Intel AMT bug fix (Intel Management engine firmware update)

Теми, свързани с желязото на "щайгата" - компютри, части и всякаква периферия за тях
Отговори
Потребителски аватар
teou
Site Admin
Мнения: 2960
Регистриран на: 23 ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Контакти:

Intel AMT bug fix (Intel Management engine firmware update)

Мнение от teou » 14 яну 2018 21:40

Освен нашумелите през последните дни Meltdown и Spectre бъгове, втората грандиозна катастрофа за 2017-та при Интел беше бъга в отдалечения мениджмънт на процесорите.
https://www.intel.com/content/www/us/en ... ement.html

За Леново компютрите излезе пач още през ноември (поне при мен на Уин 7 и Т530), само че вероятността при слагане чрез автоматичния ъпдейтър да зацикли на "checking image" и някакви проценти е огромна. Та да ви споделя накратко аз как го оправих.

Първо, докато още го проверява, няма страшно. Можете да спрете процеса, да гасите ъпдейтъра и т.н. Компютъра не се взривява :) По-принцип процедурата трае 1-2 минути, ако цикли повече от 5 значи и при вас като при мен няма да мине никога, спрете го. Според форумите най-често причината е антивирус, много мнения има за вградения Дифендър, при мен вероятно комбинацията ЕМЕТ (апропо, вече не съм фен на това нещо, прави повече проблеми, от колкото решава, самите микромеки май го спряха) и антивирус Авира пречеше.

Решението е просто:
1) Отворете Леново Солюшън центъра и си вижте модела или направо серийния номер на машината
2) Идете на pcsupport.lenovo.com и филтрирайте по серийния номер
3) свалете ъпдейта на чипсета наречен Management Engine Firmware
4) можете да пробвате да го пуснете, пак ще зацикли, но поне ще разархивира файловете за ръчното инсталиране в c:\drivers\win\me. Можете да чекнете с коя версия сте сега. Стартирайте промпт като администратор cmd.exe с десен бутон, навигирайте с cd.. , cd c:\drivers\win\me и изпълнете meinfowin.exe
5) рестартирайте в Сейв мод с команден промпт (за който е забравил - при стартиране се помпа F8). Навигирайте до папката и изпълнете инсталиращия скрипт meupdate.cmd
intelme.jpg

Отговори