сравнение между L.A.M.E. MP3 Encoder и Fraunhofer MP3 Encoder

Създаване, прекодиране на аудио и видео, оптимални настройки, софтуер, постигане на най-добро качество, ripping, streaming, нов хардуер и други
Публикувай отговор
Аватар
Diabolik
Старши котарак
Мнения: 480
Регистриран на: 24 Дек 2012 12:30

сравнение между L.A.M.E. MP3 Encoder и Fraunhofer MP3 Encoder

Мнение от Diabolik »

В този материал ще направя сравнение между най-дискутираните мр3 енкодери – L.A.M.E. и Fraunhofer.

Много приказки се изприказваха от феновете на двата формата, как техният превъзхожда другият, как другият е боклук и прочието приказки. За да се ориентирам в тази джунгла от приказки на фенове, реших да направя собствени тестове, на базата на тепературната графика – това е графика, която показва наситеността на битове за всеки честотен диапазон. Ако цветовете отиват към жълто и бяло, значи въпросният диапазон е наситен с повече битове, ако отива към виолетов и син, значи въпросният диапазон съдържа малко битове, ако е цвета е черен, значи въобще няма никакви битове във въпросния диапазон.

За теста, съм използвал некомпресиран 24 битов, 48 khz, wav файл, рипнат от AudioDVD с показатели 24 bit, 48 khz, ac3 файл.
Температурната графика на wav файла е наситена.

Изображение

Нека енкоднем wav файла до мр3 файл и с двата енкодера. за да е честен теста, енкоднах двата файла, с еднакви параметри

16 bits
48 khz
Algorythm quality - 0
VBR
VBR range 112 - 320 kbps
VBR quality - V0
dynamic stereo

Като отворих температурната графика, видяхследният резултат:
Температурната графика на мр3 файла енкодната с L.A.M.E. енкодера:

Изображение

Hаситена и близка до оригиналният wav файл. Заделени са достатъчно битове, за пълният диапазон от честоти, което е предпоставка за по-пълноценното звучене на аудио файла. Следващата графика, показва паралел между температурната графика на L.A.M.E. енкодера и оригиналният wav файл:

Изображение

Както се вижда от графиката, разбира се има следи от компресия, графиката не е така наситена, но пак е доста близка с тази на оригинала. Това значи че има повече битове, за повече честоти, което осигурява по-пълноценно звучене на файла.
Температурна графика на мр3 файла, енкоднат с Fraunhofer базиран енкодер:

Изображение

Тук има по-ясни и по-видими следи от компресия, и високите честоти са по-изрязани. Тук битовете на високите честоти почти липсват. Това е предпоставка, да се наруши пълноценното звучене на файла.

сравнявайки температурната графика на fraunhofer енкодера с тази на wav файла,

Изображение

виждаме сериозни разлики, особено около високите честоти, и степента на наситеност. Тук звукът ще е по-малко пълноценен, заради по-сериозната компресия, и премахването на повече информация от файла. Разликата е голяма, дори с другият MP3 файл, енкоднат с L.A.M.E. енкодера.

Нека сравним двата мр3 файла. нека видим разликите в температурните графики на двата файла:

Изображение

гледайки двете графики, се вижда как файла енкоднат с енкодер на фраунхофер е по-малко наситен, и с видими и ясно различими белези на компресия, спрямо мр3 файла енкоднат с lame енкодера, който също има белези за компресия, но не е така дълбоко рязано. за разлика от почти липсващите високи честоти при фраунхофер, при LAME високите честоти са там и за тях има заделено прилично количество битове, като по този начин се предизвикват по-малки нарушения на пълноценното звучене, за разлика от fraunhofer енкодера. На основата на тези графики, и анализа им, аз приемам че енкодера L.A.M.E. енкодва файловете с по-високо качество, и звученето им е по-пълноценно, защото има повече битове, в по-голям диапазон от честоти, осигурявайки тяхното по-пълноценно звучене, за разлика от фраунфоферският енкодер, където високите честоти са почти премахнати, нарушавайки пълноценното звучене в по-голама степен от колкото LAME енкодера.
Аватар
teou
Site Admin
Мнения: 3016
Регистриран на: 23 Ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Обратна връзка:

Re: сравнение между L.A.M.E. MP3 Encoder и Fraunhofer MP3 Encoder

Мнение от teou »

Много полезно. Аз от край време си ползвам лейм, ама то беше по инерция и защото не знаех, че има друго :) Сега вече знам, че без да искам съм направил правилен избор :)
Аватар
Diabolik
Старши котарак
Мнения: 480
Регистриран на: 24 Дек 2012 12:30

Re: сравнение между L.A.M.E. MP3 Encoder и Fraunhofer MP3 Encoder

Мнение от Diabolik »

Lame mp3 encoder
Този енкодер предлага най-високо качество

Fraungoffer IIS/Thompson multimedia или иначе казано fraunhoffer mp3 encoder
Този е изцяло съобрязяван с ISO стандартите, не е най-качествения но е стандартен, ако ISO стандартите не си размърдат критериите, този енкодер няма да се развие. той следва плътно ISO. Ако ISO яс размърдат стандартите, се почва нов research and development докато покрие новите стандарти, и пак замира.

Xing
най-бързият mp3 енкодер и с най ниско качество, този е първият който въвежда спецификацията VBR - Variable BitRate дефакто това е променлива компресия, според сигнала. много отдавна умрял проект

blade
това е средна хубост икатоскорост и като качество, много отдавна умрял проект.

GoGo Nocodа
Дериват на lame mp3 encoder нищо особено. няма особена файда от него.

що с отнася до lame енкодера, обнови си го, ето ти малко инфо

Lame changelog
http://lame.cvs.sourceforge.net/viewvc/ ... ision=HEAD

lame Repository - за да следиш сорса и развитието му
http://lame.cvs.sourceforge.net/viewvc/ ... te#dirlist

основната страница на проекта
http://lame.sourceforge.net/

следи какви версии сваляш, не всички са добри, това което ти трябва е latest stable, другите са или стари или в процес на работа и са хупер бъгави

линк към последната стабилна версия:
http://www.softpedia.com/progDownload/L ... -6952.html
Публикувай отговор