[НЕ Е бъг] Защо като се абонирам за тема, не получавам известията *веднага*?

Отговори
Потребителски аватар
teou
Site Admin
Мнения: 2961
Регистриран на: 23 ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Контакти:

[НЕ Е бъг] Защо като се абонирам за тема, не получавам известията *веднага*?

Мнение от teou » 09 фев 2013 11:06

Получих доклад за "бъг", че не се получавали известията при абонамент за тема, и съответно искам да изясня технологията на тези известия.

Изпращането на известия за теми по принцип е задачка с по-нисък приоритет за форума (сравнено например с мейли за активация или регистрация).
С цел разпределение и оптимизиране на натоварването на сървъра, тези мейли се трупат в една "опашка" (образно може да си го представим като чувалче), и се изпращат на групички (чувалчета) не веднага, а при определени условия - например при достигане на определена бройка, минаване на определено време или други случаи - дори при сърфиране във форума от който и да е потребител.
Това поведение не е бъг, а е по дизайн и частично се контролира от администратора. Алгоритъмът е общо взето достатъчно интелигентен, за да бъде компромисът забавяне на доставянето/пестене на ресурс достатъчно разумен и незабележим. В част от случайте реалното изпращане на мейла става дори в същата минута, в която е настъпило събитието, в повечето случаи - до няколко минути. Така че обикновено средностатистическият потребител дори не усеща това забавяне. В редки и изолирани случаи обаче може да се случи някакво по-осезаемо забавяне - например ако се появи нов пост в абонирана тема за даден потребител, а той пък се логне почти веднага след това, тогава да - може да изпревари "уведомленията" по мейл и да ги получи реално след като си е прочел темата (всъщност в този изолиран кейс не съм разучавал - може и форумът да се усети, че вече няма смисъл от тия мейли и директно да ги "извади от чувала" и въобще да не ги прати).

Потребителски аватар
teou
Site Admin
Мнения: 2961
Регистриран на: 23 ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Контакти:

Re: [НЕ Е бъг] Защо като се абонирам за тема, не получавам известията *веднага*?

Мнение от teou » 09 фев 2013 19:03

Същевременно отнова напомням, че потребителите на Gmail е възможно да получават част от писмата си в Спам папката. Това засяга особено тези, които ползват пощенски клиент и по незнайна причина са избрали POP3 вместо правилният за мен лично IMAP протокол. Ако изберете IMAP можете да се "абонирате" и за спам папката си и да не губите нищо. Друг вариант е да добавите адреса на форума към контактите си и повече няма да влиза в Спам-а.


И разбира се, по закона на Мърфи, понякога наистина има технически проблеми, освен тези две неща. Справка - глобалния анонс.

Отговори