Отстранени проблеми след профилактика на 10.08.2015

Публикувай отговор
Аватар
teou
Site Admin
Мнения: 2971
Регистриран на: 23 Ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Обратна връзка:

Отстранени проблеми след профилактика на 10.08.2015

Мнение от teou »

Извинявам се за неудобството на всички, изпитвали затруднения с форума на днешна дата.

През нощта е извършен ъпдейт на разни неща на сървъра на споделения хостинг (Apache, Cpanel, Openssl и т.н.). Цитирам уведомителния мейл:
....Манипулацията е планирана да се проведе на 10.08.2015г.(Понеделник) от 0:00ч. до 03:00ч. По време на нея се очаква кратко прекъсване на услугата с обща продължителност не повече от 40 минути.
Профилактиката не може да доведе до загуба на каквато и да било информация или конфигурирани клиентски настройки.
Благодарим Ви, че избрахте услугите на ICN.Bg!
Да, ама не :) Дето има един лаф от един филм - тати каза, че ще ми купи колело, ама друг път :)
Въпреки, че в едно 80% от тия профилактики проблеми няма (предната беше през февруари за къпене на секюрити дупка и всичко беше ок, после май имаше още дна за смяна на хардуер и пак всичко беше ок), този път изтеглихме късата клечка.
Благодаря на Фред, че като е видял проблемите е сигнализирал на мен и на хостинга, така че все пак сутринта макар и некриптиран е имало някакъв достъп. Аз лично видях кочината към обяд и започнах да дебъгвам и да си пиша със съпорта на хостинга. Те обикновено реагират доста бързо и втория най-важен бъг, свързан с деактивирания сертификат, беше оправен в ранния следобяд. След това останаха два по-малко важни проблема, които ги разгледах по-спокойно в по-ъсния следобед - една липса в админ панела и контрола на достъпа до някои папки, свързан с връщането обратно към Апачи 2.2. Честно казано това не го разбрах. Вярно, старата версия е по-изтествана и доказала се във времето. Ама те бяха минали на 2.4 преди месеци. Ако е било толкова зле, що я държаха толкоз дълго? Още повече че за тия месеци новата вероятно са я позакърпили и вече е по-добре. Както и да е, сега съм наслагал едни if клаузи в конфига, би трябвало да работи безпроблемно с коя да е версия, защото според мен скоро ще се върнат пак на 2.4.

Общо взето това е, проблемите са отстранени според мен.

fred
Глобален модератор
Мнения: 1431
Регистриран на: 27 Дек 2012 21:56

Re: Отстранени проблеми след профилактика на 10.08.2015

Мнение от fred »

Май че и Зелката имат подобен проблем, гледам че на HTTP се свързвам а на HTTPS не става.
Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се.
Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.

Аватар
teou
Site Admin
Мнения: 2971
Регистриран на: 23 Ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Обратна връзка:

Re: Отстранени проблеми след профилактика на 10.08.2015

Мнение от teou »

А, добре че ме сметна, аз досега не знаех даже, че имат HTTPS. Като го оправят ще се връзвам на него. То принципно има една добавка HTTPS Anywhere или нещо подобно, поне за Лиско, която за всеки сайт сама проверява има ли криптиран достъп и се връзва на него. Аз лично не съм я сложил, защото вече се опитвам да сведа списъка добавки само до наистина важни. А в 99.9% от случаите ако има HTTPS, администратора на сайта форсира връзката да става само през него (както е при нас, макар и леко по-първобитно да съм го направил с редирект) и няма нужда от добавки.

Иначе при нас проблема си беше много идиотски - сертификатите си бяха на сървъра и наред. Но подмяната на Апача с по-стара версия най-вероятно е предизвикала някои неща да се върнат към дифолтни настройки, и съответно Апача не е знаел, че изобщо има сертификати и трябва да ги зарежда, след като конфигурацията е била ресетната. Най-грубо обяснено най-вероятно това е станало.

Публикувай отговор