DNSBL check (anti-spam - вашият IP адрес е блокиран...)

Отговори
Потребителски аватар
teou
Site Admin
Мнения: 2961
Регистриран на: 23 ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Контакти:

DNSBL check (anti-spam - вашият IP адрес е блокиран...)

Мнение от teou » 01 фев 2013 19:26

Днес въведох още една второстепенна автоматична проверка за защита от спамъри. Обявявам го, защото искам да наблегна на възможните причини да се окажете в "черния списък", както и какво да правите, ако стане така.

По принцип, текущите настройки са изключително либерални - трябва да сте в няколко спам листи едновременно, за да ви блокира системата. Все пак ето няколко казуса, при които има възможност вие да не сте спамър, но системата да ви помисли за такъв:
  • Използване на TOR - това в интерес на истината не е целенасочено, но при някои изходни точки е възможно да се случи
  • Ако сте в голяма корпоративна мрежа и администраторът й е кръгъл идиот. Казвам го най-отговорно: ако сте в корпорация, в която целия трафик се филтрира, преслушва и т.н., би трябвало да се положат усилия от тази корпорация да не излизат червеи... в идеалния случай не би следвало въобще да се стига до заразяване на служителски машини, а в най-лошия случай би следвало веднага да се вземат мерки за почистване и излизане от блеклиста. Така че системен/мрежови админ, допуснал неговата фирма да попадне и да е задържи в НЯКОЛКО черни списъка, си е за уволнение
  • Ако използвате интернет от мобилен оператор, в който случай всички излизат през няколко ип-та. Лично аз съм имал проблеми с Project Honeypot и Глобул. Всяка прилика с горния булет е случайна ;) Тук по-скоро става въпрос за пословично "доброто" отношение на операторите към клиента. Защото за мен лично да се раздават частни адреси на телефони - ок, но на големи тарифни планове, предназначени специално за компютри, е леко безобразие.
  • Ако сте клиент на голям, ама много голям оператор, раздаващ и често сменящ динамични адреси. Типичен пример БТК.
Във всички тези случаи е възможно да получите червен ред със съобщение за грешка:
Вашия IP адрес .............. е блокиран. За повече информация ..................
Това, което моля да направите в тези случаи е да съхраните някъде този ред с всичката информация в него! След това си сменете ип адреса (спрете ТОР-а, приберете се у дома на домашния нет, пуснете стационарния нет ако сте на мобилен или рестартирайте, рестартирайте си АДСЛ/кабелния модем и т.н.), регистрирайте се и ми изпратете на лично копираният по-рано ред с информация. След което аз ще проуча казуса и ако е възможно ще отстраним проблема.

Потребителски аватар
teou
Site Admin
Мнения: 2961
Регистриран на: 23 ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Контакти:

Re: DNSBL check (anti-spam - вашият IP адрес е блокиран...)

Мнение от teou » 12 май 2014 16:54

Добавени са нови проверки, блокиращи използването на проксита и Тор при ргистрация.

Отговори