Пълен набор touch-friendly икони за форума

Публикувай отговор
Аватар
teou
Site Admin
Мнения: 2971
Регистриран на: 23 Ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Обратна връзка:

Пълен набор touch-friendly икони за форума

Мнение от teou »

Днес тествайки разни неща покрай темата за "модерните" мобилни браузери, установих най-учудено, че Епълските простотии, т.е. икони се използват и в Андроид във всички Уебкит и Блинк базирани браузери, както и за икони на десктопа. Излишно е да казвам, колко възмутен и огорчен съм, че една тъпня въведена от една фирма и нестандартизирана никъде, се е превърнала в дефакто стандарт. И то един стандарт... в различните версии на иОС и на Андроид кода и файловете трябва да имат минимум 8 различни варианта, както се оказа. Едва ли изобщо може да се говори за "стандарт", ако се променя във всеки ъпдейт на нещо си.

Така или иначе, макар и реализацията да е дразнеща и куца, на ниво идея тези допълнителни иконки са добри. И след като се използват вече не само от Епъл, днес отделих малко време и направих палитрата от иконки, които да се показват коректно по мобилните браузери и мобилните десктопи (за настолните - промени няма).
Инсталирани са за дифолтната тема, защото това е темата, която се показва на нерегистрирани и логнати при изписване на адреса на сайта, и без друго тази тема се ползва от около 97% от хората до момента, а и самите иконки са със син фон и е малко тъпо да ги сложа на черната тема. Черно-зелени не ми се занимаваше да правя. Някой ден може би, но не днес :)

За да влязат в сила промените, трябва да си изтриете история и кеш на браузерите, както и да изтриете ако в момента имате букмарк. При послидващото букмаркване се тегли вече правилното изображение.

Прилагам и новата мобилна иконка в най-големия размер (за новите Епълски таблети), за да видите как изглежда. За по-стари устройства и Андроиди е същото, с намален размер. Съкращението се вижда добре и при по-малък размер, затова избрах него, а не целия надпис. Теоретично можеше да направя различните размери различни по съдържание и в голямата да е името вместо съкращението, но не ми се заиграваше чак толкоз. И така е прилично.
apple-touch-icon-152x152-precomposed.png
apple-touch-icon-152x152-precomposed.png (9.24 KiB) Преглеждано 646 пъти

Аватар
teou
Site Admin
Мнения: 2971
Регистриран на: 23 Ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Обратна връзка:

Re: Пълен набор touch-friendly икони за форума

Мнение от teou »

А ето и как изглежда реално промяната, например на Андроид с браузер Опера:

Изображение

Вижда се какъв е ефекта при наличие на Епъл икони (ние, Дир, Синоптик, ИДЖ) и когато ги няма (Хардуера, Мобиле-тата).

Публикувай отговор