Bulsatcom

Новини свързани с български и чужди телекомуникационни компании, имащи отношение към услугите за крайни потребители
Публикувай отговор
Аватар
ivaylon
Глобален модератор
Мнения: 178
Регистриран на: 22 Дек 2012 10:48

Bulsatcom

Мнение от ivaylon »

Малко инфо от кухнята: до края на годината Булсат ще имат покритие в цялата страна и ще пуснат LTE с неограничени оферти. Не се загробвай(те) с договори към други оператори за мегабайти или гигабайти.
Цената на 14 MBit/s ще бъде скромните 19 лв./м.
Аватар
teou
Site Admin
Мнения: 3005
Регистриран на: 23 Ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Обратна връзка:

Re: Телекомите

Мнение от teou »

Ами дано. Защото в момента мрежа в София не се вижда в ефира. За 6 месеца как ще я вдигнат, особено за столицата, не знам.
retro
Старши потребител
Мнения: 394
Регистриран на: 27 Дек 2012 21:58
Местоположение: гр. Варна

Re: Телекомите

Мнение от retro »

Аз гледам Булсата щъкат около нас и ще бъда много щастлив ако ми пуснат оптика :) А за другото казано от teou съм съгласен на 100%
Аватар
teou
Site Admin
Мнения: 3005
Регистриран на: 23 Ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Обратна връзка:

Re: Телекомите

Мнение от teou »

Булсатком стартира IPTV през март когато-тогава

Задраскал съм март, защото трябваше да стартира през декември първоначално, т.е. досега имаме отлагане 4 месеца, и предвид 3 годишното отлагане на мобилния оператор, подозирам, че типично в стил "Булсат" няма да е последно.

Повече инфо на сайта на оператора:
http://bulsat.com/iptv.php?view=faq

Общо взето стават ясни някои неща:
- все пак ще има приложение за компютър, ако ми бяха отговорили на 3-те запитвания от преди повече от месец нямаше да се бъхтам да им краквам мобилния шит, не че успях де
- ще има уж достатъчно канали, не като при Ментел
- както и при Мтел, удоволствието няма да е безплатно, а ще изисква освен абонамента за телевизия и специален абонамент за екстрата - колко точно - мистерия
- ясни са битрейтите, което е ок
Да, за да гледате Fusion TV е нужно да имате постоянна интернет свързаност. Необходимите скорости на интернета са следните: за смартфон - 200 Kbps, за таблет - 850 Kbps, за SD TV на телевизор или компютър - 2.5 Mbps., за HD TV на телевизор или компютър - 9.5 Mbps.
- продължава да не е ясно дали ще има разлики между приложението за телефон и компютър (по точно пише, но инфото е недостоверно, защото вече бяха качили грешно за мобилното приложение), най-вече - ще може ли да се гледа от ип адреси извън тяхната мрежа. Телефонното приложение може, но за компютърното - не е ясно.
retro
Старши потребител
Мнения: 394
Регистриран на: 27 Дек 2012 21:58
Местоположение: гр. Варна

Re: Телекомите

Мнение от retro »

Булсата макар и да им симпатизирам леко са ми странни на моменти. Ще разкажа за опита ми с тях. Преди 2 месеца бяха напълнили пощенските кутии с брошури и ги гледам, че почнаха да се ровят в шахтите и да дърпат кабели. Зарадвах се, че най-накрая някой ще прекара опитка. Такаа обаждам се заявих, че искам 100 мбит и чакане. Само да спомена, че едната шахта с кабели е на осрещния тротоар, а другата е пред нас и точно в тези шахти е положен и сегашната спектърска оптика. Булсатската и тя минава от там и продължава надолу и стига до първия номер на улицата, аз съм последния. След няколко седмици ми се обадиха и заявиха, че нямали покритие. Разбира се бях доста учуден предвид от това къде минават кабелите. От други места чух обаче, че Булсата имали на много места прекарани оптики, които си стояли така. Също така знам, че имат пробелми и с примениците за телевизия. Та чудя се възможно ли е просто да нямат налични конвертори и за това да ми отказват, или просто фирмата вече е станала толкова голяма, че главата не знае какво прави опашката.
Аватар
teou
Site Admin
Мнения: 3005
Регистриран на: 23 Ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Обратна връзка:

Re: Телекомите

Мнение от teou »

Малко развитие на темата за иптв за компютър от Булсат. Днес за малко на страницата им се е появил интерфейс за въвеждане на парола (знаете, от сайта за плащане, ако сте техен клиент с активни приемници) и е работила някаква телевизия в прозорче и флаш плеър. Сега го няма. Не е ясно и дали е било достъпно от други доставчици.
Аватар
teou
Site Admin
Мнения: 3005
Регистриран на: 23 Ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Обратна връзка:

Re: Телекомите

Мнение от teou »

Днес пак чекнах дали има сигнал, макар и тестов, на ЛТЕ от Булсат в нас (защото по някои форуми се пишеше за покритие на някаква част от Люлин, та може би все пак са почнали да правят нещо в София). Нъцки. Ще пробвам пак след 3-4-6 месеца. Всъщност към днешна дата мен ако питате може и да спрат да се занимават с това нещо... още година като се подмотат и масовото ЛТЕ ще дойде от трите големи оператора. Теленор и Мтел доколкото разбирам са готови, но чакат момента за да максимизират печалбата, пък и лизензи за още честоти трябва да се раздадат, Вива ако не бяха простотиите със собствеността досега и те да са го направили.
Аватар
cpg
Глобален модератор
Мнения: 37
Регистриран на: 24 Дек 2012 13:58

Re: Телекомите

Мнение от cpg »

Пробвах IP телевизията на Булсата (майка ми и баща ми са към тях и направих регистрация с тяхната карта).
На телефона картината е горе-долу ОК, въпреки че HD каналите съвсем не са HD. Звукът обаче е много зле на голяма част от каналите, в това число и музикалните, които ме интересуват.
На компютъра си личи доста по-добре, че резолюцията и битрейтът са доста ниски. Установих, че звукът е много зле на каналите, на които се появява иконка HD и има възможност за избор на качество. На останалите е по-читав.
И на телефона ми (HTC One E8) разликата в качеството на звука е доста осезаема.

Иначе предполагам, че за Fusion TV-то, което е с Android STB, качеството ще е по-добро. Всъщност устройството е същото като на Amazon Fire TV и е с доста добри характеристики. Много ми е интересно дали ще може да се ползва само с техен Интернет или ще може да ползваш произволен доставчик. На страницата им има противоречие по въпроса.
Но като гледам как си спазват сроковете, изобщо не е ясно кога ще почнат да предлагат услугата. Много се развеселих, когато прочетох как се е сменял надписът на страницата им - очаквайте от 1-ви декември, очаквайте от 10-ти декември, очаквайте от 20-ти декември, очаквайте много скоро (което си стои и до ден днешен).
Аватар
teou
Site Admin
Мнения: 3005
Регистриран на: 23 Ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Обратна връзка:

Re: Телекомите

Мнение от teou »

Булсат са качили прогнозна карта на покритие за мобилната мрежа - http://bulsat.com/mobilen-internet.php
Не трябва да й се има прекалено доверие естествено, това все пак е Булсат. Ужким старта ще е на 27-ми април, но това по слухове. Основното е, че изглежда ще стартират мрежата без да е готова съвсем, т.е. покритието ще е тука има тука нема. Примерно уж София покрита, но в нас току-що проверявам - сигнал няма.

Всъщност в мобилето се заформи дискусия с най-големия фен на Булсат. Нахраних го, но съм писал чат-пат и полезни неща, така че вместо да ги пиша пак ще ги копи пействам направо. Заедно с чуждите цитати, да се вижда на какво точно отговарям.
Ако не предложат Булсат и Макс нет и гласови услуги, преди трите телекома - не виждам как ще оцелеят, след това.

Тъй като нямат и явно в обозримо бъдеще няма да имат национално покритие, то собствените гласовите услуги леееко се обезсмислят (нали няма да се връщаме към стационарните телефони, та да си говорим София-София). Така че единствения начин остава с роуминг споразумения и ползване мрежата на големите. Условията ще се диктуват от големите. Ето макс вече 1 година - преговори. Накрая ще ги пуснат, нищо чудно и държавата да ги задължи, но условията ще са такива, че дори и да оцелеят (до поредната препродажба), никога няма да имат шанс за по-голям от бутиков пазарен дял.

Аз затова казах по-рано, че с всеки изминал ден е все по-безсмислено Булсат изобщо да стартират, щото и до този бутиков дял от пазара, на който разчитат Макс няма да се докопат, но явно все пак са налели някакви пари и по-добре да пуснат нещо там, отколкото да прашасват антените.

Това което ти наричаш "няма да оцелеят" аз му викам "безсмислено живуркане без перспектива". Общо взето - същото.
Абе не разбирам тази фирма, започнаха да приличат на някакви пирати или поне аматьори... В сайта им продължава да се пълни с информация за услуги, които реално ги няма... то не беше IPTV, сега 4G... А за тези някакви закони, да не се подвеждат потребителите не съществуват ли?! За представяне на невярна информация... Явно много им се иска да предлагат всичките тези неща, но направата на един сайт е най-лесното от всичко...
Аматьори пълни. Че са качили страница на несъществуваща услуга как да е, свикнали сме им, че първото изречение не е ъпдейтнато, че има два пъти Пазарджик - как да е, грешки на растежа.

Страшното обаче е последното изречение
Възможно е в различни части на градовете с покритие сигналът да е частично по-слаб, поради изграждане на мрежта.
Това е изключително непрофесионално. В превод: в София два квартала, в Пловдив 1 тепе, Бургас сме го писали, ама ще го пуснем след три месеца и т.н.
Дънят се дори спрямо най-прекия си конкурент, Макс. Миналата година те стартираха с отлично покритие на цяла София, дори в тестовия период.

Тъй като подобни недоправени работи са маркетингово самоубийство (ако въобще имат такъв отдел), тъй като хората ще започнат да мрънкат и да ги разнасят "на работа имам покритие, вкъщи не, ах как се минах да си взема карта на тия", то обяснението е само едно - настъпва фазата на пълното отчаяние. Вече и те не си вярват, че правят нещо смислено, и трябва да се пусне нещо само колкото да го има, за да се впечатли някой кредитор, инвеститор, бъдещ купувач, или поне частично да се покрият загубите (за печалба надежда всяка тука оставете).
И каква е тази дезинформация, че тройния картел щели да имат LTE лятото на 2016 г.??? Няма такова нещо. Нарочно се пускат такива "слухове", за да не подписват хората с Макс или с Булсат. Твърде елементарни номера!

Бе то аз искам да подпиша с Булсат, ама май в момента няма как?

Сега сериозно. Не знам кой го е казал като (дез)информация, аз го пиша като лично разсъждение, продиктувано от простата логика. Теленор и Мтел през последните месеци ясно заявиха, че са ъпгрейднали мрежите и до голяма степен са готови технически за ЛТЕ. Това нямаше да го правят и заявавят, ако мислеха да го пускат 2036-та, нали? Моята прогноза е, че ако не 2016, то най-късно 2017-та ще се случи ЛТЕ-то и там. И няма да е в 5 града, а най-вероятно ударно с 50% покритие отведнъж, нещо което Булсат и Макс няма и да го сънуват, дори и след още 2 години.
retro
Старши потребител
Мнения: 394
Регистриран на: 27 Дек 2012 21:58
Местоположение: гр. Варна

Re: Телекомите

Мнение от retro »

И аз искам да просъществува услугата им но за момента изглежда, че не могат да се справят с обслужване на настоящите си клиенти какво остава за нови.
Аватар
teou
Site Admin
Мнения: 3005
Регистриран на: 23 Ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Обратна връзка:

Re: Телекомите

Мнение от teou »

Да ъпдейтна малко темата за Булсат и тук. Започна нещо като полу(не)официален старт, алфа тест или както щете го наречете, но явно няма да излезе нищо.

В момента ситуацията е следната: на сайта има качено покритие и цени. София се води покрита, но всъщност покритието обхваща някакви части от Люлин, Дружба и още някъде си, но със сигурност няма и половината град. Нещо като квартална ланка, общо взето.

Устройства няма, има само сим карти, ако намерите офис в който изобщо ги продават (то всъщност има логика да ги продават само там където има покритие - както казах, явно ще е "мобилна" услуга на ниво отделни квартали).

Предплатени или някакви безплатни тестови карти няма, подписва се договор. По телефона казват, че е 18 месечен (запис от Кобрети). На живо уж нямало клауза за срок.

На сайта тарифите са 9 лв. за 4 Мбпс и 19 лв. за 14 Мбпс, уж без лимит на трафик, появиха се по форумите 1-2 теста и шейпърите май наистина са така, за обема трафик предстои да видим. Определено не са 4Г скорости, явно хората найстина са решили да правят квартална ланка, ама безжично. Кому е нужна подобна порнография, аз не мога да си обясня. Те всъщност и ланките отдавна са с по-високи скорости. Единствен плюс е уж безлимитния трафик, но това предстои да се докаже. Просто чакаме някой да нацепи 300 гига през тая мрежа и ще се види. Естествено нещата може и да се променят, когато мрежата излезе от това си алфа-тест състояние, но засега това е положението. С две думи - не разчитайте.
Аватар
slimi
Мнения: 10
Регистриран на: 29 Авг 2015 16:34

Re: Телекомите

Мнение от slimi »

intel написа:@retro, какво да ти кажа :D
Като ми казаха, че мога да предплатя за три месеца на цената на два - просто се усмихнах и приех (дори не съм вярвал, че някой ще се сети да направи такава оферта). Това ми напомни на старите времена с Megalan и SPNet...
Офиса на Мтел, в който ми предложиха такъв вид предплащане е в The Mall.

И като споменахте PON-a на булсатком, за кои планове става дума, понеже ми стана интересно? (нямам за цел да рекламирам никоя услуга).

Всичките им планове са ок. Аз съм на максималния (и без това има отстъпка, заради телевизията) и получавам това 24/7:

Изображение
Изображение
Изображение и т.н.

Тези скорости бяха мираж при предишния доставчик, особено международният ъплоуд, който ми трябва на мен (да не споменавам и разликата в таксата, но тя е от второстепенно значение). Стабилен е, не е прекъсвал от Май, когато е пуснат. Наскоро разглеждах страницата с участниците в bix и ми направи интересно впечатление какъв капацитет имат именно от бул-а...
Аватар
teou
Site Admin
Мнения: 3005
Регистриран на: 23 Ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Обратна връзка:

Re: Bulsatcom

Мнение от teou »

https://www.kaldata.com/it-%d0%bd%d0%be ... 51727.html

Изстреляха сателита. Ще бъде интересно. Ще си стабилизират финансовото положение и ще пуснат малко повече ХД канали ако не друго, но дали нещо друго ще се промени - аз съм скептичен.

/офф

Президента Радев използва случая да се направи на глупак, да не остане назад от Чехлю: http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-sateli ... 60232?nt=4
Радееееев, като имаш тъпи ПРи в екипа си да пишат глупости, не значи, че трябва да ги четеш :banging: Какви БГ инжинери и учени сънувате, за един произведен в Щатите сателит, изстрелян там и на щатска ракета, и за масрафа платено с пари на кредин от чужди банки....
retro
Старши потребител
Мнения: 394
Регистриран на: 27 Дек 2012 21:58
Местоположение: гр. Варна

Re: Bulsatcom

Мнение от retro »

Смешно е как дъжавниците се хвалят с нещо, което е изключително частна инициатива. За разлика от много други страни, където изстрелването на спътник е подпомогнато от държавата, само не знам там дали толкова се се хвалили.
Публикувай отговор