....няма кой знае какво за казване! Чакам 5-те броя да ми ги доставят!!!
лесно заменяеми модули, сменяема батерия, хардуерни превключватели и пълоценно LUKS на SD-то.
Поне на прототипа всичко е ОК, нека да видим сега какво ще дойде, като полуфабрикат Open Source има все още Респект!
N.B. С камерите имах малко ядове иначе е много хубав телефон.
Mobian600-1.png (208.75 KiB) Преглеждано 2216 пъти
"За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата."
К.Иречек, 13.12.1881
Много интересно. Какво точно върви на тоя телефон, архитектурата трябва да е aarch64 като гледам, т.е. с конзолните неща няма да има голяма драма, в краен случай си ги компилираш сам...ако има съответния toolchain, щото пробвах за андроид и беше кошмар. Но графичните програми? Gtk? Достъпа до хардуера? Вървят ли просто директно дебиан програми ако са компилирани за архитектурата, или през някакъв емулатор?
Жалко, че никога няма да видим примерно Linux на Apple A14 чип.
Това ще е много добра система като тук не говорим за Android, а цялостна дистрибуция.
Като гледам колко бързо портнаха ядрото за Apple М1, значи е напълно възможно и на A14 чипа.
Въпроса е, че малко хора ще се възползват от подобен порт за A14 спрямо хората, които ще си имат dual boot на М1.
"За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата."
К.Иречек, 13.12.1881
Аз както се вижда от последните ми постове експериментирам в тази насока. Термукс в андроида, върху него портнат линукс, после с vnc връзване към localhost. Е подкарах Убунту с Xfce на гугъл Пиксела, но има няколко проблема, които правят упражнението безсмислено:
- цялото нещо е ограничено от PRoot и реално не е баш цяла система
- интерфеиса не е оптимизиран и всичко е ситно. Може да се клика но пак има скролване.
- почти няма достъп до физическия хардуер, примерно до блутуута или усб порта. Виждате какви галимации с драйверите се правят в поста ми за TPMS.
Така че за всеки ден не става, сетъпа е годен най-много за routersploit on the go примерно, което без съответния драйвер за вифи така че да върви в promiscuous mode пак няма много смисъл.
Но това телефонче би трябвало да няма тия проблеми. Изглежда обещаващо. Всъщност пробвал ли си вече вифито дали може да кепчърва? Или поне да има достъп до усбто та да може да се инсталира външен адаптер?
N.B. ....much hate to the guy who stole from our office the 5 experimental PinePhones and the 3 laptops and the bunch of SSD discs and the whole OCS mobile prototype sustainable rack which was part of great project for carbonless micro data centers !?!? Insane and sjame on the police and ...I'm really unhappy!
К.Иречек, 13.12.1881