо, на по бира. Ако има 2-3 желаещи, аз ще пиша/се обадя и на още 2-3, които не влизат редовно и може да се заформи група. За София става въпрос, за добро или лошо тука съм в момента.
Това го обмислях още преди да разбера, че предстои да се местиш в скоро време. Поотказах се да предложа защото си реших, че ще ти е заето покрай органзиацията. Щом има и други желаещи, можем спокойно да ти спретнем едно мини форумно изпращане. Времето ще се позатопли в идните седмици и може да се посети заведение с открит двор. Лично аз ще се постарая да присъствам.

Колкото до форума и потребителите в него, виждам кънтента да ни е специализирано полезен и с потенциал да си запазим мини общността. Спокойно може да се превърне в нещо като общ блог за споделяне на технически и социални теми, но без помпозността на тематичните такива. За мен борда си е единственият и най-правилният избор докато не се събере екип, който да предлага издържани теми, за тагване на преден план, редовно. С допълнителните човешки ресурси ще се получи наистина трудно защото повечето потребители сме консуматорски настроени, на други не им се споделя по убеждения, трети вече го правят в други сайтове и форуми и не им се занимава. За мен пътят е всички да постваме по-редовно и да се "самопредложим" на по-малък брой познати, които са наясно, че фейсбук стената не става за споделяне на информация и последователно обосновани коментари. В големите форуми до някаква степен полезността се губи, като отстъпва на емоциите и фенщината, разбира се. Та за мен мястото има потенциал ако успеем да добавим едно 5 аргументирани човека на кръст, които искат да си кажат за ежедневието. Какви проблеми срещнах на пътя и у дома, как ми се повреди колата или пералнята, какви ремонти смятам да направя у дома и всички аспекти, които са основни за форума. Мрежови и мобилни технологии.

Демек: аз виждам развитие чрез сплотеност и поради това се фокусирам на социалните теми.
fred написа:Моят опит показва, че опитите нещо което работи добре да почне да се пипа уж за да се направи още по-добре накрая завършват плачевно. Така че не бързай с усмивките.

Аватар
teou
Site Admin
Мнения: 2971
Регистриран на: 23 Ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Обратна връзка:

Re: Година и нещо Nethelpforums.net

Мнение от teou »

Напълно подкрепям тази стратегия :)


За заведения, ако си имате любима открита бирария може да предложите в новосъздадената тема за целта тук.

Публикувай отговор