Tomato e фърмуер, който може да замени стандартния фърмуер на Linksys WRT54G/GL/GS, Buffalo WHR-G54S/WHR-HP-G54 и други Broadcom базирани рутери. Притежава лесен за използване web интерфейс, показва графики за скоростта на предаване на данни и статистики за генерирания трафик. Поддържа QOS и позволява задаване на рестрикции на достъпа. Може да работи в WDS режим, както и като безжичен клиент. Увеличава ограниченията за P2P връзки в сравнение със стандартните фърмуери. Позволява изпълнение на потребителски скриптове, telnet/ssh достъп и др.
Известно е, че работи със следните рутери:
* Linksys WRT54G v1-v4, WRT54GS v1-v4, WRT54GL v1.x, WRTSL54GS (no USB support)
* Buffalo WHR-G54S, WHR-HP-G54, WZR-G54, WBR2-G54, WBR-G54, WZR-HP-G54, WZR-RS-G54, WZR-RS-G54HP, WVR-G54-NF, WHR2-A54-G54, WHR3-AG54
* Asus WL500G Premium (no USB support), WL500GE, WL520GU (no USB support)
* Sparklan WX6615GT, Fuji RT390W, Microsoft MN-700
Официалният му сайт е:
http://www.polarcloud.com/tomato
Форумът, в който има най-много информация и дискусии за Tomato е следният:
http://www.linksysinfo.org/forums/forum ... .php?f=160
Лично съм го ползвал на следните рутери:
Linksys WRT54GL
Buffalo WHR-HP-G54
ASUS WL-500g Premium
Мога да кажа, че за мен е много по-удобен от стандартните фърмуери на тези рутери, има доста повече възможности и производителността му е много добра. Единственият недостатък за мен е, че не поддържа USB, но от трите рутера само този на ASUS има USB и прецених, че ще го жертвам заради останалите предимства на Tomato.
За съжаление не поддържа новите N рутери и не се очаква добавяне на тяхната поддръжка.
Обща информация за Tomato Firmware
- cpg
- Глобален модератор
-
Re: Обща информация за Tomato Firmware
Моля за извинение,не съм много на "ти" с рутера но искам да сменя фабричният софтуер на моят рутер Linksys WRT54GL с томато.Разбрах как става,въпросът ми е ако не остана доволен от томато и искам отново да си върна фабричният софтуер как става?Има ли нещо специално или му посочвам фабричният софтуер който го имам записан и го ъпгрейтвам отново.
- teou
- Site Admin
- Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
- Обратна връзка:
Няма шанс "да не ти хареса" , защото за този рутер това е най-добрия възможен фърм. На светлинни години е от оригиналния, спрямо DD-WRT е малко по-постен откъм функции (няма ги разни абсолютно ненужни неща от DD-WRT), но затова пък по-бърз. Малко време ще ти трябва да свикнеш с подредбата на менюто, но си заслужава.
Честно казано доста отдавна не съм се занимавал с това поколение техника активно (по-миналата седмица за 1 ден в нас преседя един Buffalo WHR-HP-G54, само го ъпдейтнах от домат 1.24 на домат 1.28 и замина по предназначение) и съм позабравил. Но ако погледнем сайта на Томато там пише следното:
/офтопик: иначе въпроса ти е валиден и актуален за други по-нови модели рутери. Например при някои нови TP-Link модели, веднъж флашнати към DD-WRT/OpenWRT, връщането става само с някои от оригиналните имиджи, а не баш с всички, в зависимост от това дали се съдържа или не bootloader.
Честно казано доста отдавна не съм се занимавал с това поколение техника активно (по-миналата седмица за 1 ден в нас преседя един Buffalo WHR-HP-G54, само го ъпдейтнах от домат 1.24 на домат 1.28 и замина по предназначение) и съм позабравил. Но ако погледнем сайта на Томато там пише следното:
т.е. явно става и от графичния интерфейс и уж всеки оригинален от сайт ана Линксис TRX файл и изглежда няма от какво да се притесняваш. Но пак казвам чета ти от сайта, от личен опит съм забравил. Всъщност като се замисля май никога не съм връщал оригинален, винаги съм мигрирал само измежду DD-WRT-Tomato-OpenWRT.Installing another firmware or restoring the original firmware[toc, link]
Important: Make sure the firmware you are going to use is the correct type for your router. Tomato will accept WRT54G/GL, WRT54GS, WRT54GSv4, WRTSL54GS, WR850G and TRX types of files, but it cannot check if the firmware actually supports your router.
Open Tomato's GUI in your browser, go to Administration/Upgrade, select the file and click the Upgrade button.
/офтопик: иначе въпроса ти е валиден и актуален за други по-нови модели рутери. Например при някои нови TP-Link модели, веднъж флашнати към DD-WRT/OpenWRT, връщането става само с някои от оригиналните имиджи, а не баш с всички, в зависимост от това дали се съдържа или не bootloader.
Дарения за Nethelpforums.net чрез Epay.bg или Paypal и кредитни карти | Всички мои теми са с лиценз CC BY-NC-SA
Вила Малина - вашата почивка в с. Синеморец
Профил на колата ми в Spritmonitor:
-
Поставих Томато 1.28.Разгледах го и го настроих,имам интернет връзка и на пръв прочит съм доволен.Поставих мощността на излъчване на 70,но вътрешно не съм много убеден че това е така,силата на сигнала не е с кой знае каква разлика.Искам да го пусна като Wireless Client но засега неуспешно
Какво правя отивам на Tools правя Refreshq ,виждам мрежите около себе си,примерно си избирам една,виждам нейният SSID както и канала на който тя предава,отивам на Basik,Network и на Wireless Mode избирам Wireless Client по надолу променям SSID и канала,който съм запомнил.Забравих да кажа че мойто IP е 192.168.3.1 на негово място какво трябва да поставя??Трябва ли да изключвам DHCP?просто искам да ползвам рутера като Wireless Client.Моля за малко помощ
Какво правя отивам на Tools правя Refreshq ,виждам мрежите около себе си,примерно си избирам една,виждам нейният SSID както и канала на който тя предава,отивам на Basik,Network и на Wireless Mode избирам Wireless Client по надолу променям SSID и канала,който съм запомнил.Забравих да кажа че мойто IP е 192.168.3.1 на негово място какво трябва да поставя??Трябва ли да изключвам DHCP?просто искам да ползвам рутера като Wireless Client.Моля за малко помощ
- teou
- Site Admin
- Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
- Обратна връзка:
Ами правилно си се ориентирал, там където пипаш това е.
Не мога лично да ти направя скриншоти, защото не е при мен вече този рутер, но ето тук една много хубава статия за настройката като клиент. На практика май единственото, което си пропуснал е да погреднеш какви са ип адресите (точка 3). Така например ако на предаващия рутер адреса от вътрешната мрежа е 192.168.0.1, то на томато клиент рутера слагаш примерно 192.168.1.1 , т.е. да е в друг субнет и му оставяш дхсп да си раздава адреси от същата мрежа, няма нужда да го спираш.
п.с. При теб единия адрес явно е 192.168.3.1 макар че не разбрах на кой от двата рутера, просто направи другия да е различен.
Не мога лично да ти направя скриншоти, защото не е при мен вече този рутер, но ето тук една много хубава статия за настройката като клиент. На практика май единственото, което си пропуснал е да погреднеш какви са ип адресите (точка 3). Така например ако на предаващия рутер адреса от вътрешната мрежа е 192.168.0.1, то на томато клиент рутера слагаш примерно 192.168.1.1 , т.е. да е в друг субнет и му оставяш дхсп да си раздава адреси от същата мрежа, няма нужда да го спираш.
п.с. При теб единия адрес явно е 192.168.3.1 макар че не разбрах на кой от двата рутера, просто направи другия да е различен.
Дарения за Nethelpforums.net чрез Epay.bg или Paypal и кредитни карти | Всички мои теми са с лиценз CC BY-NC-SA