В 4G LTE мрежите може да се проникне с устройство, струващо $1400

Новини, свързани с всякакви смарт и не-смартфони, таблети, мобилни операционни системи
Публикувай отговор
Аватар
teou
Site Admin
Мнения: 3039
Регистриран на: 23 Ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Обратна връзка:

В 4G LTE мрежите може да се проникне с устройство, струващо $1400

Мнение от teou »

Европейски учени създадоха устройство за проследяване потребителите на LTE мрежи по международния идентификатор IMSI. Те са създали устройство с open source софтуер, което струва едва 1400 американски долара - цена, многократно по-ниска от цената на подобни устройства. С помощта на този апарат е възможно не само следенето на хората, а и осъществяване на различни атаки, използвайки недостатъците на LTE мобилните мрежи.

Изображение

Устройството се нарича NodeB и може да служи като фалшива базова станция, с помощта на която се проследяват смартфоните с LTE връзка с точност 10-20 метра, като понякога има възможност за получаване на GPS координатите. Опитните потребители могат да засекат подобен вид следене и специалистите прибягват до използването на друг, по-груб метод, при който атакуващият остава гарантирано незабелязан, а точността е в пределите на една квадратна миля.

Експертите са класифицирали няколко подобни вида атаки, една от която е принудителното прехвърляне към по-малко защитените 2G и 3G мобилни мрежи.

Специалистите ще представят подробните си доклади на тази тема по време на конференциите Blackhat и T2 Security, като допълват, че с тях вече са се свързали някои големи мобилни оператори и производители на електронно оборудване.
Вижте повече: https://www.kaldata.com/%D0%A2%D0%B5%D0 ... 05727.html

п.с. Тестовата постановка радва - тинкпад т430 с Убунту - класика :) Макар че истинските мъже вече не ползват Убунту според мен :pl:
Публикувай отговор