Firefox SSD Fix

Всякакви въпроси свързани с програми, операционни системи и т.н.
Отговори
Потребителски аватар
teou
Site Admin
Мнения: 2979
Регистриран на: 23 ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Контакти:

Firefox SSD Fix

Мнение от teou » 26 сеп 2016 21:56

https://www.kaldata.com/IT-%D0%9D%D0%BE ... 13817.html
Уеб-порталът Servethehome тества този запис на голям обем информация с безплатната версия на SSDLife. Този софтуер дава възможност да се прецени състоянието на SSD и да се изчисли приблизителното време на живот на флаш-диска.

В продължение на два дни са оставени да работят единствено браузъра и електронната поща, но въпреки това са били записани 12 GB данни, въпреки, че нищо не е изтегляно, а използваните работни сайтове няма как да образуват подобен кеш.

Веднага се забелязало, че при включен компютър, с който никой не работи се записват до 10 GB данни. При анализа се оказало, че главен виновник е уеб-браузърът Firefox, който всяка секунда записва от 300 KB до 2 MB данни във файла recovery.js и това е резервното копие на сесията на Firefox. То се използва, при краш в системата или браузъра. Ако се съобразим, че ресурсът на SSD е ограничен, можем сериозно да се замислим кое е по-полезно - да запазим ресурса на флаш-диска или да съхраняваме текущата сесия на браузъра, за да можем да възстановим предишната работа.

Проблемът не е само в един файл - другият по-големичък файл, освен recovery.js е cookie*. В крайна сметка измерванията показват, че за един работен ден Firefox при включен компютър записва около 35 GB и превишава ресурса на някои SSD.


Какво може да се направи. Препоръката на Servethehome е да се увеличи стойността на параметъра browser.sessionstore.interval, до който може да се стигне чрез въвеждане на about:config в адресния ред.. По подразбиране той е настроен на 15 секунди и може да бъде увеличен до максимум 30 минути. В този случай генерираните от Firefox данни намаляват от 10-15 GB до 2 GB. И това не е малко, но вече е границите на ресурса на всички флаш-дискове.

Ресурсът на потребителските SSD е едва 20 GB дневен запис на данни, а Firefox дори само при включен компютър, без сърфиране или някаква друга работа, използва половината от този ресурс. А ако работите с тежки уеб-сайтове, може да се очаква записът на много по-големи обеми.

Създателите на Firefox казаха, че знаят за този проблем, но засега няма решение, понеже трябва да се засегне принципа на работа на функцията Session Restore.

Вижте повече: https://www.kaldata.com/IT-%D0%9D%D0%BE ... 13817.html

fred
Глобален модератор
Мнения: 1433
Регистриран на: 27 дек 2012 21:56

Re: Firefox SSD Fix

Мнение от fred » 27 сеп 2016 13:42

Видях го преди 3-4 дена но ме домързя да пиша. Аз съм на Samsung SSD EVO 250GB още от миналото лято, голяма благина е, край на изнервящото чегъртане по диск С:. Но действително Firefox пише като луд по него а той все пак има лимит на записванията. Мислех по едно време да прехвърля Firefox да пише на HDD но се отказах, не е нормално решение тях да тормозя. За наблюдения обаче много по-добър е SSD Ready, дава много по-подробна информация.
Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се.
Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.

Потребителски аватар
teou
Site Admin
Мнения: 2979
Регистриран на: 23 ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Контакти:

Re: Firefox SSD Fix

Мнение от teou » 06 мар 2020 23:56

Това, заедно с корекция на swappiness и скриптчето за middleclick на тъч пада е първото нещо, което правя на нов компютър. А да, и промяна на dpi и съответно на големината на заглавните ленти на прозорците и темата, за да се виждат бутоните за затваряне, при големите резолюции. Както и забраната на скрийнсейвъра да се изпълнява в цял екран, в новите версии си е вградено в настройките.

Отговори