ПРАВИЛА НА ФОРУМА

Публикувай отговор
Аватар
teou
Site Admin
Мнения: 3003
Регистриран на: 23 Ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Обратна връзка:

ПРАВИЛА НА ФОРУМА

Мнение от teou »

I. С регистрацията си във форума на Nethelpforums.net потребителят декларира, че е съгласен със следните установени правила:

1.1 Да си избере потребителско име, аватар и подпис, които да не целят обида/критика/подобие на друг участник или на фирма/форум/сайт/(друго), също така да не съдържат политически, расистки или порнографски детайли, сцени на насилие, както и образи на обществено познати личности (по последното се допускат изключения, ако никой администратор/модератор или участник във форума няма възражения).

1.2 Да не поставя подпис (Signature), който надвишава три реда при разделителна способност 1024х768 пиксела, изписан е с по-голям от нормалния за форума размер шрифт и/или съдържа повече от 300 символа. Подписът може да съдържа информация в текстова форма, или специални картинки, предназначени за вграждане в подписи, без големи графични елементи. Подписи, неотговарящи на тези изисквания, ще бъдат редактирани или отстранявани.

1.3 Да не регистрира повече от едно потребителско име във форума. Последното ще се счита за опит за заблуждаване/измама на други потребители на форума. Потребителските имена на същия участник с по-малък брой мнения ще бъдат деактивирани. Допуска се временно регистриране на второ потребителско име в случаите на загуба на парола или други данни по регистрацията на основното такова.

1.4 Да уважава другите потребители на форума. Всякакви обидни думи и преки характеристики/заплахи ще се считат за грубо нарушение, като резултат мнението ще бъде редактирано или отстранено от темата. Потребителските имена на особено напористи с обиди/заплахи участници ще бъдат деактивирани. Нецензурните думи ще бъдат замествани със символа "*" или мненията ще бъдат изтривани.

1.5 Да пише на кирилица. Форумът е български и официалният език и писменост на него са българските. Явни демонстрации на нежелание да се улеснява комуникацията във форума ще се смятат за “неуважение към останалите участници”. Мнения на участници, които отказват да пишат на кирилица, ще бъдат редактирани или отстранявани.

1.6 Да не пише за по-голяма убедителност мнения само с главни букви, което според “нетикета” се счита за “викане”. Такива мнения ще бъдат редактирани или отстранявани, особено в случаите на системно нарушение или нарушение на повече от едно правила на форума. Допуска се смислов акцент на определени части от текст под формата на думи с големи букви или bold шрифт.

1.7 Да не поставя в мнение/подпис линк, чието описание не отговаря на съдържанието на отварящата се страница и/или е използвана препратка с цел да се заблуди отварящия линка, съдържащ реклама, водещ към нелегален софтуер и/или кодове за същия, порнография или сцени на насилие. Мнения/подписи, съдържащи такива линкове, ще бъдат редактирани или отстранявани.

1.8 Да формулира заглавията на темите по начин, който дава да се разбере възможно най-пълно, недвусмислено и кратко за какво ще се отнася дискусията. В противен случай темата ще бъде преименувана. При особено неясно формулирани заглавие и съдържание на първото мнение, както и при заглавие, отнасящо се до конкретен участник, темата ще бъде затваряна или отстранявана. Личните дискусии във форума се правят само с Лични съобщения.

1.9 Да се придържа възможно най-близо до поставените въпроси по време на дискусията в темите. При особено големи отклонения на мненията от първоначалния замисъл на темата, последната може да бъде разделена на две или повече части. Темата ще бъде затваряна след установено залагане на конфликт в нея и повишаване на напрежението. Отворена нова тема със същото съдържание ще бъде отстранявана.

1.10 Да се старае да не създава нови теми без да е проверил с помощта на Търсещите функции на форума дали вече не съществуват такива, пуснати в близкия месец или по-скоро. Актуални отминали теми е желателно да се “съживяват”, а не да се “дублират”. Често повтарящи се теми с едни и същи въпроси ще бъдат затваряни с оставяне на линк към последната такава тема. Мнения, "съживяващи" теми без актуалност, ще бъдат отстранявани.

1.11 Да не създава една и съща тема в повече от един раздел на форума, а само в най-близко свързания с тематиката на бъдещата тема. Създадена тема в неподходящ раздел ще бъде премествана. Създадена тема в няколко раздела ще бъде отстранявана от неподходящите такива. Създадени теми с близко съдържание в един раздел ще бъдат обединявани под общото заглавие на най-късно създадената.

1.12 Да не създава теми с призиви против действащото в страната законодателство, с расистки характер, с остър политически характер (призиви на действащи партии и групировки), с подбуди към престъпления, лично или обществено опасни действия, съдържащи реклама, информация за нелегален софтуер и/или кодове за същия, порнография или сцени на насилие. Теми с такъв замисъл ще бъдат отстранявани от форума.

1.13 Да не променя съдържанието на мнение или тема, съдържащи редакция от модератор или администратор. Такива действия ще се считат за грубо незачитане на Правилата на форума и никът на съответния участник ще бъде деактивиран. Ако действията на модератор и потребител се случат едновременни, тогава окончателният вид на мнението ще бъде уточнен чрез Лично съобщение.

1.14 Да не излага на показ лична информация на друг участник или на фирма/форум/сайт/(друго) без изричното негово/тяхно съгласие. Такива действия ще се считат за грубо незачитане на правото на лична конфиденциалност и потребителското име на съответния участник ще бъде деактивирано, а темите/мненията ще бъдат отстранени.

1.15 Често повтарящи се мнения с еднакво съдържание, мнения със съдържание далеч от темата или теми със съдържание далеч от раздела, в който са създадени, ще бъдат определяни като SPAM. Такива мнения/теми ще бъдат отстранявани, а авторът им ще бъде предупреждаван официално. При доказано наличие на умишлени действия, потребителското име на съответния участник ще бъде деактивирано.

1.16 Преди да създаде нова тема, да прочете описанието на раздела и да се увери че логичното място на бъдещата тема е точно в този, а не в друг раздел.

1.17 Преди да създаде нова публикация(съобщение), да прочете заглавието на темата и да се увери че логичното място на бъдещата публикация е точно в тази, а не в друга/нова тема.

1.18 Ако мнението на даден потребител е последно в темата и същият потребител реши да добави нещо, то той трябва да използва бутона "Редактирай/Edit", вместо да пуска ново мнение.Други условия, препоръки и важна информация


2.1 За писане във форума регистрацията е задължителна. Регистрацията изисква наличие на валиден e-mail адрес. Не се допуска регистриране на двама или повече участници с един e-mail aдрес, както и писането на двама или повече участници от едно потребителско име.

2.2 Регистрирани потребителски имена и въведени пароли изтичат като валидност във времето, ако форумът не е посещаван >12 месеца. За активните потребители необходимата регистрация е еднократна, с изключение на случаите на подмяна на софтуера на форума, когато новият не позволява импортиране на съществуващи акаунти. За съответните случаи потребителите ще бъдат уведомявани предварително.

2.3 На всеки един изряден участник във форума (чието участие не противоречи на правилата на форума или на законите в страната) се гарантира правото на достъп до форума, правото на мнение, защита на личното достойнство и осигуряване на конфиденциалност. IP адресите на участниците се записват в log на форума, но не се показват публично.

2.4 Мненията на форума могат да бъдат редактирани от авторите им. До 5 минути след оставяне на мнение редакциите не се отразяват. След изтичането на 5 мин. редакциите се отразяват под формата на текст "Редактирано от..." + час на редакцията в края на редактираното мнение. Редактиране на мнения след "застъпването" им от други такива не е желателно.

2.5 Всеки участник може да си постави собствен аватар, отговарящ на изискванията в точка 1.1 от Правилата на форума. Аватарите трябва да са с максимален размер 80х80 пиксела и големината на файла не трябва да надвишава 60KB. Аватарът може да е анимиран. Не се препоръчва "кражба" на аватари от други участници на форума на Spectrum Net.

2.6 Потребителските титли се присвояват автоматично според броя публикации или потребителската група.

2.7 Контакти с администратори/модератори и потребители на форума, както и коментари по минали действия на администратори/модератори, пoтребителите извършват изключително с Лично съобщение. Предложения по оптимизация работата на форума се правят само на определеното за целта място, раздел "За форума".

2.8 За големи картинки е препоръчително е използването на отдалечени сървъри специализирани в качването на картинки.

2.9 Дълги текстове в мнения, резултат на Copy/Paste от Internet, е желателно да бъдат конвертирани в линкове за удобство при преглеждане на съответната тема. Същото е валидно и при закачане към мненията на файлове, достъпни за download по интернет.

2.10 Форумът е отворен 7 дни в седмицата, 24h на ден, 365 дни в годината. Дните и часовете за профилактика, обновяване/смяна на софтуера на форума или архивиране на базата данни, свързани с необходимост от спиране на форума, ще бъдат обявявани предварително на видимо за всички участници място.

2.11 Времето за обновяване на информационната лента "Активни потребители в момента" и "Кой е на линия" е 300 секунди. Минималното време между две мнения на един и същи участник е 15 сек. В мненията и подписите (по подразбиране) HTML език е забранен, vB Code е разрешен и потребителите могат да поставят смайлита, усмивки (Smilies).

2.12 Всички теми и мнения във форума са с лиценз Creative Commons BY-NC-SA, освен ако автора им изрично не е посочил друго при публикуването. Това означава, че публикувайки тук, вие се съгласявате вашите материали да бъдат използвани и да останат във форума при условията на горепосочения лиценз.


Особено важни правила:
 • Препоръчително е мненията да се поместват в съответната тематична секция – така вероятността мнението да бъде прочетено и да получи адекватен и своевременен отговор е по-голяма.
 • Задължително е да се пише на кирилица, както и е желателно постовете да са граматически и стилистично коректни. По този начин улеснявате всички участници в дискусията.
 • Добрият тон и цивилизованото поведение към участниците в дебата са задължителни. Гневни нападки, обидни постове, оразличаване на религиозна или етническа основа са строго забранени. Такива публикации ще бъдат изтривани.
 • Ако някой потребител счете дадено мнение за нередно или обидно лично към него е желателно да се обърне директно към модератора на секцията.
 • Не се толерира СПАМ и реклама. Такива постове ще бъдат изтривани, а потребителите могат да бъдат наказани.
 • Системните администратори и модераторите имат правото да трият, редактират или преместват съобщения, които нарушават правилата на форума, или такива по тяхна преценка.
  Nethelpforums.net се задължава да не следи, редактира или разкрива никаква лична информация за потребителите на форума и да не предоставя събраната информация на трети лица, освен в случаите когато:
  - информацията е изискана от държавни органи или длъжностни лица
  - получил изричното съгласие на потребителя.

Общи принципи на поведение и писане във форума

В този раздел давам някои общи насоки за поведение и постване, с цел форумът да стане полезно за всички място, а не да се пълни с логорея и глупости. Въпреки, че това не са формални правила, системното неспазване на тези принципи може да доведе до наказания по модераторска преценка.

И така, преди да постнете:
 • замислете се, дали сте прочели какво са писали хората преди вас и дали сте вникнали в него
 • сигурни ли сте, че това, което ще напишете е вярно, т.е. ако не сте компетентни в нещо по-добре да си замълчите (не важи, когато задавате въпроси естествено, а само когато изказвате мнение)
 • допринася ли това, което ще напишете за някого, полезно ли е по какъвто и да е начин или просто си търкате клавиатурата, с други думи дали просто не досаждате на останалите участници

Не забравяйте да прочетете и и останалите теми в този раздел, тъй като различните под-форуми имат допълнителни ограничения, както и тези в раздел "нови функции", за да знаете как да използвате форума по-ефективно.


Последна редакция: 28.03.2013 г.
retro
Старши потребител
Мнения: 392
Регистриран на: 27 Дек 2012 21:58
Местоположение: гр. Варна

Re: ПРАВИЛА НА ФОРУМА

Мнение от retro »

Имам въпрос относно подписа и по-специално линковете в подписа. Кои линкове се смятат за реклама и не са позволени и кои не се смятат ? Защото погледнато от определена гледна точка всичко може да е реклама :)
Аватар
teou
Site Admin
Мнения: 3003
Регистриран на: 23 Ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Обратна връзка:

Re: ПРАВИЛА НА ФОРУМА

Мнение от teou »

Тия правила ако знаеш откога не ги бях поглеждал :) Долу-горе оттакто съм писал или по-точно преписвал от разни други форуми :) Като гледам може да има дребни неточности тук-там, примерно в лимитите за размер на аватар или нещо от сорта, просто невинаги когато съм правил промени по админ конфига съм се сещал да поправям цифричките и тука. но едва ли е фатално, дали лимита на нещо си е 70 или 80 пиксела, той форума си дава грешка и не позволява качване, ако се надвиши.

В крайна сметка важен е духа на правилата, а детайлите винаги могат да бъдат ъпдейтнати, най-вече след като се появи казус от практиката.


Конкретно за подписите имал съм предвид най-вече да няма някой малоумник да ми се регистрира само за да си линкне в подписа някой сайт за продажба на матраци/виагра или каквото и да е там. Този проблем, освен че е споменат в правилата, съм го решил с технически ограничения - новорегистрираните просто нямат право да побликуват никакъв подпис и така си спестяваме излишните обяснения кое може и не може :) След някакво време престой и двайсетина поста (принос, за да е ясно че това не е спам-бот) във форума тая функционалност сама се отключва. За цветните никове ограничението не важи.

Иначе по самия формат съм наложил също някои ограничения, свързани със здравия разум. Не може да са романи от по половин страница, да са с огромен шрифт, да са гигантски картинки или 50 смайлита, защото това ще пречи на четимостта на мненията в темите, ще разсейва и т.н. Като размер картинки текущата настройка е 350х20 пиксела, съобразил съм се да може да се слагат ей такива неща като тези тук -
Изображение
Изображение
Изображение
които може да се намерят на този и много други сайтове.
Те са в графата "фенщина" и не са с някаква комерсиална цел. Макар че за по-стари потребители и такива с по-висок ранг (шарените никове - зелени, червени), са напълно допустими и линкове с комерсиална цел (линк към магазина на фирмата ти примерно)

С други думи от всичко казано дотук, ако питаш за себе си - слагай си каквото искаш. :)

п.с. В по-горе дадения сайт, ако копи-пействате барчета оттам, в тага урл трябва да се махнат кавичките, за нашия форум.
retro
Старши потребител
Мнения: 392
Регистриран на: 27 Дек 2012 21:58
Местоположение: гр. Варна

Re: ПРАВИЛА НА ФОРУМА

Мнение от retro »

Благодаря за подробния отговор :)
Публикувай отговор