Microsoft купува бизнеса с мобилни телефони на Nokia

Новини, свързани с всякакви смарт и не-смартфони, таблети, мобилни операционни системи
Аватар
teou
Site Admin
Мнения: 3039
Регистриран на: 23 Ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Обратна връзка:

Microsoft купува бизнеса с мобилни телефони на Nokia

Мнение от teou »

Nokia ще се фокусира върху мрежовата инфраструктура, картите и локализиращите услуги, както и върху развитието на технологии и лицензите.

Microsoft ще придобие бизнеса с устройства и услуги на Nokia, който включва бизнеса с мобилни телефони и смартфони, както и лицензи на финландската компания за общо €5,44 милиарда ($7 млрд.) платени кеш, съобщиха двете компании в понеделник.

Софтуерният гигант от Редмънд ще плати €3,79 млрд. за „почти целия бизнес" на групата „Устройства и услуги" и още €1,65 млрд. за лицензиране на патентите на Nokia при приключване на транзакцията.

Главният изпълнителен директор на Nokia Стивън Елъп ще се върне в Microsoft и ще ръководи разширения екип по устройствата, каза шефът на Microsoft Стив Балмър в е-писмо до служителите. Microsoft каза, че ще разчита на собствени кешови ресурси за финансиране на сделката.

„Изграждането на партньорство с Nokia, обявено през февруари 2011 г., и увеличаващите се успехи на смартфоните Nokia Lumia, накара Microsoft да ускори своя дял и печалба при мобилните устройства чрез по-бърза иновация, засилена синергия, обединено брандиране и маркетинг", пише в изявлението.

Nokia създава смартфони с операционната система на Microsoft Windows Phone в опит да подсили своя слаб пазарен дял на този пазар, но се фокусира и върху традиционни телефони за развиващите се пазари.

След транзакцията Nokia планира да се фокусира върху бизнес поделението за мрежова инфраструктура и услуги (NSN), своите картографски и локализиращи услуги HERE и върху Advanced Technologies, включващи разработка на технологии и лицензиране. Тя ще продължи да притежава и поддържа марката Nokia, но ще я лицензира на Microsoft за 10-годишен период за поставянето й върху сегашните мобилни телефони и някои по-късно разработени модели.

Ристо Сииласмаа ще бъде временен CEO на Nokia, като ще продължи да бъде и председател на борда на директорите на Nokia. Пред него ще отговарят директно четирима директори – Майкъл Халбър, изпълнителен вицепрезидент за HERE; Елъп като изпълнителен вицепрезидент на „Устройства и услуги", Тимо Иамуотила, главен финансов директор на Nokia,и Джеспър Овесен, изпълнителен председател на борда на директорите на NSN.

Централата на финландската компания ще остане във Финландия. Около 32 000 човека ще бъде прехвърлени към Microsoft след приключване на придобиването, включително около 4700 служители във Финландия. Персоналът на Nokia в края на второто тримесечие на 2013 г. е около 56 000 човека.

Microsoft ще придобие и проектантския екип на Nokia, производствените предприятия и фабриките за сглобяване по целия свят, екипите по продажбите, маркетинга и поддръжката, написа Балмър в е-писмото си до служителите. Той обяви наскоро, че ще се оттегли от компанията в рамките на 12 месеца. Елъп бе цитиран като възможен наследник на поста.

Като част от транзакцията Nokia ще даде на Microsoft 10-годишен неизключителен лиценз върху своите патенти, а Microsoft ще даде на Nokia реципрочни права, свързани с услугите HERE. Microsoft ще има опция за разширяване на взаимното патентно споразумение.

Nokia обяви чиста загуба за второто тримесечие, въпреки че продажбите на смартфоните й Lumia достигнаха връх от 7,4 млн. броя. Приходите за тримесечието бяха за общо €5,70 млрд., или с 24% по-малко спрямо същия период на миналата година. Компанията обяви и чиста загуба от €278 млн., която бе доста по-малко от обявената година по-рано загуба от €1,53 млрд. Nokia има 15,8-процентен дял от пазара на мобилни телефони за второто тримесечие, докато Samsung Electronics държи 27,7%, а Apple - 8,1%, по данни на Strategy Analytics.

„Това е умно придобиване за Microsoft, добра сделка и за двете компании. Получаваме невероятни таланти, технологии и IP. Всички виждаме забележителната работа, която двете компании вършат заедно, пише Балмър в е-писмото си. - Nokia реши да възприеме Windows Phone като своя основна стратегия за смартфоните като част от огромна сделка с Microsoft през февруари 2011, която включваше сътрудничество по съвместни маркетинг инициативи и споделена карта за развитие."

Успехът при телефоните е важен за успеха и при таблетите, което от своя страна би помогнало и на PC бизнеса, добавят от Microsoft. Интеграция на хардуер и софтуер ще помогне на Microsoft да предложи конкурентни алтернативи на Apple и Google.

Транзакцията се очаква да приключи през първото тримесечие на 2014 г., като тя подлежи на одобрение от регулаторните органи. Microsoft ще подаде искане за одобрение на придобиването в ЕС, САЩ, Китай, Индия, Бразилия, Русия, Канада и други страни.
CW

R.I.P. Nokia. Една легенда, която беше на смъртен одър си отиде окончателно. Да се надяваме, че поне в автомобилните системи ще прокопсат. Картите им поне са много добри.
fred
Глобален модератор
Мнения: 1429
Регистриран на: 27 Дек 2012 21:56

Re: Microsoft купува бизнеса с мобилни телефони на Nokia

Мнение от fred »

По моите наблюдения доста често такива мега сливания водят до оплескване на нещата. Пристига мениджмънт който си няма понятие от техниката и технологията на това което е купил но за сметка на това има огромното самочувствие че те са господарите. Настъпва златното време за всички кариеристи и подмазвачи без качества отново да опитат шанса си като напористо се подмазват и пласират пред новите началства които не ги знаят какви са и доста често успяват. В това време хората които мъкнат каруцата наивно се надяват това да бъде оценено от само себе си, без да полагат усилия да ги забележат и естествено това не става. Време на клюки, интриги и несигурност... достатъчно причини една работеща дотогава машина да бъде съсипана.
Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се.
Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
Аватар
teou
Site Admin
Мнения: 3039
Регистриран на: 23 Ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Обратна връзка:

Re: Microsoft купува бизнеса с мобилни телефони на Nokia

Мнение от teou »

Значи само преди седмица две четох нещо, че някой от Нокия се е изпуснал и обвинил микромеките, че много се бавят с ъпдейтите по софтуерната част и дефакто им спъват иновациите и в хардуера (когато ос не ти поддържа 4 ядра няма как да произведеш такъв телефон, даже е да можеш, примерно). Смятай сега как ще е. Абе като цяло тоя Стив Балмър се държа като троянски кон направо.

Друго интересно е, ще видим ли изобщо други марки телефони с Уиндоус, при новата ситуация. Или това ще даде тласък на Файърфох, Убунту, Тизен и т.н.
Аватар
teou
Site Admin
Мнения: 3039
Регистриран на: 23 Ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Обратна връзка:

Re: Microsoft купува бизнеса с мобилни телефони на Nokia

Мнение от teou »

Явно ставам за анализатор :pl: :dancing: Това дето го писах вчера от телефона на крак просто ей така, днес вече го има в новините че го е казала някоя важна клечка:
Windows Phone може да стане затворена платформа
Microsoft обяви, че купува мобилния бизнес на Nokia, а редица анализатори твърдят, че сделката може да има ефект върху Windows Phone - мобилната платформа да стане затворена.
Ако това се случи, единствено Microsoft ще има право да произвежда телефони, които да работят с нея.

Производителите на смартфони вероятно ще реагират на сделката с Nokia, отдръпвайки се от операционната система. Очаква се досегашни партньори на Microsoft да преминат към лагера на Android и да започнат активно да развиват конкурентни платформи като Tizen, webOS и Firefox OS, пише digitimes.com, цитиран от TechNews.

Microsoft ще продължи да предлага телефоните и смартфоните на Nokia. Не е ясно обаче дали компанията ще продава лицензи за Windows Phone на външни производители. Дори и да стане това, вероятно производителите няма да ползват операционната система в своите устройства, конкурирайки се с Microsoft.

В момента Nokia държи около 80-90% от продажбите на WP смартфони в света. Други компании, като HTC и Samsung, също пускат подобни устройства, но в силно ограничени обеми. След приключване на сделката между Microsoft и Nokia е много вероятно тези компании напълно да се откажат от платформата.
Аватар
pakostnika
Старши потребител
Мнения: 181
Регистриран на: 27 Дек 2012 22:35

Re: Microsoft купува бизнеса с мобилни телефони на Nokia

Мнение от pakostnika »

При Нокия ситуацията в момента е доста явна. Имат 520/525, който държи над 30% от всички продажби и някакви други апарати в телефонотаблет сегмента. Това е. Ако в близко бъдеще не извадят адекватни алтернативи ще бъдат пометени от Леново и разни други производители. До голяма степен това означава, че MoneyPenny, който се явява наследник на 620, трябва да е наистина издържана машинка. Добър дисплй и онази прилична 6.7 мегапиксела камера от 720. Ако не им се получи или го пуснат в класа над 350-400 лева, мини вариантите на флагманските андроиди и китайците ще ги затрият.
fred написа:Моят опит показва, че опитите нещо което работи добре да почне да се пипа уж за да се направи още по-добре накрая завършват плачевно. Така че не бързай с усмивките.
Аватар
teou
Site Admin
Мнения: 3039
Регистриран на: 23 Ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Обратна връзка:

Re: Microsoft купува бизнеса с мобилни телефони на Nokia

Мнение от teou »

Напълно съм съгласен. Момента на скъпите телефони отмина, затова и Епъл потъват, макар и бавно. Да не забравяме, че идват и телефоните с Убунту и Файърфокс. Засега не стават много много, но до година време вероятно ще почнат да стават фактор.
Аватар
pakostnika
Старши потребител
Мнения: 181
Регистриран на: 27 Дек 2012 22:35

Re: Microsoft купува бизнеса с мобилни телефони на Nokia

Мнение от pakostnika »

И така, ето доказателство за трайните мераци на новоамериканците към ниския и ултраниския сегмент. Своеобразно признание за немощта, с която реагират на мобилните тенденции:
http://pcworld.bg/22197_nokia_defilira_ ... a_mwc_2014

Горното е като следствие и реакция на трайните планове за експанзия на Леново, а и на други азиатски производители. 5 мегапиксела предна камера и 12 мегапиксела задна за 260 долара. Като моите очаквания предполагат използваните сензори да са на по-високото равнище от предните им поколения. Струва ми се, че с новообявените моделите, китайците най-накрая ще атакуват европейските пазари официално. Задното капаче на едно S660 напомня бръшнат алуминий, което е някаква индикация за горното предположение, поне според мен. Също както и при S850, дизайнът навява асоциации с топ моделите на Уауей, което бяха високо оценени от европейските потребители. А последните си предпочитат видеоразговорите и качествените снапшоти.

http://www.gsmarena.com/lenovo_announce ... s-7907.php

На този фон Нокия засега изглеждат трагикомични. Дано се задържат в играта с Лумия 635.
fred написа:Моят опит показва, че опитите нещо което работи добре да почне да се пипа уж за да се направи още по-добре накрая завършват плачевно. Така че не бързай с усмивките.
Аватар
teou
Site Admin
Мнения: 3039
Регистриран на: 23 Ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Обратна връзка:

Re: Microsoft купува бизнеса с мобилни телефони на Nokia

Мнение от teou »

Ох как са изкопирали плочковия интерфейс от Уин и са го наложили на Андроид... подозирам, че е станало без знанието на шефчетата от МС. Ако бяха две отделни компании щеше да има патентни дела :) Но решението така или иначе е тъпо - това е съмнително предимство на Уиндоус, а и по този начин се обезличава собствената ОС. От друга страна няма как да предложат обикновения Андроид интерфейс, без да станат съвсем смешни. Макар че според мен това с пускането на 3 Андроид телефона днес е просто жалка картинка. Някакъв проект на някакъв мениджър който се влачи сигурно от 3 години, от преди обединението, и вече е абсолютно безсмислен, е добутан до край с подобаваща ПР излагация, преди мениджъра да бъде уволнен. Не се умориха Нокия да правят простотии: Симбиан 9.4, после полу-несъвместимите с нея Ана и Беле десетина модела, като продължиха да пускат нови модели дори след като обещаха да убият тази ОС, междувременно 1 брой телефон с Мииго, също зарязан още от премиерата си, сега ни в клин ни в ръкав някакви Андроиди без Гугъл Плей. Дали изобщо някой вярва, че Майкрософт сериозно има намерение да пуска, продава и поддържа телефони с ОС на Гугъл? Може би следващата стъпка е Уин 8.2 - сървис пак ъпгрейдващ лаптопи до Хром ОС?? Вие как мислите?

За Майкрософт шанса е единствено в Лумия телефоните оттук нататък и път за връщане вече няма. Те се продават добре и не са лоши междувпрочем. Напредналите потребители има какво да желаят още от тази ОС, но за по-базови нужди е достатъчна. Хардуера също е ОК. Цените - на запад се продават и ще се продават, на изток, вярно имат известни шансове за продажби само с 525, но като цяло ще бъдат смачкани от местните производители.

Относно Леново - ще мачкат яко през тази и следващата година. В друг форум беше пуснат слух, че от април почва официален внос в БГ, но засега е само слух. Освен това да не бързаме да се радваме, че кой знае местните кожодери какви надценки ще си сложат.
Аватар
pakostnika
Старши потребител
Мнения: 181
Регистриран на: 27 Дек 2012 22:35

Re: Microsoft купува бизнеса с мобилни телефони на Nokia

Мнение от pakostnika »

В другия форум тъкмо четох скептични мнения за новите апарати на Леново, което никак не ме изненадва. Там информацията често излиза изпод пръстите на фенски настроени потребители. Нормално е да се пусне слух за ход, който е изключително предсказуем и неминуем. Аз предпочитам да разчитам на моите си предположения.

Ако отчетем хардуера, с който Леново смятат да атакуват, ще намерим стари технологии. S 860 и 850 наистина са с МТК8592, а S660 пристига дори и с М варианта на 8592, който си е по-евтин и по-нископроизводителен. Логично е да се даде превес на шасито, изработката и камерата. Трябва да се конкурират утвърдени марки като Apple, Самсунг и Нокия, а европейските потребители са по-разглезени от азиатските. Лично аз винаги съм предпочитал по-слаб хардуер идващ в по-рафинирано и тествано устройство. Важи и за по-незапознатите технически хора, които ще си купят апарат на лизинг. Малко ме дразни модата да се набляга на последния обявен и предстоящ хардуер, просто защото едно А820 определено ще блесне с рилайъбилити пред някой ултратънък и мекопластен модел на средняшка компания.

И в този ред на мисли, Нокия официално си направиха харакири и се показаха на всички потребители. Мениджърски неразбирателства на високо равнище, отвращение от реализираната сделка с Майкрософт и липса на ясна стратегия какво ще се случва с компанията занапред. Да се пуснат метровдъхновени квадратни потребителски интерфейски с Андроид, задвижван от ултрабюджетен хардуер, си е чиста проба подбиване реномето на компанията. Толкова ли им е трудно да задвижат собствен андроидски проект като закупят някой китайски производител с част от онези 7-8 милиарда. Алкател се обсъждаше като вариант. Глад за качествени и издържани апарати винаги ще има. За нерадост на Нокия, китайците от Леново се усетиха навреме и придобиха мобилния сегмент на Моторола. Като Moto G си стана аналог за качествена изработка, въпреки че е сорснат извън заводите произвеждащи старшия модел Moto X.

Та какво е бъдещето на Нокия в конкуренция с Леново, които може да развият бранд като Моторола и предложат модели като Moto G? Отделно на това S серията и по-бюджетните им апарати. Наследник на Лумия 525, чиято батерия издържа малко над ден, а често не изкарва и пълен такъв. Особено при по-интензивна работа. Да не говорим за музика и някое забавление. Майкрософт си ги потопиха тотално, стига са се мотали с глупости. Да се преструктурират навреме.
fred написа:Моят опит показва, че опитите нещо което работи добре да почне да се пипа уж за да се направи още по-добре накрая завършват плачевно. Така че не бързай с усмивките.
Аватар
teou
Site Admin
Мнения: 3039
Регистриран на: 23 Ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Обратна връзка:

Re: Microsoft купува бизнеса с мобилни телефони на Nokia

Мнение от teou »

/офф

Те Леново затова изчакваха, защото западния производител е по-капризен. И пак няма да стартират с телефони, избиващи рибата. Няма и нужда. Достатъчно е да пуснат много устройства среден клас на евтина цена и с добро качество и ще хванат повечето потребителска маса. После след година-две, имайки вече известност и пазарен дял е много по-лесно да се произведе едно флагманско устройство с върхови характеристики и ще се приеме много по-радушно, защото ще е "известна" вече марка. Така подходиха и Самсунг едно време, така подходиха и Хуавей в по-скорошни моменти.

/онтопик
Microsoft is in the advanced stages of closing its acquisition of Nokia’s handset business, but in the meantime Nokia is reportedly working on Android devices. How does Microsoft feel about that? “They’ll do some things we’re excited about, and some things we’re less excited about,” said senior executive Joe Belfiore, to a room of chuckling journalists and analysts.
Както и предположих - ще падне някоя менажерска главица в Нокия заради това смехотворно упражнение на тема Андроид.
AlexAlexandrov
Мнения: 1
Регистриран на: 22 Мар 2014 11:42

Re: Microsoft купува бизнеса с мобилни телефони на Nokia

Мнение от AlexAlexandrov »

Nokia трябваше да направят това точно преди два Световни мобилни конгреса (имам предвид да минат на Android). Тогава все още имаха лидерски позиции и можеха да направят наистина хубави неща. Сега щяха да са в позицията на Samsung примерно. А в момента са просто смешни. Android - телефонът, който показаха, не струва нищо на фона на другите Android - базирани устройства (Sony, Samsung, HTC). Просто няма логично обяснение, освен че наистина някой бута проекта отдавна и сега го е добутал в най-неподходящия момент ...
Аватар
pakostnika
Старши потребител
Мнения: 181
Регистриран на: 27 Дек 2012 22:35

Re: Microsoft купува бизнеса с мобилни телефони на Nokia

Мнение от pakostnika »

И воала. Майкрософт започват експанзия с "нова" ОС и 3 устройства, които са малко странни.

1во. Windows Phone 8.1 - нищо интересно освен Cortana, за която все още няма достатъчно информация и реални впечаления.
http://www.gsmarena.com/windows_phone_8 ... s-8198.php

Ето видеа с епичните провали на маркетинг, арт и видео отделите на Майкрософт. Нито са готини, нито хитри, нито надъхващи. Странни са, приличат на реклама за забавление на неособено нормални.







2ро . Lumia 630 / 635 Money Penny - особено огромен крах за бюджетните устройства. Без сензорни бутони, без дедикейтнат бутон за камерата, който е запазена марка и предимство на нокиите. Сам по себе си често е накланял везните в полза на Нокия, поне при непретенциозните и нетолкова тек заинтересовани потребители. Пълна мизерия в сравнения с Motorola Moto G, 512 MB ram и ултра дебилната резолюция от 854x480. Сори, клиър блек технологията този път не спасява. 5 МП камера като за най-бюджетно у-во на цена от около 150-160 долара или 120-130 евро. Като The
LTE-capable Nokia Lumia 635 sibling will be widely available (including the United States) from July for €139/$189
е някаква гротеска. Тотално неоправдани очаквания. Никакви мотиви за миграция от Лумия 520. Ценово обоснована само ако не знаем за съществуването на Moto G, Lenovo, Xiaomi и Huawei.
http://www.gsmarena.com/nokia_lumia_630 ... s-8201.php

МНОГО СЪМ РАЗОЧАРОВАН !

3то. Lumia 930 - Почти флагманско устройство. Почти фаблет с тези 5 инча екран. Почти най-добра камера, която първо трябва да се тества преди да се доверим на манипулираните снимки, които пускат по сайтовете. Почти адекватната батерия за 4ри ядра и такъв дисплей от 2400 мАх. На почти поносимата цена от $599 (€435). Вижат се и метално шаси със сменяем заден капак. Всичко чудесно, само да видим какво ще извади конкуренцията в класа около 600-700 лева защото тези (1920 x 1080 pixels) and pixel density of 441ppi може да се окажат стъпка зад всички останали. Май нещата вървят на зле.

http://www.gsmarena.com/nokia_lumia_930 ... s-8200.php

Сърце не ми даде да отворя отделна тема за "новостите".
fred написа:Моят опит показва, че опитите нещо което работи добре да почне да се пипа уж за да се направи още по-добре накрая завършват плачевно. Така че не бързай с усмивките.
Аватар
teou
Site Admin
Мнения: 3039
Регистриран на: 23 Ное 2012 19:57
Местоположение: Dreieich - Dreieichenhein (Hessen) / София / Синеморец
Обратна връзка:

Re: Microsoft купува бизнеса с мобилни телефони на Nokia

Мнение от teou »

Доста ме подразни това което четох днес за Уин 8.1 - един куп простотии против пиратството - звук нямало да може да се записва и не знам какво си още.

Далеч са от това да детронират Андроида, но е хубаво да ги има все пак, конкуренция да има. Че и Гугъл зачестиха с простотиите (напр. махането на app ops).
Аватар
pakostnika
Старши потребител
Мнения: 181
Регистриран на: 27 Дек 2012 22:35

Re: Microsoft купува бизнеса с мобилни телефони на Nokia

Мнение от pakostnika »

Става нещо странно. Самсунг се опитват да назадват към нивото на Майкрософт. Ето с това недоразумение. На цена от около 200-250 евро.
http://www.gsmarena.com/samsung_announc ... s-8244.php

:? Явно е заразно.
fred написа:Моят опит показва, че опитите нещо което работи добре да почне да се пипа уж за да се направи още по-добре накрая завършват плачевно. Така че не бързай с усмивките.
Публикувай отговор