Софтуер за Андроид
-
- Глобален модератор
Софтуер за Андроид
Главно разни приложни програми за смартфони под Андроид. Ако е за самата ОС мисля че е по-добре да е отделна тема.
Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се.
Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
-
- Глобален модератор
Удължаване животът на батерията на смартфона - I
Много актуална тема според мен, с тези мижави батерии и лакоми приложения няма човек който да не е въздъхвал тъжно като гледа как заряда на батерията се топи като лански сняг.
Първото с което започнах бяха разни съвети от рода на "Намалете яркостта на екрана, автоматично да загасва екрана след минималното възможно време и т.н". Да не ставам досаден ето пример ТУК. Особена полза не видях освен създаването на комплекси от рода на "Изключил ли съм всичко което изтощава батерията?". И непрекъснатото превключване на различни параметри защото точно най-икономичният режим е и най-неудобен
Следващият етап беше да сложа програма която да следи къде все пак отива толкова бързо заряда на батерията. След бърз преглед и инсталиране/деинсталиране на няколко програмки се спрях на GSam Battery Monitor. Огромно богатство от възможности и информация която дава, още не съм разучил всичките. Това е сайта им а тук е ръководството. Малко фигури какво показва, не се сетих да направя скрийншот от моят смартфон преди да почна да го оптимизирам така че са от Интернет. Впрочем вариантите са два, безплатен и платен (5.33лв), за първият естествено ще изтърпите малко реклами.

Първото с което започнах бяха разни съвети от рода на "Намалете яркостта на екрана, автоматично да загасва екрана след минималното възможно време и т.н". Да не ставам досаден ето пример ТУК. Особена полза не видях освен създаването на комплекси от рода на "Изключил ли съм всичко което изтощава батерията?". И непрекъснатото превключване на различни параметри защото точно най-икономичният режим е и най-неудобен

Следващият етап беше да сложа програма която да следи къде все пак отива толкова бързо заряда на батерията. След бърз преглед и инсталиране/деинсталиране на няколко програмки се спрях на GSam Battery Monitor. Огромно богатство от възможности и информация която дава, още не съм разучил всичките. Това е сайта им а тук е ръководството. Малко фигури какво показва, не се сетих да направя скрийншот от моят смартфон преди да почна да го оптимизирам така че са от Интернет. Впрочем вариантите са два, безплатен и платен (5.33лв), за първият естествено ще изтърпите малко реклами.

-
- Глобален модератор
Удължаване животът на батерията на смартфона - II
Прегледът на графиките на GSam Monitor показа, че основните консуматори подредени "по апетит" при мен са: 1.Екрана, 2.WiFi, 3. Phone Radio, 4.Watchdog Lite. За приложенията не говоря,там зависи от това какво и колко е пускано.
За екрана казах, намалена до минимум и адаптивна яркост, времето за гаснене все пак го оставих 5 мин защото е много досадно непрекъснато да гасне. Но все пак си остава основният консуматор, не е странно като се има предвид че аз малко разговарям а повече го разучавам. Все пак имам нещо на ум но това по-нататък защото иска root права а още не се чувствам стабилен за такива експерименти.
Следващото беше борбата с WiFi. Слагах разни планове за power managment да го изключва през нощта, имаше известен ефект но дървено ми изглеждаше. Искаше ми се нещо като Sleep/Hibernate както при Windows, да го включвам в такъв режим винаги когато не го ползвам и тогава ми светна в главата да потърся дали няма направено нещо такова и в Андроид. Естествено имаше, все пак това са 800,000 програми
Така че тържествено ви представям Greenify, една прекрасна програма която ми реши с един замах проблемите. Още не съм я разровил напълно но си има една прекрасна иконка, като я натисна и смартфона мигновенно заспива. За цяла нощ отива само 1% от батерията, т.е. в standby така би изкарал може би и месец. И най-важното, приема входящите обаждания и се събужда, тествано е с Phone и Viber. Това са сайта и форума.

За екрана казах, намалена до минимум и адаптивна яркост, времето за гаснене все пак го оставих 5 мин защото е много досадно непрекъснато да гасне. Но все пак си остава основният консуматор, не е странно като се има предвид че аз малко разговарям а повече го разучавам. Все пак имам нещо на ум но това по-нататък защото иска root права а още не се чувствам стабилен за такива експерименти.
Следващото беше борбата с WiFi. Слагах разни планове за power managment да го изключва през нощта, имаше известен ефект но дървено ми изглеждаше. Искаше ми се нещо като Sleep/Hibernate както при Windows, да го включвам в такъв режим винаги когато не го ползвам и тогава ми светна в главата да потърся дали няма направено нещо такова и в Андроид. Естествено имаше, все пак това са 800,000 програми

Така че тържествено ви представям Greenify, една прекрасна програма която ми реши с един замах проблемите. Още не съм я разровил напълно но си има една прекрасна иконка, като я натисна и смартфона мигновенно заспива. За цяла нощ отива само 1% от батерията, т.е. в standby така би изкарал може би и месец. И най-важното, приема входящите обаждания и се събужда, тествано е с Phone и Viber. Това са сайта и форума.
-
- Глобален модератор
Изключване на Phone Radio
Следващото което ядеше от батерията беше Phone Radio. Учудващо защото аз почти не ползвам FM Radio, пуснах го само няколко пъти колкото да видя възможностите му. Търсих го в списъкът на свалените приложения но не видях такова, явно е вградено в ОС. Според писаното във форумите се оказа, че това е функция в Андроид която осъществява автоматичното търсене на най-силният сигнал в клетката и превключване между 2G/3G/4G. За да се намали консумацията предлагаха да се изключи автоматичното избиране на обхват и да се фиксира само един, определено не ми харесваше. Също даваха съвети как да се изключи но с root права, казах че на този етап не бързам с тях. И тогава ми попадна това филмче. Опитах го и наистина се появи менюто за изключване на Phone Radio. Не знам какво е пипнало и променило но е факт, че GSam Monitor след това ми показва нула срещу Phone Radio 

- teou
- Site Admin
- Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
- Обратна връзка:
Re: Софтуер за Андроид
Грийнифай ще го пробвам. Най-големия проблем на Андроид не е дисплея, а събуждането от дълбок сън (тия предполагам това са кръстили хибернация, щото такъв технически термин при Андроид май няма) заради wake up calls / alarms и синхронизации. Теоретично андроид автоматично агрегира алармите, за буди телефона по-рядко, но при зле написани приложения и бъгове това не се случва. Добре е да се отбележи, че това са много дълбоки процеси и бърникането в тях може да има неочаквани последствия, а и изисква специални привилегии и условия, както си е посочено и на скрийншота. С права на обикновен потребител по дизайн тези неща не може да се бъзикат, точно както и честотата на процесора, управлението на паметта, кодеци и драйвери и прочие игри за напреднали. Това е една от причините да му се носи лоша слава на Андроида, както и на Уиндоуса - офирусява се и се чупи, ако му е тъп потребителя, просто защото позволява сравнително лесен достъп до много адвансед функции. иОС го няма тоз проблем... щото няма истински мултитаскинг и цялата ос е скопена 
Ето да видиш за какво става въпрос всъщност... дисплея е бял кахър. Проблема е в бекграунд процесите при изключен екран, ако имаш много програми. п.с. Както се вижда и следенето си има своето достойно място... логващ процес, обаждане до Гугъл, синхронизация с фитнес гривни, ако имах такива и прочие простотии. Затова не искам Уин 10 и минах на Линукс, Андроида за съжаление за момента е без алтернатива.
п.п.с. В сервизното гугълско меню не бих бъзикал току-така без да знам какво точно правя. Същото важи и за МТК инжинерното меню, ако си с чип на Медиатек, там има още повече и по-брутални неща. Но пък ти сега се учиш, имаш още поне половин година да се забавляваш да натискаш мотиките и да ти е интересно.

Ето да видиш за какво става въпрос всъщност... дисплея е бял кахър. Проблема е в бекграунд процесите при изключен екран, ако имаш много програми. п.с. Както се вижда и следенето си има своето достойно място... логващ процес, обаждане до Гугъл, синхронизация с фитнес гривни, ако имах такива и прочие простотии. Затова не искам Уин 10 и минах на Линукс, Андроида за съжаление за момента е без алтернатива.
п.п.с. В сервизното гугълско меню не бих бъзикал току-така без да знам какво точно правя. Същото важи и за МТК инжинерното меню, ако си с чип на Медиатек, там има още повече и по-брутални неща. Но пък ти сега се учиш, имаш още поне половин година да се забавляваш да натискаш мотиките и да ти е интересно.
Дарения за Nethelpforums.net | Всички мои теми са с лиценз CC BY-NC-SA
Вила Малина - вашата почивка в с. Синеморец
"The quieter you become, the more you are able to hear."
Профил на колата ми в Spritmonitor:

-
- Глобален модератор
Това са онези Held Awake в статистиката на батерията. Забелязах ги, преди да мина към хибернацията и те гълтаха доста батерия. За тях препоръчват Wakelock Detector но понеже иска root права и бърникане доста навътре в Андроид реших на този етап да го заобикалям. И естествено ако ще се правят експериментчета някой ден много внимателно и с много backup. И с резервен смартфон
Инсталирал съм на PC-то една програма симулатор на разни модели смартфони, не знам дали на нея не могат да се правят такива експерименти но за нея по-нататък.

-
- Старши потребител
И аз да се включа с малко допълнение. Името на програмата е XE Currency https://play.google.com/store/apps/deta ... ency&hl=en
Пробвах доста различни валутни конвертори и калкулатори, но този според мен се справя най-добре. Лесен интерфейс, което в никакъв случай не значи липса на функции. Ако искате да сте в течение за това как се развиват валутните пазари това е една доста добра програмка. За Forex маняците може би няма да е най-подходяща, но за нормален user е напълно достатъчна. Върви без проблеми на Blackberry Z10, да правилно сте прочели. Андроидската емулация на blackberry 10 OS e доста успешна
Пробвах доста различни валутни конвертори и калкулатори, но този според мен се справя най-добре. Лесен интерфейс, което в никакъв случай не значи липса на функции. Ако искате да сте в течение за това как се развиват валутните пазари това е една доста добра програмка. За Forex маняците може би няма да е най-подходяща, но за нормален user е напълно достатъчна. Върви без проблеми на Blackberry Z10, да правилно сте прочели. Андроидската емулация на blackberry 10 OS e доста успешна

- teou
- Site Admin
- Обратна връзка:
Понеже наскоро се сдобих с безжични блутуут слушалки (идеята е да ползвам водонепроницаем калъф за плажа, съответно трябват безжични слушалки), възникна и проблема с това колко батерия има в тях. По принцип на телефона има индикатор, но е дооста неточен. Изтествах куп приложения, единственото което сработи като хората е https://play.google.com/store/apps/deta ... limi.baton

- teou
- Site Admin
- Обратна връзка:
Re: Удължаване животът на батерията на смартфона - I
Това понеже и аз го ползвам, да допълня. Освен че е безплатно и изглеждат читави дивелопъри, има една много важна функция. Позволява следенето на WAKELOCK без руут. Необходимо е от компютър с адб да се даде пермишън за четене на батерийните статистики. Подобна процедура на описаната в края на този пост - viewtopic.php?f=40&t=1098fred написа: ↑07 Фев 2016 00:18 Много актуална тема според мен, с тези мижави батерии и лакоми приложения няма човек който да не е въздъхвал тъжно като гледа как заряда на батерията се топи като лански сняг.
Първото с което започнах бяха разни съвети от рода на "Намалете яркостта на екрана, автоматично да загасва екрана след минималното възможно време и т.н". Да не ставам досаден ето пример ТУК. Особена полза не видях освен създаването на комплекси от рода на "Изключил ли съм всичко което изтощава батерията?". И непрекъснатото превключване на различни параметри защото точно най-икономичният режим е и най-неудобен![]()
![]()

- teou
- Site Admin
- Обратна връзка:
Това са 282те програмки, които имам инсталирани към днешна дата.
Това на новия телефон pixel 4a. Мислех, че 128гб памет е много, ама ей го на изпатках 40 вече. А и снимките са по 10мб. Телефона е жесток между другото, за който търси по-компактна машинка с чист андроид.
Голямата частот програмите са специфични: искат хардуер, или са медицински и не са с отворен достъп, или са само за Германия. Но нямам време да сортирам сега.
Това на новия телефон pixel 4a. Мислех, че 128гб памет е много, ама ей го на изпатках 40 вече. А и снимките са по 10мб. Телефона е жесток между другото, за който търси по-компактна машинка с чист андроид.
Голямата частот програмите са специфични: искат хардуер, или са медицински и не са с отворен достъп, или са само за Германия. Но нямам време да сортирам сега.

- teou
- Site Admin
- Обратна връзка:
- 0180
- 0700
- 1000 Verb-Präposition
- 1100 NomenVerb verbindungen
- 15-Puzzle
- 1Tap Cleaner
- 7 Minuten
- 70mai
- AB Friends
- Abnehmen für Männer
- AccuBattery
- Adobe Fill & Sign
- Adobe Scan
- ADSB Flight Tracker
- Air hockey
- Airbnb
- Alarm Display Widget
- ALDI TALK
- AliExpress
- Amazon Music
- Amazon Shopping
- Ambience
- Ampere
- AnatomyLearning
- Angry Birds
- AnLinux
- AnLinux (Donation)
- AnyDesk
- Anyscan
- Apothekenfinder
- App Inspector
- Apps Backup Restore
- Arts & Culture
- Arznei aktuell
- Arzneimittel
- Assistant Commands
- Assistant Launcher
- Audible
- Auskultation
- Avtoizpit
- Badoo
- Bahnhof live
- Bahnhoftafel mit GPS
- Banking
- Barometer
- BBS
- BeaconSET
- Benzinpreis-Blitz
- Bird
- BirdNET
- Blackr
- BLE Scanner
- BLE Terminal
- BLE Terminal
- BLE Tool
- Blitzer.de PLUS
- Blue Monitor
- Bluetooth Commander Pro
- Bluetooth Keyboard & Mouse
- Bluetooth LE Scanner
- Bluetooth Radar
- Bluetooth Talkie
- Booking.com
- BT/USB/TCP Bridge Pro
- Bubble level
- Bubble Shooter
- Bulgaria Air
- Burnin Wiper
- Canon Print Service
- Cardboard
- Cards
- Cashback
- Chargie
- Check Engine Light
- Chefkoch
- Cloud Print
- ConnectBot
- CONTROL+
- Cookies Must Die
- Corona-Warn
- CPU-Z
- CySmart
- DailyRoads Voyager
- DB Navigator
- DDPai
- DE-BG Dictionary
- Der Die Das
- Der Die Das
- Der Die Das
- Deutsch Grammatik Übungen C1
- Deutsch Trainer
- Deutsch Trainer
- Deutsch Verben
- Deutsche Bank
- Deutsche Verben
- Deutsche Zeitungen
- DGPPN
- DiskUsage
- Docs
- Dr.Web Light
- Duo
- Earn to Die 2
- EasyFax
- EasyPark
- Einbürgerungstest 2020
- Einheiten Pro
- ELM OBD Terminal
- Elm327Chat
- Embryotox
- EN-BG Dictionary
- ePay.bg
- ESET USSD Control
- EVMap
- Exodus
- Fire TV
- Fit
- Flic
- Flightradar24
- FRA Airport
- FREE NOW (mytaxi)
- Fuel Economy
- FX
- FX Plus License Key
- Führerschein
- Galerie
- Gelbe Liste
- Genius Scan
- German Adjective Endings
- German Article Quiz
- German Grammar Practice
- German Synonyms
- Gesunde Wirbelsäule
- Google News
- Google Pay
- Google Play Bücher
- Google Play Spiele
- Google Podcasts
- Google Umfrage-App
- Gotvarstvo
- GPS Test
- Grammatik
- Grammatik A1-A2-B1-B2
- Grammtikübungen unregelmäßige Verben
- Green-Zones
- GSam Battery Monitor Pro
- Hacker's Keyboard
- Hangouts
- Home
- Horizon Explorer
- HP Druckdienst-Plugin
- Human body (male)
- INRIX ParkMe
- inskam
- Ishihara Color Blindness Test
- iTag Alarm
- Just a Line
- Kasa
- Kassenautomat
- Keepass2Android
- KeyboardSwap Plugin for KP2A
- Kindle
- Komoot
- Kompass
- Krankheiten Wörterbuch
- kulinari.bg
- LanDroid
- Lens
- Lernen Deutsche Grammatik A1-A2-B1-B2-C1
- Lidl
- Lieferando
- LightBlue
- Lime
- Liniennetze Frankfurt
- Linux Command Library
- List My Apps
- Logcat Reader
- Logopädie 1 [PMQ]
- Logopädie 2 [PMQ]
- MagicSDR
- Mahjong Solitaire Epic
- Mahjong Solitaire Titan
- MDCalc
- Medical Calculator
- Mein Gerät
- Mein Gerät finden
- Messenger Lite
- Minesweeper für Android
- Moon+ Reader Pro
- Moovit
- MoreLocale 2
- MortPlayer Audio Books
- MotorData OBD
- Musik-Player
- Musixmatch
- MX Player Pro
- My VIVACOM
- Naviki
- NetMonster
- NFC EMV Reader
- NFC Shortcut
- NFC Tools
- NFS Most Wanted
- NIST Viewer
- Notizen
- nRF Connect
- nRF Toolbox
- OBD Now Terminal
- OBD-Stecker
- OBD2-Code-Führer
- OBDLink
- Office Lens
- OfficeSuite
- Opera
- OrnitO
- PadTVHD
- PARK NOW
- Parkopedia
- PassAndroid
- Photometer
- photoTAN
- Physics Balls
- Pool Billiards Pro
- Port Authority
- Post & DHL
- Prime Video
- ProtonVPN
- Psych Meds
- Psychische Störungen
- Quick LabRef
- RadHessen
- ReadID NFC demo
- Realtime Charts
- Remote ADB Shell
- Remote Desktop
- Revolut
- RF Analyzer
- RMV
- Romi Lite
- RoteListeMobileApp
- Rtl-sdr driver
- Ruler
- Rx Monitor
- SafeVac

- teou
- Site Admin
- Обратна връзка:
- Schallmessung
- Screen Off Lite
- Screen Off Pro
- Screen Test
- SDR Touch Key
- SDRTouch
- Selfie DV
- Sensor Test
- Serial Bluetooth Terminal
- Service-Leitfaden
- Shazam
- Shofior Com Pro
- Shortcut Maker
- simple
- Simple Scanner
- Simple Sleep Timer
- Sky Map
- Skyscanner
- SkyView Free
- Slider Widget
- SmartBirds
- Solitaire
- SoundHound ∞
- SpacecraftAR
- Speed Logic Lite
- Speedtest
- Spotify
- Spritmonitor
- Star Chart
- Star Walk 2
- StepStone
- Street View
- Supichka
- Synonyme Deutsch
- SysLog
- tagesschau
- TagInfo
- Tasker Settings
- Tasks
- Taxfix
- TeamViewer
- TermEX
- Terminalemulator
- Termius
- Termux
- Termux Guide for hacking
- Termux Tutorial
- Termux-Tools Installation Guide
- Termux:API
- Termux:Widget
- Test bluetooth Ring & Battery PRO
- TIER
- Tile Shortcuts
- Tinder
- TK
- Torque
- Torque Dashboard Plugin
- Torque Scan
- Track Replay
- Training: Intersection
- trivago
- TuneIn Radio Pro
- Uber
- Unified Remote Full
- Unit Converter
- UpToDate
- Verben Konjugieren
- Verben mit Präpositionen
- Viber
- ViewRanger
- Visual Anatomy Free
- VNC Viewer
- Volume Control
- Warplanes: WW2 Dogfight
- welle.io
- WiFi Pro FTP Server
- WiFiAnalyzer
- Wodify
- Wunderground
- Xhorse
- Yoga for Beginners
- ZArchiver
- ZazaRemote
- Zoom
- Öffi
- Übersetzer
- Übungen Grammatik B2 Deutsch Prüfung
- Бесеница
- Градски транспорт, България
- Е наръчник
- Имени дни
- Кухня
- Онлайн радио България
- Православен календар
- Рецепти

- teou
- Site Admin
- Обратна връзка:
Лек ъпдейт по-горе, че нещата се променят. 341 апа.
Ако някой друг реши да сподели това е темплейта в настройките на програмата който аз ползвам (ббкод)
Ако някой друг реши да сподели това е темплейта в настройките на програмата който аз ползвам (ббкод)
Код за потвърждение: Избери целия код
[list]
[*] [url=${source}]${displayname}[/url] ${comment}
[/list]
Liste erstellt mit [url=https://play.google.com/store/apps/details?id=de.onyxbits.listmyapps]List My Apps[/url]