Инсталиране на нов лаптоп с Линукс (dual boot)

Linux, Debian, Windows Server и всякакви други неща от ежедневието на сисадмина
Публикувай отговор
Аватар
teou
Site Admin
Мнения: 3039
Регистриран на: 23 Ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Обратна връзка:

Инсталиране на нов лаптоп с Линукс (dual boot)

Мнение от teou »

IN PROGRESS

:arrow: Темата е за начинаещи, но ако сте абсолютно бос в компютрите и линукс можете да я ползвате за отправна точна но ще се наложи да гуглирате малко, просто нямам нерви и време да обяснявам какво е sudo примерно.

От доста време се каня да опиша стъпките, които за мен са задължителни при настройка на нов компютър, ако не друго поне да си напомням на себе си :) Тук приемаме, че сте грабнали нещо от рафта на магазина и съответно шанса да е с преинсталиран вече Уиндоус е 90%.

Подготовка на Уиндоус...

Звучи малко идиотски но е необходимо. Първо, трябва да направим място за линукса. Натиснете win+x и изберете Disk management. Десен клик на партишън и избираме Shrink volume.

Не забравяйте, че уиндоус мениджъра е доста тъп и не вижда доста типове данни. Ако има някакви съмнителни малки дялове които са уж празни, най-вероятно са УЕФИ и системни неща, не ги пипайте. Работете с дяловете които имат букви. Колко точно място да оставим за линукса е спорно. По принцип за линукс са напълно достатъчни 10-20 гигабайта. Предвидете и място колкото ви е рамта за суап файл, ако ще хибернирате. Ако смятате да използвате повърни като ubuntu snap, концепцията там е горе долу като при Уинбоз - всяка програма да си има собствени библиотеки - съответно програмите са огромни, всъщност дори по-големи от при уиндоуса, така че стотина гигабайта ще си ги напълните за нула време.

Следващата стъпка е да спрем fastboot на бозата, защото то реално е частична хибернация и реално може да не ни се появи менюто за избор на система и да не може да стартираме линукса. Control panel, Power Options, Choose what power buttons do, Change settings that are currently unavailable, Unmark the Turn on fast startup.

Ще използваме бозата за да ъпдейтнем добре машината. Неща като микрокод на процесора или биос обикновено нямат лесни инсталатори за линукс и е голям главобол, а този уиндоус така или иначе го имаме. Това правим като или сваляме биоса от сайта на производителя на лаптопа, или с неговата програма за целта, примерно lenovo vantage.

Още нещо което можем да направим от такива контролни центрове е, ако често ще ползваме лаптопа вързан за контакта, е да зададем максимално ниво до което да се зарежда батерията за да не се амортизира (80% обикновено). Често тази настройка се пази в контролер на дъното така че ще важи и под линукс, а понякога я няма в самия биос (при тинкпад например). Струва си да пробвате.

Последно, уверете се че уиндоус сверява часовника автоматично по интернет, а после направете същото и в настройките на убунту. Двете системи вземат времето по различен начин и съответно при рестартиране в другата часовника ще е грешен. По принцип може да се оправи но да се сверява по интернет е най-лесно. Алтернативно може да прецакате времето на линукса или да излекувате това на уиндос. Ако изберете последният вариант спрете автоматичното сверяване на уиндоуса и в regedit.exe HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\TimeZoneInformation добавете dword RealTimeIsUniversal = 1
And in xubuntu - sudo apt install ntp and activate in settings.

Време е да свалим някаква дистрибуция и да я изгорим на флашка с нещо като unetbootin или rufus или balena etcher. Флашката не трябва да и много голяма, защото някои биоси правят проблем с големите флашки - вземете 8, 16 или 32 гига ако намерите. При настройките на програмата внимавайте да не не направите флашка с MBR при UEFI/GPT конфигурация или обратното. Най-лесно освен от биоса се проверява дали диска е GPT отново от disk management, десен клик на диск и properties-volumes.

Коя точно дистрибуция да изберем също е спорен въпрос. Като цяло към днешна дата класиката е debian или arch базирана система. Арч - ако искате да сте на гребена на вълната и винаги нови версии на програмите. Не е изобщо за начинаещи. Улеснената за начинаещи версия е Manjaro. Има един голям недостатък, а именно че ядрото е 1 пакет, т.е. теоретично при месечните ъпдейти в стил уиндоус всичко може да се срине и я да не може да запалите, я да изчезне интернета заради лош драйвер....shit happens. Трябва сами да се погрижите за бекъп или връщане на стара версия.
От дебиан базираните класиката за начинаещи потребители е Ubuntu. Предимство е че винаги ще намерите пакети за него, има тонове документация и форуми ако нещо се обърка, и това че само си прави бекъп на метапакета ядро, така че на практика не може да се счупи при ъпдейт (просто избирате предишната версия от менюто при стартиране). Това между другото е и лек недостатък, защото с течение на времето евентуално може да натрупа стари бекъпи на ядра (на месец - по 500мб), но почистването е с една команда - sudo apt --purge autoremove. Или просто стартирайте sudo thunar и разгледайте какво има в /boot, оставете 2-3 нови ядра и трийте останалото.

Огромния проблем при Убунту е че заприличва все повече на Уиндоус. Голям, тромав, с неща които не искаме като например снап лайн...ааа пакетите. И куп други неща за които линукс общността е доста поляризирана. Но може да го излекуваме поне донякъде ;) и точно затова е темата. От всичките вариации аз лично ползвам Xubuntu като добър баланс между размер, функции на интерфейса и изглед тип Редмънд.
Оттук нататък инструкциите които давам ще са за Хубунту, защото аз това ползвам, обикновено нещата работят с лека адаптация и при гном но невинаги.

И между другото пазете тази флашка - възможно е при ъпдейт на уиндоус той да презапише буут лоудера на линукс и да се наложи да го лекуваме с преинсталиране на груб както е описано например тук.

Първи стъпки в Linux - инсталация на диска

И така, стартираме компютъра от флашката, примерно с натискане на F12, F2, ESC, Enter или нещо от сорта. Палим винаги в режим жива система първия път и тестваме дали работи важната част от хардуера. Неща като функционални бутони или подсветка на клавиатура понякога подлежат на дооправяне в последствие, понякога не. Ако нещата са задоволителни - инсталираме от вълшебника. Суап дяла трябва да е поне колкото рамта ако ще хибернираме. Второто нещо е избора на файлова система. За home ако много държим да го достъпваме директно от уиндоуса ще се наложи да ползваме ntfs/fat32. Аз лично си го правя и него ext4. Има разни програмки за достъп до екст4 под уиндоус, самия линукс пък може да монтира ntfs така че има начини да се обменят файлове ако чак толкова се наложи.

Ако случайно още сте с харддиск, гледайте да оразмерите така, че каквото и да правите да остане поне 30% свободен диск и няма нужда да дефрагментирате. Ако запълните на едни над 80 процента екст дял, то може да се получи ефекта на фрагментация, а се дефрагментира малко по-трудно от при уиндоус.

Ако пък сте със SSD, то стои въпроса и за trimming-a. Свободното място на целия диск общо гледайте да е поне 20-тина процента. Дисковете поевтиняха, а с това спадна и качеството. В момента масовите 3LC дискове са съответно три пъти по-ненадеждни от първите. Добрата новина е, че тъй като write leveling-a се прави от фърмуера на диска не зависи от партишъните, брои се всичко заедно, т.е. буферното празно място може да е например партишъна на уиндоуса. Относно триминга, убунту по дифолт го прави веднъж седмично и според мен това е достатъчно.

Ако сте параноични може да тествате ръчно триминга с

Код за потвърждение: Избери целия код

/sbin/fstrim -v /
както е описано тук. Има някои по-стари ссд-та с крив фърмуер при които в линукс трима е деактивиран защото иначе може да доведе до загуба на данни, така ще разберете дали сте от щастливците. Ако компютъра е нов вероятността е почти нулева.

Swappiness

След като запалим новоинсталираната ни система, първата ни работа е да се погрижим за суап файла. Той се използва за хибернация и за суап. По дифолт използването е по-агресивно от при уиндоус, така че ако имаме поне 8 гига рам трябва да го оправим, хем системата ще е по-бърза (ако сме с твърд диск МНОГО по-бърза), хем ще удължим живота на ссд-то. Това става по следният начин, отваряме терминал, пускаме sudo mousepad (sudo gedit ако сте с гном, но аз съм с XFCE Xubuntu и ще давам всичко за тази система оттук натам), намираме /etc/sysctl.conf и най-отдолу добавяме vm.swappiness = 10 което означава системата да започне да суапва на диска едва когато остане само 10 % свободна памет, след което рестартираме.


Keepass

Ако съхранявате паролите си в кеепас има два начина да го подкарате през линукс, на официалния ще се спра по-късно, но може би по-лесния е да използвате уеб приложение, което работи локално офлайн (подходящо и за хромбуци или служебни компютри) - https://app.keeweb.info/ Имайте предвид че има малък бъг, ако използвате ключов файл, въпреки че му изписва името долу при следващата сесия всъщност не го запомня и трябва да го задавате всеки път ръчно. Втората особеност е, че всеки път като добавяте запис трябва да експортирате файла, иначе го записва само в кеша на браузера.
Аватар
teou
Site Admin
Мнения: 3039
Регистриран на: 23 Ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Обратна връзка:

Re: Инсталиране на нов лаптоп с Линукс (dual boot)

Мнение от teou »

DPI Settings

Ако лаптопа е с поне 15 инча екран и fullhd, най-вероятно елементите на дисплея ще са мънички. Както и при бозата, имаме вариант да увеличим шрифта, графичните елементи или пък да зададем дифолтно увеличение само в браузера за текста. Аз лично увеличавам всичко пропорционално на 110-125% според конкретната машина. Това в XFCE се прави на две места. Имайте предвид, че ако ползвате снап пакети ще трябва да го направите допълнително за всеки снап пакет поотделно чрез конфиг файл. И настройката ще се губи при ъпдейт...Още една причина да избягвате тази кочина.

Smooth scroll
List

Код за потвърждение: Избери целия код

synclient | grep VertScrollDelta
Test

Код за потвърждение: Избери целия код

synclient VertScrollDelta=58
Save a file "fixscroll.sh", chmod +X

Код за потвърждение: Избери целия код

#!/usr/bin/bash
synclient VertScrollDelta=58
synclient HorizScrollDelta=58

Препоръчителни пакети

След като вече имаме памет и можем да видим нещата на екрана е време да инсталираме някои жизненоважни пакети. (Х)Убунту се опитва да ни пробута по дифолт собствената си затворена система за разпространение на софтуер. Тя има някои предимства, ако например искаме да играем игра със специфични изисквания и не искаме библиотеките й в останалата част от системата, или пък за някои софтуери със затворен код. В някои случаи имаме и по-нови версии на продуктите. Въпреки това горещо ви съветвам да избягвате снап-а винаги когато може. Той противоречи на цялостната философия на линукс, в него няма нищо отворено, прави каквото си иска в стил уиндоус, а най-често изтъкваното предимство че уж софтуерите са добре поддържани и нови версии често не е вярно. В крайна сметка личен избор - проверявате версията и големината на програмата в дебиан рипозитърито, проверявате в снап магазина, проверявате на сайта на производителя дали няма собствено рипозитъри (в случая например с Хром или Либре офис) и взимате информирано решение откъде точно да си го набутате (софтуера). Снап магазина е ясен, в убунту иконата му ще ви избоде очите. За да не се занимаваме обаче само с конзола при другите варианти ви препоръчвам да инсталираме следните неща:
:arrow: Synaptic - стар и неугледен, но доста мощен в търсенето и филтрите на програми. Вярвайте ми, рано или късно ще потрябва
:arrow: Gnome Software Store (with flatpack support - алтернативната на снап концепция) - магазина който беше по дифолт преди да измислят снапа и който взима програмите от инсталираните рипозитъритаДруго, което вероятно ще искате:
- Libreoffice repo - има вероятност версиите да са по-нови отколкото в стандартното репо
- Хром, ако ползвате гугъл интеграция, ако не Хромиум
- Стандартния разархиватор по дифолт не отваря някои файлове и трябва да му добавим съпорт на рар и 7зип


Като казах Хром, ето някои екстеншъни за хром, които си заслужават:
- uBlock Origin
- chrome remote desktop
- User agent switcher
- Picture in Picture
- keep awake
- google docs offline
- app launcher for drive
Аватар
teou
Site Admin
Мнения: 3039
Регистриран на: 23 Ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Обратна връзка:

Re: Инсталиране на нов лаптоп с Линукс (dual boot)

Мнение от teou »

Волна програма - неща които не са задължителни но може да са интересни някому:

Hibernation

Поради някои бъгове, често хибернацията в убунту е деактивирана по дифолт. Препоръчва се да тествате ръчно дали работи и чак тогава да я активирате перманентно, ако на вашата машина е ок. Отворете някакви неважни прозорци просто за да не е празен десктопа и опитайте да хибернирате ръчно с ..........., както е описано тук.
Ако в последствие при стартиране на системата всичко се появи както трябва значи сте ок да активирате............
https://ubuntuhandbook.org/index.php/20 ... ntu-21-10/

Cpu throttle / power management

Въпреки че и системата и биоса си знаят работата и контролират честотата на процесора според нуждите, може да искате да се заиграете с профилите ръчно, ако например системата не се охлажда добре и искате да предпазите процесора да не изгори, или пък ако ползвате лаптопа на колене и дъното ви пари, или ако искате да изцедите всичко от батерията.

Chrome cache limit and move on Ramdisk

Ако ползвате SSD можете да му удължите живота драматично като освен горната настройка на суап файла се погрижите и за браузера. На една офисна машина всъщност това е най-често пишещата програма по диска - дори и да не сваляте филми, само от сърфиране пишете десетки гигабайти на диска. (Файърфокс между другото има бъг и пише още повече). Така че ако имате 8 и нагоре гига РАМ и добра интернет връзка и често оставяте компа в стендбай или хибернация като хлопвате капака, то си струва да преместите кеша на браузера в паметта.

Google drive in Thunar

Това е нещо, вдъхновено от хромбуците където тази интеграция е направена, или пък както е в уиндоус интеграцията във файловия мениджър на One Drive

KDE connect

Отново нещо, което го има при хромбуците и новите версии на Уиндоус - phone hub. Интеграция с мобилния телефон, за да виждате и отговаряте на съобщения на десктопа и съответно да не посягате непрекъснато към телефона и да може да ползвате голямата клавиатура на компютъра.

Remember to allow kde in firewall, and you have to unlock the phone/tap the screen once to activate after reboot

Voice typing / Dictation

Линукс няма особено добри модули за разпознаване на реч и диктуване. Има някакви неща, но като цяло са зле. Някои ползват гугъл вместо това, но някак си идеята да му диктуваме личните си данни и документи не ми харесва, така че аз лично съм против да се инсталира този сървис на системно ниво. Все пак ако искаме да пробваме как работи можем просто да отворим google docs и да изберем voice typing от менюто tools.

Fingerprint login

Има модул, който може да се инсталира така че да се логваме или да потвърждаваме с пръстов отпечатък sudo. На повечето компютри с вграден четец например Тинкпад работи ок. Малко по-кофти е, ако компютъра няма вграден четец и искаме да добавим юсб такъв. Повечето евтини такива, не се разпознават и имат драйвер само за уиндоус. Според информация от редит този ............ би трябвало да работи.

Keepass with mono

Това е всъщност официалният начин да работим с киипас под линукс.
https://keepass.info/help/v2/setup.html#mono
https://www.mono-project.com/download/s ... lin-ubuntu

Keyboard backlight

Capslock indicator

За съжаление при все повече лаптопи се наблюдава тревожната тенденция да се махат диодите за caps/num lock и да се заменят с онскрийн попъп-и. За които естествено има драйвери само под уиндоус. Ето защо ако нашия лаптоп е такъв трябва допълнително да инсталираме например.............

Keyboard labeling

Ако сте емигрант някъде си и не намирате някой (или не искате да си давате лаптопа на сервиз) да ви надпише на кирилица чуждоземската клавиатура (в София има фирма и надписва лазерно за 60 лв между другото, ако лаптопа ще идва в БГ), има 2 по-дърварски варианта да пишете не кирилица. Варианта фонетица е ясен.... другия вариант, ако лаптопа е с големи и плоски клавиши, да използвате стикери и то за руски. Поне буквите ще са ок, при препинателните знаци само една част за съжаление. Аз лично имам добър успех с тези стикери, жълти за черната клавиатура. След повече от година не особено интензивно писане нито са се отлепили нито са се изтрили.

https://www.amazon.de/gp/product/B00A55A6EA/

Intel ME deactivation

Intel management engine и подобното му амд изпълнение са нашата гореща телефонна линия към службите...скрита в биос операционна система, която има достъп до всичко. Официално уж ни помага ако ни откраднат компютъра...но невъзможността да се изключи поражда нЕкои съмнения. И между другото също има уязвимости, затова както казах ъпдейтвайте биоса още в началото. За щастие има вратичка - за много системи е известно мястото от паметта където е кода на това нещо и може да се изреже една част (пълното изрязване води до нестартиране или гасене на компютъра след 30 минути). Правите това на собствен риск, може да брикнете компютъра си и да го докарате до сервиз!

https://github.com/oood/How-to-Disable- ... Intel-NUCs
https://github.com/corna/me_cleaner
https://github.com/ptresearch/unME11
https://hackaday.com/2020/06/16/disable ... -hardware/


Аватар
teou
Site Admin
Мнения: 3039
Регистриран на: 23 Ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Обратна връзка:

Re: Инсталиране на нов лаптоп с Линукс (dual boot)

Мнение от teou »

Още нещо което можем да направим от такива контролни центрове е, ако често ще ползваме лаптопа вързан за контакта, е да зададем максимално ниво до което да се зарежда батерията за да не се амортизира (80% обикновено). Често тази настройка се пази в контролер на дъното така че ще важи и под линукс, а понякога я няма в самия биос (при тинкпад например). Струва си да пробвате.
On Manjaro/Arch

Battery Conservation Mode is a feature that limits battery charging to 55-60% of its capacity to improve battery life, being most useful when the laptop tends to run on external power much of the time. This works on many Lenovo laptops like IdeaPad and Thinkbook series. To check if your laptop is supported, try to set the battery conservation mode in the Vantage app on Windows. If it works on Windows, it can be enabled or disabled on Linux in the following manner:

First make sure the ideapad_laptop kernel module is loaded, with the lsmod command.
If it is, run the following command as root to enable Battery Conservation Mode:

Код за потвърждение: Избери целия код

# echo 1 > /sys/bus/platform/drivers/ideapad_acpi/VPC2004:00/conservation_mode
A 0 will in turn disable the feature.

Note:

Both the presence and implementation of this feature vary by model. Particularly, the name of the folder VPC2004:00 could differ.
If the above does not work on your laptop, you can try a different method described here, which may require some (further) trial and error.

===============================================

Manjaro - if you mess with the video driver and cannot get to the login...
https://wiki.manjaro.org/index.php/Conf ... hics_Cards
ctrl-alt-F2
mhwd -li
sudo mhwd -r [pci or usb] [name of driver]

=============================
Manjaro install on nvme - do not start the installer, first start gparted...
and the touchpad had to be pressed to click

================================
Manjaro trimming (manually ): sudo fstrim -v /home

systemctl enable --now fstrim.timer

=====================

https://wiki.archlinux.org/title/Firefo ... disk_cache

An alternative approach is to use about:config settings:

Set browser.cache.disk.enable to false
Verify that browser.cache.memory.enable is set to true, more information about this option can be found in the browser.cache.memory Mozilla article


==========================
https://www.linuxuprising.com/2018/07/m ... -mate.html

sudo apt install gnome-control-center gnome-online-accounts
XDG_CURRENT_DESKTOP=GNOME gnome-control-center (if not on gnome)

==================================
and if after update firefox and all gnome apps take 30 seconds to start, remember to remove xdg-desktop-portal-XXXX and flatpak
Аватар
teou
Site Admin
Мнения: 3039
Регистриран на: 23 Ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Обратна връзка:

Re: Инсталиране на нов лаптоп с Линукс (dual boot)

Мнение от teou »

Back and forward in browsers with gesture:
https://wiki.archlinux.org/title/libinput#Gestures
https://github.com/bulletmark/libinput-gestures


- install libinput-gestures and the gui
- sudo gpasswd -a $USER input
- libinput-gestures-setup autostart start
- add gesture xdotool key alt+Left for back

test - libinput-gestures -d
===============================

Chrome cache disable - make the shortcut with
/usr/bin/chromium --disk-cache-dir=/dev/null --media-cache-dir=/dev/null %U

===============================

Cache clean

Or you could do this:

# pacman -Sc
to remove just the stale ones (ie. superceded by newer versions) in case you need to reinstall something (that would save the mirrors some bandwith...)

To clean the whole cache, so you won't have to type 'rm -rf',

# pacman -Scc
will do

and the journal

journalctl --vacuum-size=50M
journalctl --vacuum-time=2weeks

========================0

Suspend fix on some laptops

test it with
echo s2idle | sudo tee -a /sys/power/mem_sleep

if it works
sudo nano /etc/default/grub
in linux def cmd line kernel add mem_sleep_default=s2idle to change permanently
sudo update-grub


=======================

Hibernate
https://wiki.archlinux.org/title/Power_ ... _hibernate
https://wiki.archlinux.org/title/Mkinit ... activation

lsblk -f --->for example linux63
gparted - check the swap UUID
sudo nano /etc/mkinitcpio.conf --> insert resume hook last (or before fsck)
sudo mkinitcpio -p linux63
sudo nano /etc/default/grub ---> add kernel parameter resume=UUID=XXXXXXXXXXXXX
sudo update-grub


==================================

Google Drive from Thunar
https://ostechnix.com/how-to-mount-goog ... -in-linux/
https://rclone.org/drive/#making-your-own-client-id
Just install rclone and rclone-browser from aur

===================================
R eboot E ven I f S ystem U tterly B roken
Add to your /etc/default/grub in the GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT parameter the sysrq_always_enabled=1
sudo update-grub

On full-size keyboards, it’s called by pressing Alt+SysRq
On most laptop keyboards it’s called by pressing Fn+Alt+PrtSc
On some keyboards, if none of the above Alt combinations work or the SysRq key is missing, please also try:
Alt+PrtSc
Alt Gr+PrtSc
Ctrl+Alt+PrtSc

Once you’ve located your SysRq key, please keep the Alt key pressed and then release the SysRq.

Now lightly tap these keys waiting between 1 second (fast, new machines) and 6 seconds (older or resource-starved machines¹) in-between keypresses : R E I S U B

=========================0

Manjaro Python yearly upgrade

pamac build $(pacman -Qoq /usr/lib/python3.10)

https://forum.manjaro.org/t/stable-upda ... fox/141610
https://forum.manjaro.org/t/howto-after ... ges/129235
https://forum.manjaro.org/t/howto-re-in ... ion/141579
https://forum.manjaro.org/t/howto-draft ... /126911/13
https://forum.manjaro.org/t/howto-upgra ... pip/141313
https://forum.manjaro.org/t/root-tip-ho ... ted/129628
https://forum.manjaro.org/t/force-yay-t ... s/141726/2
=====================

Restoring grub after win upd

https://wiki.manjaro.org/index.php/GRUB ... Bootloader

Su (manjaro manjaro)
manjaro-chroot
root # grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=/boot/efi --bootloader-id=manjaro --recheck
root # grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

=============================

Fix dark theme on gtk4 apps like baobab (Manjaro xfce)

https://forum.manjaro.org/t/how-to-fix- ... mes/142790

After some experimenting i installed the package adw-gtk3-dark . From there - /usr/share/themes/adw-gtk3-dark/gtk-4.0/ i could copy the gtk.css file. To save you the trouble of installing the package, here is the contents

Код за потвърждение: Избери целия код

/* GTK NAMED COLORS ---------------- use responsibly! */
@define-color accent_bg_color @blue_3;
@define-color accent_fg_color white;
@define-color accent_color #78aeed;
@define-color destructive_bg_color @red_4;
@define-color destructive_fg_color white;
@define-color destructive_color #ff7b63;
@define-color success_bg_color @green_5;
@define-color success_fg_color white;
@define-color success_color @green_1;
@define-color warning_bg_color #cd9309;
@define-color warning_fg_color rgba(0, 0, 0, 0.8);
@define-color warning_color @yellow_2;
@define-color error_bg_color @red_4;
@define-color error_fg_color white;
@define-color error_color #ff7b63;
@define-color window_bg_color #242424;
@define-color window_fg_color white;
@define-color view_bg_color #1e1e1e;
@define-color view_fg_color white;
@define-color headerbar_bg_color #303030;
@define-color headerbar_fg_color white;
@define-color headerbar_border_color white;
@define-color headerbar_backdrop_color @window_bg_color;
@define-color headerbar_shade_color rgba(0, 0, 0, 0.36);
@define-color card_bg_color rgba(255, 255, 255, 0.08);
@define-color card_fg_color white;
@define-color card_shade_color rgba(0, 0, 0, 0.36);
@define-color dialog_bg_color #383838;
@define-color dialog_fg_color white;
@define-color popover_bg_color #383838;
@define-color popover_fg_color white;
@define-color thumbnail_bg_color #383838;
@define-color thumbnail_fg_color white;
@define-color shade_color rgba(0, 0, 0, 0.36);
@define-color scrollbar_outline_color rgba(0, 0, 0, 0.5);

@import '../gtk-3.0/libadwaita.css';
@import '../gtk-3.0/libadwaita-tweaks.css';
The file gtk.css then goes into ~/.config/gtk-4.0/


==================================

Dual Boot - Windows formats the EFI Partition on update..

Solution here (make another Efi system Partition and let Windows to shit on the first one)

https://forum.manjaro.org/t/restoring-b ... tion/34762

Boot up from the live medium and start the partition manager ─ it’s in the menu somewhere ─ and recreate the partition where the old one used to be. It should be about 512 MiB in size, but if the available space is smaller, then just use that space.

The partition should also be formatted with vfat (FAT32), its mount point should be set to /boot/efi, and it should have the boot and esp flags set. Don’t worry if the partitioning tool won’t let you set an esp flag ─ it may do that automatically, depending on which partitioning tool you use.

Important is to write down both the partition identifier ─ I am guessing it’ll be /dev/nvme0n1p1, but it may also have a different number as the last character ─ as well as the UUID for the formatted partition.

After doing the above, open up a terminal window and issue "su -"
to become root within the terminal session. Now, assuming that your EFI system partition is /dev/nvme0n1p1 ─ change this is needed ─ issue the following commands:

Код за потвърждение: Избери целия код

manjaro-chroot -a
mount -t vfat /dev/nvme0n1p1 /boot/efi
grub-install --recheck --no-rs-codes --target="x86_64-efi" --modules="part_msdos part_gpt" --efi-directory="/boot/efi"
update-grub
nano /etc/fstab
Now make sure that you put the UUID for the new EFI system partition in place of the old one. Use Ctrl+O and Enter to save the file, and Ctrl+X to exit nano.

If all went well, you can leave the chroot with… :arrow_down:

exit
Аватар
teou
Site Admin
Мнения: 3039
Регистриран на: 23 Ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Обратна връзка:

Re: Инсталиране на нов лаптоп с Линукс (dual boot)

Мнение от teou »

Manjaro cheatsheet: clear cache, update, sdd status, trim, check for aur updates, update aur

Код за потвърждение: Избери целия код

sudo pacman -Scc
sudo pacman -Syu
sudo smartctl --all /dev/nvme0
sudo fstrim -v /
yay -Quaq
pamac update --aur
================================

Yearly python upgrade

You will need to rebuild any AUR Python packages that install files to site-packages or link to libpython3.10.so.

Print a list of of packages that have files in /usr/lib/python3.10/ :

Код за потвърждение: Избери целия код

pacman -Qoq /usr/lib/python3.10/
Rebuild them all at once:*

Код за потвърждение: Избери целия код

pamac build $(pacman -Qoq /usr/lib/python3.10)
* Note that if any fail to build, you’ll have to rebuild what’s remaining one or a few at a time.

Use rebuild-detector to see if anything else needs to be rebuilt:

Код за потвърждение: Избери целия код

checkrebuild
==================================

DND Toggle
https://forum.manjaro.org/t/how-to-one- ... ons/143410

====================================

Thunar custom actions

Код за потвърждение: Избери целия код

~/.config/Thunar/uca.xml
baobab %d

catfish %f
pkexec thunar %f
exo-open --working-directory %f --launch TerminalEmulator

mintstick -m iso -i %f
xed admin:%f

=================================

Manjaro update AUR
check for upd of aur

Код за потвърждение: Избери целия код

yay -Quaq
normally update with

Код за потвърждение: Избери целия код

pamac update --aur
but if you get tls error

Код за потвърждение: Избери целия код

yay -Syu
to update all or just

Код за потвърждение: Избери целия код

yay -Sua $(pacman -Qmq)
or
yay -Sua
to update only aur with yay

=====================================

ClamAV add more signatures (by update do not forget pacdiff)

xed admin:/etc/clamav/freshclam.conf
.....or in .clamtk/db/local.conf

Add some custom urls

Код за потвърждение: Избери целия код

#DatabaseCustomURL http://ftp.swin.edu.au/sanesecurity/rogue.hdb
DatabaseCustomURL https://mirror.rollernet.us/sanesecurity/rogue.hdb
#DatabaseCustomURL http://ftp.swin.edu.au/sanesecurity/badmacro.ndb
DatabaseCustomURL https://mirror.rollernet.us/sanesecurity/badmacro.ndb
#DatabaseCustomURL http://ftp.swin.edu.au/sanesecurity/MiscreantPunch099-Low.ldb
DatabaseCustomURL https://mirror.rollernet.us/sanesecurity/MiscreantPunch099-Low.ldb
#DatabaseCustomURL http://ftp.swin.edu.au/sanesecurity/bofhland_malware_attach.hdb
DatabaseCustomURL https://mirror.rollernet.us/sanesecurity/bofhland_malware_attach.hdb
#DatabaseCustomURL http://ftp.swin.edu.au/sanesecurity/porcupine.hsb
DatabaseCustomURL https://mirror.rollernet.us/sanesecurity/porcupine.ndb
===============================

Manjaro update routine

Read Announcement
sudo pacman-mirrors -f5
sudo pacman -Syu
sudo pacman -Fy
DIFFPROG=meld pacdiff -s
pacman -Qm
pacman -Qdt
sudo pacman -Rsu
yay -Sua
reboot
journalctl -b -p3
coredumpctl

================================
Публикувай отговор