Телевизор

Създаване, прекодиране на аудио и видео, оптимални настройки, софтуер, постигане на най-добро качество, ripping, streaming, нов хардуер и други
Публикувай отговор
fred
Глобален модератор
Мнения: 1429
Регистриран на: 27 Дек 2012 21:56

Телевизор

Мнение от fred »

Темата е безкрайна и тепърва ще я развиваме но като начало въпрос който ми хрумна вчера при разговор с хора от NET1. Оказа се, че при тях телевизията е по коаксиален канал. Доколкото знам те са на системата FTTB (Fiber to the Building) което означава оптичен кабел до мазето, трансвертер и след него суич който раздава по апартаментите. Телевизия по коаксилен кабел би трябвало да означава, че някъде в трансвертера трябва да има и нещо като ONU което преобразува и в ТВ сигнал но не съм сигурен, особено как го "размножават". Вероятно нещо като преходник тройка, подобно на хъбовете които бяха по мрежите преди суичовете. Въобще в телевизорите съм пълен невежа, знам само най-базовите неща.

Казвайте по какъв начин получавате телевизията при вас да се ориентирам каква е масовата практика. Това което ми е интересно засега са 2 неща: Първо, ТВ сигнал по коаксиален кабел ми изглежда доста стара технология, така ли е, евентуално какви ограничения налага тя? Питам за да знам какъв кабел да опъвам при ремонта, от други доставчици пък ми казаха, че при тях е с кабел усукана двойка. Второ, вероятно в даденият случай става за т.н. composite сигнал? Питам с оглед прехващането и записването му. Докато ровех попаднах на този списък на видео интерфейсите, може да ви е полезен.
Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се.
Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
Аватар
teou
Site Admin
Мнения: 3031
Регистриран на: 23 Ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Обратна връзка:

Re: Телевизор

Мнение от teou »

Значи ако оставим аналоговите неща настрана (2014-та сме все пак), в София телевизия по коаксиален кабел, от големите доставчици имат само двама: Близу и Нет1. При Нет1 мисля, че е точно както си го представяш - има комбинирани конвертори - като ону-то ама освен изход за лан има и изход за коаксиал.
Няколко доставчика имат сателитна телевизия (Булсат, Виваком и още 1-2) и няколко - ип базирана телевизия - Мтел, Виваком, Вестител, Нетера.

Както винаги моментите са няколко - оставяме настрана кой какви цени и обслужване дава и се съсредоточаваме върху чисто технологичната страна на нещата, при която има два момента: какво се случва грубо казано извън къщата на клиента и какво се случва вътре в дома му. Разсъждавам в случая от клиентската гледна точка.

От гледна част на "външната част", за ип телевизията може да кажем, че важи същото, което и за интернета, щото то си е вид интернет стрийминг. Ясно е, че ако мрежата на доставчика е по дървесата този тип телевизия ще я няма или ще насича. Като цяло откъм надежност си е зле за всички, които не са на оптика до вкъщи. Има огромен потенциал за качество и интерактивност, но... ще го обсъдим по-надолу. Като цяло в БГ не смятам, че тази технология е узряла, защото на главните играчи не им се хвърлят пари и сили да го направят качествено.

За сателитната телевизия - тук проблемите пък са други - сигнала се прецаква като се натрупа сняг по паницата или при силни бури и някой трябва да излезе на балкона да чисти. Освен това честотната лента е ограничена от финансите на оператора, който плаща на спътника. Т.е. на теория и тук може да има качество, ама както и по-горния случай в БГ условия няма.

Коаксиалната телевизия (DVB-C технологията демек), въпреки, че на теория е нещо като лан-а, на практика е доста по-добре. По-дуракоустойчива е, точно защото е по-ретро технология. От друга страна толкова пъти е ъпгрейдвана, че вече хич не е ретро (носи скорости до 300 Мбпс примерно, което си е 1/3 оптика, макар и на близки разстояния). Освен всичко друго, и двата БГ оператора по тази технология отдавна са си закопали по-голямата част от мрежата (поне в София), така че тук драми при дъжд и сняг няма никакви, точно както и при иптв през оптика до дома. Драма има, когато се икономисва от усилватели на ниво вход на блок в случая на Близу, но този проблем се решава с вдигане на скандали и викане на техници. Като цяло тази технология е доста интересна - съчетава характеристики на лан, адсл и сателитна телевизия едновременно в технологично отношение. От гледна точка на технически потенциал за качество, то той е сериозен, но лимитиращ фактор отново е алчността. Във всеки случай качеството на Близу не е никак лошо, т.е. оплаквания в това отношение не може да има.Нещата на ниво "дом на клиента" са коренно различни. Тук между сателитната и ип телевизията няма грам разлика (поне не и след като Булсат забраниха чуждите приемници) - използва се някакво междинно устройство, някакъв сет топ бокс. Това значи две неща: Първото е допълнително дистанционно и лишаване от част от екстра функциите на тв приемника, щото той го играе само тъп монитор вече. Второто е още по-лошо - едно допълнително устройство е толкова добро, колкото е добър неговия хардуер и софтуер. Тук безспорен рекордьор е Мтел, които вече 4 години не са в състояние да си програмират софтуера на кутийките като хората и резултата е умопомрачителен - справка форума на Мегалан - канали изчезват, таймшифт не работи, звук се разминава, пикселизации се появяват, 5 сек за превключване на канал и прочие. Изключително ми беше смешно как се оплакват хората, че можели да записват само 4-5 канала, а аз си ги записвам всичките. Почетното второ място заемат Близу, които ползвам аз - епг е бавно и невинаги се обновява, периодически се самодеактивират разни функции и прочие. Черешката на тортата е това, че услугите се самодеактивират ако не ги ползваш някъде около два-три дни. Примерно отиваш на село, връщаш се пускаш и няма. Седиш и чакаш да тръгне телевизията между 10 мин и 30 мин. Единствената причина да държа този бокс е, че на единия телевизор нямам функция за запис вградено, а бокса записва.

Не така обаче седят нещата при коаксиала, т.е. при Близу и Нет1. DVB-C е стандарт, за разлика от полюциите на тема иптв. Всеки нов телевизор излиза с поддръжка на това нещо от завода. Необходимо е само да се вземе един декодиращ модул и нещо като сим-карта от оператора, ако каналите са кодирани. При Близу са, при Нет1 даже май не са! Няма допълнителни дистанционни и софтуера на всеки съвременен ТВ е 100 пъти по-бърз и с повече функции от този на Близу или Мтел. Достатъчно е да споменем, че може да си записваш всеки канал който си пожелаеш (записа обаче е криптиран и се гледа само на тв - мерки срещу пиратството...), да гледаш два канала едновременно ако тв го може и прочие. Не на последно място, и двата оператора предлагат по същия кбел и аналогова ТВ бонус. Което си е важно, защото за аналоговите ТВ такса за допълнителен приемник НЯМА. Така например много хора си слагат по-малък тв в кухнята и в този случай размера на екрана рядко надвишава 14-20 инча, т.е. е все тая дали телевизията е аналогова или цифрова, т.е. пестят се едни 5 лв на месец.
Извод: остави достатъчно място като правиш ремонта да може да мине коаксиал+утп кабел, защото не знаеш какво може да решиш в бъдеще. Ако цената не е фактор и ще се ползва нов модел ТВ приемник всякога бих избрал телевизия по коаксиал пред другите варианти!!
fred
Глобален модератор
Мнения: 1429
Регистриран на: 27 Дек 2012 21:56

Re: Телевизор

Мнение от fred »

Така си ги представях и аз нещата, факт е че за телевизия по коаксиален кабел оплаквания по форумите от техническа гледна точка не съм чел а за IP телевизиите много, особено пък Мтелската, там е направо страшно. Ясно, ще си опъна 2 кабела за телевизия, единият усукана двойка и другият коаксиален и както се случи. И естествено един за ЛАН, чудя се дали и за стационарен телефон но май че не си заслужава. Ще прегледам още веднъж интерфейсите, може и да звънна на някои фирми на които телевизиите не са на коаксиален кабел да се убедя още веднъж, че са на усукана двойка да не се опитвам после да промушвам кабели.

Бях голям ентусиаст на IP TV защото бъдещето безспорно е там и има огромно поле за усъвършенстване и добавяне на нови функционалности. Но съвсем очевидно в БГ клиентската част на бизнеса съвсем отпада от погледа на големите началства, те искат да опънат кабелите и парите да почнат да валят. Както е тръгнало още доста време ще си гледам IP TV по Интернет при това безплатно. Чудя се как не се е намерила някоя инициативна БГ фирма да види тази перспективна пазарна ниша, очевидно Интернет доставчиците не се интересуват от нея.
Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се.
Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
Публикувай отговор