Във връзка с тази анкета, произтичаща от това предложение, е въведена следната модификация - отваряне на линкове в теми, който препращат към чужди сайтове, автоматично в нов таб/прозорец на браузъра, за да не се налага да кликате със среден бутон на мишката или ctrl+click или пък с десен бутон.
Това е нещо, което според мен трябваше да си го има вградено като опция, но в тази версия на форума го няма. Някой прекрасен ден може да го направя индивидуално изключваемо от потребителския панел, не е трудно, но в момента нямам излишно време за това, така че ще е еднакво за всички.
Функционалността я има както при пускане на теми, така и в личните съобщения, вкл. и за подписите. Реализирана е с javascript за най-лесно, така че тези от вас, които си го изключат или ползват например добавката NoScript просто ще си имат старото функциониране, както беше и досега (ако не направят изключение за форума). Тествано е с различни браузери и този скрипт май работи навсякъде, с изключение на стоковия браузер на Андроид 2.3. За Андроид 4+ не съм пробвал (нямам такъв апарат в момента под ръка), някой ако може да тества и да сподели, благодаря.
Отваряне на външните линкове в нов прозорец/таб
- teou
- Site Admin
- Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
- Обратна връзка:
Отваряне на външните линкове в нов прозорец/таб
Дарения за Nethelpforums.net чрез Epay.bg или Paypal и кредитни карти | Всички мои теми са с лиценз CC BY-NC-SA
Вила Малина - вашата почивка в с. Синеморец
Профил на колата ми в Spritmonitor:
- teou
- Site Admin
- Обратна връзка:
Re: Отваряне на външните линкове в нов прозорец/таб
Във версия 3.1 реализацията в момента е с екстеншън, което дава възможност за включване и изключване от потребителския панел на всеки.
Дарения за Nethelpforums.net чрез Epay.bg или Paypal и кредитни карти | Всички мои теми са с лиценз CC BY-NC-SA
-
- Глобален модератор
Ако е "Open External Links in New Window:" при мен не работи. Отваря си в същият таб както и да го въртя. Може би причината е в настройките на Firefox v38.0.5, сложил съм го линковете да ги отваря в нов таб не в нов прозорец.
Поправка, ВЪНШНИТЕ линкове ги отваря правилно а вътрешните в същият таб. Според мен няма логика да се разграничават, явно потребителя му е по-удобно да си стои в старият таб и отваря новите линкове отделно, дали са външни или вътрешни няма значение. Ако е лесно пипни го, ако не е остави го за по-нататък.
Поправка, ВЪНШНИТЕ линкове ги отваря правилно а вътрешните в същият таб. Според мен няма логика да се разграничават, явно потребителя му е по-удобно да си стои в старият таб и отваря новите линкове отделно, дали са външни или вътрешни няма значение. Ако е лесно пипни го, ако не е остави го за по-нататък.
Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се.
Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
- teou
- Site Admin
- Обратна връзка:
Не, то това е идеята на този екстеншън, само и единствено за външните да го прави. Повечето хора така го искат, явно.
Честно казано даже не се усетих, че преди беше и за вътрешните линкове, бях останал с впечатление, че и преди си беше само за чуждите линкове.
Ще го помисля, има логика и за вътрешните да става. Предполагам и предишния скрипт ще важи, но този ми се видя по-лесен за слагане - с два клика, а предното беше редакция на едни поне 15 файла ръчно.
Честно казано даже не се усетих, че преди беше и за вътрешните линкове, бях останал с впечатление, че и преди си беше само за чуждите линкове.
Ще го помисля, има логика и за вътрешните да става. Предполагам и предишния скрипт ще важи, но този ми се видя по-лесен за слагане - с два клика, а предното беше редакция на едни поне 15 файла ръчно.
-
- Глобален модератор
Не се затоморзявай, това с "логиката" е много омешано, в едни сайтове едно приемат в други друго.
Пък и въпрос на стил на потребителя си е. Аз например като вляза в някоя статия с много линкове цъкам интересните и искам да ми се отварят в допълнителни табове но да си оставам в основният, т.е. "фокусът" си остава там. Онези ще ги гледам като свърша първият. Идеята е да не държа всичко в умът си, цъкам линка и вървя нататък. Като свърша първият го затварям и минавам на следващият, там пак цъкам други и в крайна сметка ми се натрупват десетки отворени и тормозят браузъра но просто така работя. Други потребители пък може другояче да са. Доста сайтове за да остана в същата страница се налага да натискам CTRL, в други друг клавиш, няма единен стандарт.
PS Може да го оставиш и както си е. За да отворя в допълнителен таб но да си остана в основният и за двата вида линка се налага да натискам CTRL, т.е. при моят стил това за външните и вътрешните е еднакво. Нека и другите кажат.
Пък и въпрос на стил на потребителя си е. Аз например като вляза в някоя статия с много линкове цъкам интересните и искам да ми се отварят в допълнителни табове но да си оставам в основният, т.е. "фокусът" си остава там. Онези ще ги гледам като свърша първият. Идеята е да не държа всичко в умът си, цъкам линка и вървя нататък. Като свърша първият го затварям и минавам на следващият, там пак цъкам други и в крайна сметка ми се натрупват десетки отворени и тормозят браузъра но просто така работя. Други потребители пък може другояче да са. Доста сайтове за да остана в същата страница се налага да натискам CTRL, в други друг клавиш, няма единен стандарт.
PS Може да го оставиш и както си е. За да отворя в допълнителен таб но да си остана в основният и за двата вида линка се налага да натискам CTRL, т.е. при моят стил това за външните и вътрешните е еднакво. Нека и другите кажат.
Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се.
- teou
- Site Admin
- Обратна връзка:
Ееее, това с контрола или средния бутон на мишката е за адвансед юзери. То честно казано и аз винаги така си ги отварям, но повечето хора не го правят така. Такива неща толкова специфични (скрипта да ти отвори един таб и да те върне в друг) дори и да може, не трябва да се правят, защото няма да отговарят на поведението на 99% от останалите сайтове, които 99% от юзерите посещават, да не говорим и какви бъгове могат да възникнат, ще излезе някой секюрити ъпдейт на някой браузер и отиде. Така че мисля да се придържаме към по-простичките неща.
Използвах стария скрипт, който макар и не толкова лачен, работи, като комбинирах и новопридобитите от структурата на новия скрипт знания, минах само с поправка на 1 файл. Сега вече работи както преди - единствено вътрешни линкове БЕЗ заглавие не се отварят наново, но то по принцип такива трябва да се избягват, винаги е добре да има някакво заглавие.
Използвах стария скрипт, който макар и не толкова лачен, работи, като комбинирах и новопридобитите от структурата на новия скрипт знания, минах само с поправка на 1 файл. Сега вече работи както преди - единствено вътрешни линкове БЕЗ заглавие не се отварят наново, но то по принцип такива трябва да се избягват, винаги е добре да има някакво заглавие.