Chromebook adb auto disable on boot and F-Droid

Въпроси, помощ, самоучители, ревюта на смарт и не-смартфони, таблети и др.
Публикувай отговор
Аватар
teou
Site Admin
Мнения: 3039
Регистриран на: 23 Ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Обратна връзка:

Chromebook adb auto disable on boot and F-Droid

Мнение от teou »

След като най-накрая си пуснах adb на хроумбука с цел да инсталирам и неща не от плейстора (като например актуална версия на termux from f-droid) установих следното идиотско поведение/бъг: дори и да се спре ръчно от дивелопър настройките на андроид, то дебъгинга се включва автоматично пак при рестарт. За мен лично не е ок това поведение, и за да не го спирам всеки път от настройките ръчно, а и за да не забравя, автоматизирах процеса с помощта на termux boot. Няма да се спирам на това как от къде се инсталира и т.н., ако сте опрели до това значи знаете и това го пиша по-скоро за идеята и да докладвам че е тествано, отколкото като ръководство.

И така, много е важно още преди да инсталирате термукс буут да пуснете плей стора и да спрете плей протект. Иначе пищи до откат при всяко пускане. Веднъж след като всичко е настроено, може пак да се пусне.

И така, след като инсталирате от линукс средата термукс и термукс буут с адб, създавате следният скрипт както е описано в хелпа на програмата (не забравяйте chmod x :–) )
Паузата и дублажа на команди са са да има време да се стартира демона, иначе не работи.

Код за потвърждение: Избери целия код

#!/data/data/com.termux/files/usr/bin/sh
adb devices
sleep 4
adb shell "settings put global adb_enabled 0"
След като сте направили това профилактично е добре да спомена и обратния вариант, тъй като нещата съществено се различават от андроида при телефоните. А именно какво се случва ако пуснете/оставите адб пуснат. От една страна остава риска от потенциален пробив (демона слуша на всички интерфейси, т.е. и в публични вифи мрежи) и риска компрометирани аппове да инсталират каквото си искат. От друга страна свободата която имате да инсталирате каквото си искате е ограничена, не може просто да кликнете апк файл и да се инсталира, защото се използва специална версия на packageinstaller която проверява дали хромбука е в дивелопър мод/руутнат и ако не отказва да инсталира каквото и да е. Аз лично съм против да се свали някаква версия от apkmirror (9 on aarch64 and 11 on x86) защото никога не сте сигурни какво сте свалили от такива сайтове и най-вече защото при всеки ъпдейт файла може да бъде възстановен от системата с оригинала.
Далеч по-елегантно е решението да имаме друг нескопен пакетен мениджър който работи с адб шел права. Това е AppManager from F-droid. След като инсталирате аппа първият път трябва при пуснат адб от настройките да зададете да ползва адб права и готово. Сега си сваляте f-droid магазина (не забравяйте да добавите рипозитърито на Бай Изи) и когато искате да свалите или ъпдейтнете ап при натискане на инсталиращия бутон трябва да изберете не package installer а Appmanager.
Аватар
error_404
Глобален модератор
Мнения: 360
Регистриран на: 22 Дек 2012 10:58

Re: Chromebook adb auto disable on boot and F-Droid

Мнение от error_404 »

@teou - //offtopic
Ако знаеш в какво приключение се видях с NextCloud и липсата на PUSH от F-Droid версията.....
Накратко, ако някой иска NextCloud Hub & Talk да му работят безупречно няма как да избяга от PlayStore, пробвах с microG И какво ли още не, но уви ...проблема е описван надълго и нашироко и засега отърване от Google няма......
Изображение
"За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата."
К.Иречек, 13.12.1881
Публикувай отговор